Test: Call of Duty: Advanced Warfare

Egenskap

Värde

Titel

Call of Duty: Advanced Warfare

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2014-11-04

Systemkrav

  • Intel Core i3-530, AMD Phenom II X4 810

  • NVIDIA GeForce GTS 450, AMD Radeon HD 5870

  • 6 GB RAM

Testinställningar

Extra, SMAA 1x (1, 2, 3) (Upplösning varierar)

I den senaste inkarnationen av stridspangaren Call of Duty är det Sledgehammer Games som tar plats bakom spakarna och transporterar spelaren till framtidens krig. Denna gång får man strida som en del av en privat militärorganisation, där hjälpmedel som bioniska armar och exoskelett tillhör vardagen. Titeln drivs dessutom av en nyutvecklad grafikmotor som ska ta bättre nytta av senaste snittets hårdvara i jämförelse med sina föregångare.

Observera! På grund av stora problem att att få konsekventa och pålitliga siffror har redaktionen beslutat att utesluta Call of Duty: Advanced Warfare från de samlade resultaten. Siffrorna publiceras endast som en extra bonus då de ändå existerar.

Det innebär att titeln inte ingår i prestandaindex eller i mätningarna av effektuttag. Redaktionen tar inte heller hänsyn till spelet vid totalbedömning. Call of Duty: Advanced Warfare kommer att utgå ur framtida recensioner.

Call of Duty: Advanced Warfare är knappast tungdrivet i låga upplösningar, där ett flertal av korten i testet kan prestera över 100 bildrutor per sekund i snitt. Geforce GTX Titan X tar direkt förstaplatsen, med en prestandafördel på dryga 19 procent över Geforce GTX 980. I jämförelse med konkurrenten AMD:s Radeon R9 290X erbjuder här Nvidias nykomling cirka 58 procent bättre prestanda.

Högre upplösning ger Geforce GTX Titan X möjligheten att dra ifrån lite extra. Flaggskeppet presterar här ungefär 22 procent bättre än syskonet Geforce GTX 980 medan Radeon R9 290X utpresteras med cirka 45 procent.

Titeln är fortsatt lättdriven även i 4K UHD, där en hel drös kort klarar av att erbjuda fullt spelbara bildfrekvenser. Geforce GTX Titan X tar i känd stil ledningen och besegrar nästkommande kort, Geforce GTX 980, med 30 procent bättre resultat. I jämförelse med AMD:s Radeon R9 290X är prestandavinsten till fördel för Nvidias nykomling nästan 42 procent.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

cod_titan_x.png
cod_980.png
cod_290x.png

Det är riktigt ojämna grafer som presenteras från våra uppmätta renderingstider i Advanced Warfare – något som är gemensamt för samtliga kort. Den höga bildfrekvensen maskerar spikarna relativt effektivt när vi subjektivt bedömer sekvensen, men det är fortfarande långt ifrån ett perfekt flyt som presenteras.