Slutsats och sammanfattning

Nvidias grafikarkitektur Kepler har hängt med sedan lanseringen av Geforce GTX 680 i mars 2012. Det betyder att många av grafikkorten hunnit fylla två år, där familjen senast utökades med Geforce GTX Titan Z strax före sommaren.

IMG_0015.jpg

Med Geforce GTX 980 och GTX 970 går Nvidia på allvar över till efterträdaren Maxwell, och steget märks tydligt. Prestandamässigt landar värstingmodellen i snitt 5–10 procent högre i jämförelse med fjolårets Geforce GTX 780 Ti, vilket även är 15–20 procent mer beräkningskraft än konkurrenten AMD Radeon R9 290X. Grafikkortet toppar i princip alla tabeller oavsett om upplösningen är 1080p eller 4K UHD.

Även den nedskalade Geforce GTX 970 hänger med i svängarna. Grafikkortet landar på mer eller mindre samma nivå som Radeon R9 290X, en noslängd före Geforce GTX Titan och med god marginal ned till GTX 780. Det ger gott om beräkningskraft i alla lägen.

Prestandasiffror är dock långt ifrån hela sanningen. Även om bildfrekvenserna är mer än tillräckliga är det vid effektmätningen som Maxwell verkligen visar framfötterna. Systemet med toppmodellen Geforce GTX 980 drar närmare 100 watt (!) mindre än motsvarande med GTX 780 Ti och snarare i nivå med GTX 770. I jämförelse mot AMD:s alternativ är knappt ens en kamp. Snittvärdet 305 watt är 100 watt lägre än testriggen med Radeon R9 290X, och Asus GTX 970 Strix kapar av ytterligare 15 watt.

IMG_0032.jpg

Även vid överklockning finns det anledning att jubla. Båda Maxwell-modellerna ger möjlighet att vrida upp frekvenserna rejält, vilket bådar gott inför partnertillverkarnas mer påkostade och fintrimmade grafikkort. Trots detta är effektvärdena fortfarande imponerande med lägre noteringar än för både Geforce GTX 780 och Radeon R9 290 vid standardfrekvenser.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 980 världens snabbaste grafikkort med ensam grafikprocessor. Marginalen till GTX 780 Ti är visserligen inte jättestor, men då effektuttaget tas med i beräkningen framstår Maxwell utan tvivel som den givna vinnaren.

Minst lika intressant är den nedskalade Geforce GTX 970. Modellen gör helt enkelt rent hus i prisklassen när både prestanda och effektsiffror tas med i beräkningarna, särskilt då samtliga modeller lanseras med kylare från tredje part.

Konkurrenskraftig prissättning

Sist men inte minst: prislapparna. Nvidia väljer att rulla ut Geforce GTX 980 för 5 249 kronor, vilket visserligen en saftig summa, men fortfarande lägre än vad GTX 780 Ti kostade på lanseringsdagen. Nedskalade Geforce GTX 970 ska gå att få tag på från 3 149 kronor, ett par hundralappar mindre än Radeon R9 290X. Särskilt det sistnämnda öppnar upp för ett prima priskrig mellan AMD och Nvidia.

Hur man än ser på saken är Maxwell ett stort steg framåt för det gröna laget. Båda grafikkorten imponerar och det är tydligt att en ny generation tar steget in på marknaden. Nu är det ert drag, AMD.

Nvidia Geforce GTX 980 levererar prestanda i toppklass till lågt effektuttag.

Nvidia Geforce GTX 980

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikkrets för spel

  • Mycket god effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Lovande överklockningspotential

Nackdelar:

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 5 249 kronor

Asus Geforce GTX 970 Strix

IMG_0022.jpg

Där Geforce GTX 980 endast finns i referensdesign överlåter Nvidia den nedskalade Geforce GTX 970 till partnertillverkarna. I SweClockers testlabb används en modell från Asus Strix-serie, vilket visar sig vara en alldeles utmärkt representant.

Det nya grafikkortet bjuder på mycket tyst drift, lågt effektuttag och fullt tillräckligt svängrum för överklockning. Som grädde på moset stoppas fläktarna vid låg belastning, vilket då ger en helt ljudlös drift.

Asus GTX 970 Strix kostar några hundralappar mer än de allra billigaste modellerna, men det handlar i det stora hela om ett överkomligt påslag. Användare som vill balansera prestanda och ljudnivå kan se fram emot en modell i toppklass.

Asus GTX 970 Strix bjuder på en delikat balans mellan god prestanda och låg ljudnivå.

Fördelar:

  • Prestanda i toppklass

  • Mycket god effektivitet

  • Klassledande ljudnivå

  • Lovande överklockningspotential

Nackdelar:

  • Dyrare än andra modeller

Pris vid publicering: 3 595 kronor
Lägsta pris: