Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser på kortet har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade kortet tillsammans med oklockade referenser.

Det är riktigt trevliga prestandavinster som mäts upp i syntetiska 3DMark efter att klockfrekvenserna har pressats upp. Det överklockade Geforce GTX 980 uppvisar hela 18 procent bättre prestanda än sitt oklockade dito medan det överklockade Asus Strix-kortet tar ett prestandasteg på 14 procent i jämförelse med kortet i grundutförande.

Även i de renodlade speltesterna är prestandafördelarna från överklockningen mycket goda. Det överklockade Geforce GTX 980-kortet kan här avnjuta prestandavinster upp emot 20 procent i jämförelse mot sitt oklockade dito. När det kommer till Asus Geforce GTX 970 Strix OC med förhöjda klockfrekvenser är vinsten ungefär 15 procent över kortet i grundutförande, vilket i 8 av 9 fall puttar upp kortet över ett grundklockat Geforce GTX 980 prestandamässigt.

Sist men inte minst har vi energimätningarna och här är det verkligen imponerande siffror som uppvisas av de överklockade korten. Systemet med vårt frekvenshöjda Geforce GTX 980-kort drar enligt mätningarna ungefär lika mycket som motsvarande med Geforce GTX 780 i grundutförande, samtidigt som det presterar i runda slängar 50 procent bättre.

Även systemet med det överklockade Asus Geforce GTX 970 Strix-kortet uppvisar låga energisiffror vid överklockning, och drar endast i snitt 30 W mer under belastning än sitt oklockade dito.