Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

De förhöjda klockfrekvenserna hos de åttakärniga flaggskeppet Core i7-5960X resulterar i riktigt imponerande prestandasiffror i Cinebench, och då i synnerhet när alla kärnorna kan arbeta tillsammans i det flertrådade testet.

Även den sexkärniga modellerna vinner en hel del på sina frekvenshöjningar, däribland instegsmodellen Core i7-5820K som kan avnjuta en prestandavinst på nästan 28 procent över sitt oklockade dito.

Även i Blender är prestandavinsterna goda när processorerna överklockas. Åttakärniga Core i7-5960X renderar upp scenen cirka 34 procent snabbare än sitt oklockade dito, medan siffran ligger på nästan 30 procents prestandavinst för den överklockade Core i7-5820K-processorn.

Resultaten från Bioshock Infinite bjuder inte på några direkta överraskningar. I den högre upplösningen är grafikkortet en solklar flaskhals medan den lägre upplösningen uppvisar vissa prestandavinster till de överklockade processorerna.

Skyrim är intressant då det är CPU-bundet även i högre upplösningar och detaljinställningar. Här kan bland annat Core i7-5960X plocka ut en prestandavinst på cirka 27 procent efter vårt överklockningsäventyr.

En negativ bieffekt av överklockning är vanligtvis ett högre effektuttag, och med Haswell-E är det inte nådigt. Den åttakärniga modellen Core i7-5960X plockar ut hela 145 W mer under belastning med frekvenserna uppvridna. För de sexkärniga modellerna är det inte fullt lika högt påslag, men det rör sig fortfarande om drygt 100 W högre effektuttag när modellerna överklockas.