Test: Rendering och GPGPU

Att få grepp beräkningsprestanda är inte helt lätt, då användare som verkligen jobbar med GPGPU oftast har specialskrivna och svårtestade mjukvaror. Tillämpningarna för vanliga användare är förhållandevis få, där dessutom kompatibilitetsproblem mellan tillverkarna ytterligare försvårar direkta jämförelser.

blender.png

SweClockers har samlat ett antal syntetiska och mer verklighetsbaserade mjukvaror för att sätta grafikkorten på prov. Observera att resultaten får tas för vad de är – en samling siffror för specifika program, ingen global sanning. Med mer optimerade mjukvaror och bättre drivrutiner kan mycket hända.

Proteinvikning i Folding@home tar god nytta av moderna grafikprocessorer och Nvidias Geforce GTX 780 Ti kan här placera sig med minsta möjliga marginal ovanför Radeon R9 290X samtidigt som det presterar i ungefär samma nivå som Geforce GTX Titan.

När det kommer till deltestet Graphics Raytrace i Compubench CL har dock Nvidia inte särskilt mycket att säga till om. Konkurrenten AMD:s Radeon R9 290X presterar ungefär 57 procent bättre än Geforce GTX 780 Ti. Nykomlingen landar i mitten av tabellen inklämd mellan Geforce GTX 780 och Geforce GTX Titan.

I Civilization V tar Geforce GTX 780 Ti ett litet steg upp från sina syskon och utpresterar Geforce GTX Titan med knappa 1 procent. Uppåt i fältet skiljer det inte ens en halv procent till Tahiti-baserade Radeon R9 280X.

Sist men inte minst kikar vi på renderingsprogrammet Blender som kan utnyttja Nvidias GPGPU-teknik CUDA på ett effektivt sätt. Geforce GTX 780 Ti tar här förstaplatsen med en mindre marginal över Geforce GTX Titan och Geforce GTX 780. I jämförelse med Intels sexkärniga processor Core i7-4960X renderar Nvidias nya flaggskepp upp scenen 43 sekunder snabbare.