Överklockningsresultat

Lanseringen av Radeon HD 7970 inleds med den vanliga referensdesignen. Efter årsskiftet väntas dock en mängd partnertillverkare introducera egna varianter med skräddarsydda kylare, kretskort och inte minst klockfrekvenser.

AMD framhåller gärna att det finns utrymme för överklockning och SweClockers är givetvis inte sena med att ställa påståendena på prov. Enligt tillverkaren är hastigheter bortom 1 GHz ingen omöjlighet, dessutom utan några som helst spänningshöjningar.

overclockingheadroom.jpg

I skrivande stund finns det ingen mjukvara tillgänglig för att styra spänningen till GPU. Resultaten nedan återspeglar därför endast vad som är möjligt vid standardinställningarna. Precis som vanligt används MSI Afterburner för justeringarna medan ett flertal spel och applikationer står för stabilitetstester.

hd7970oc.gif

Precis som AMD utlovat finns det ordentligt med svängrum i Radeon HD 7970. Grafikprocessorn flyger förbi gigahertz-strecket utan några som bekymmer och fortsätter att hänga med uppåt, utan en enda tillstymmelse till artefakter eller andra stabilitetsproblem. Resultatet stannade vid 1 100 MHz – en ökning med 175 MHz över standardinställningarna. Minnet överklockades till 6 000 MHz GDDR5, eller 500 MHz mer än normalt.

Uppdatering 120131: Med färsk mjukvara och därmed möjlig spänningshöjning till 1,25 volt finns det ytterligare prestanda i Radeon HD 7970. Grafikprocessorn kan pressas upp till 1 180 MHz, och grafikminnet följer med till 6 400 MHz.

Prestandagraferna är kompletterade med de nya resultaten.