Arctic Cooling Freezer 13 Pro

arctic_cooling_freezer_13_pro-10.jpg
arctic_cooling_freezer_13_pro-11.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Arctic Cooling

Modell

Freezer 13 PRO

Dimensioner (HxBxD)

159 × 96 × 134 mm

Vikt

902 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

120 mm

Fläkthastighet

300–1 350 rpm (PWM-styrd)

Kompatibilitet

Intel 1366, 1156, 1155 och 775 / AMD AM2+, AM3+ och FM1

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 4 heatpipes

Pris

Schweiziska Arctic Cooling är kända för kylningslösningar med god prestanda per spenderad krona, och har ett antal populära modeller i bagaget. Freezer 13 Pro utgör knappast ett undantag, och med en prislapp under 300 kronor är testets billigaste deltagare.

Själva konstruktionen har klassisk tornform, och luften skyfflas runt av en PWM-styrd 120 mm-fläkt från Arctic Cooling själva. Vid bottenplattan sitter dessutom en mindre 50 mm-fläkt, vars uppgift är att kyla omgivande komponenter.

arctic_cooling_freezer_13_pro-4.jpg
arctic_cooling_freezer_13_pro-5.jpg
arctic_cooling_freezer_13_pro-6.jpg

Kylflänsen består av aluminium med fyra värmeledningsrör i koppar. Den bortre sidan har en V-formad inskärning, samtidigt som flänsen är helt plan där fläkten monteras.

arctic_cooling_freezer_13_pro-7.jpg

Bottenplattan består av koppar, och värmeledningsrören passerar igenom. Materialet bär vissa spår av tillverkningen, men knappast något som inte en klick kylpasta kan hantera.

arctic_cooling_freezer_13_pro-8.jpg

På bottenplattan sitter en ovanligt placerad PWM-styrd 50 mm-fläkt. Syftet är att kyla omgivande komponenter där huvudfläkten inte kommer åt, framför allt VRM och nordbrygga.

Även om tanken är god känns konstruktionen aningen tveksam. Mindre fläktar har en tendens att snabbt börja föra oväsen när de blir äldre, och med den aktuella speciallösningen blir det svårt eller omöjligt att hitta ersättningsdelar.

arctic_cooling_freezer_13_pro-9.jpg

Huvudfläkten mäter 120 mm och har nio bakåtsvepta blad. Modellen är specialkonstruerad för den aktuella kylaren, och sitter i ett plastfäste med syfte att rikta luftflödet över flänsarna.

arctic_cooling_freezer_13_pro-12.jpg

Monteringsanordningen för Intel och sockel LGA 1155 består till största delen av plast, och monteras med något liknande standardkylarens push-pins. Även om kylaren sitter till synes stadigt med bra kontakt mot processorn går det inte att komma ifrån känslan av att hela konceptet är lite rangligt.

arctic_cooling_freezer_13_pro-1.jpg
arctic_cooling_freezer_13_pro-2.jpg
arctic_cooling_freezer_13_pro-3.jpg

Trots det tveksamma fästet är själva monteringen inget större problem. Kylaren tar förhållandevis lite plats, och den bakåtsvepta designen lämnar utrymme även för minnen med högre flänsar.