Forskare vid Karolinska Institutet och Imperial College London har publicerat resultaten av en bred internationell studie kring de potentiella cancerriskerna av att exponeras för höga doser av elektromagnetisk strålning från mobilnät, och fynden visar att det inte finns någon koppling mellan mobilanvändning och hjärntumörer.

Mellan 2007 och 2013 följde forskarna över 250 000 deltagare i fem länder. Deltagarna fick vid upprepade tillfällen svara på frågor om sin mobilanvändning. Forskarna tittade sedan på förekomsten av hjärntumörer bland deltagarna utifrån hur mycket de hade använt sina mobiltelefoner. Resultaten visade att de som använder mobilen mest har lika hög sannolikhet att drabbas av en hjärntumör som de som använder den minst.

Studien har letts av Maria Feychting, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet. Hon säger i ett pressmeddelande att det är första gången forskare har kunnat genomföra en prospektiv studie av det här slaget, som undviker metodologiska problem tidigare studier har dragits med. När WHO 2011 klassade elektromagnetiska vågor med radiofrekvenser som ”potentiellt carcinogena” var det huvudsakligen utifrån äldre studier där deltagare med och utan hjärntumör tillfrågades om sin mobilanvändning, men de studierna har enligt Karolinska Institutet problemet att personer som redan har drabbats av hjärntumör kan överdriva sin tidigare mobilanvändning.

– Mobiltekniken utvecklas konstant och en del av de här tumörerna är väldigt sällsynta. Därför kommer vi fortsätta följa upp deltagarna för att få mer pålitliga resultat kring risker över lång tid, säger Maria Feychting.