Förra kvartalet fick branschorganisationen Telekområdgivarna – som verkar inom konsument- och avtalsrätt – 40 procent färre ärenden om vilseledande marknadsföring. Detta tack vare de nya branschreglerna som organisationen införde tillsammans med teleoperatörerna under hösten.

Reglerna som nu ingår i Telekområdgivarnas Code of Conduct förbjuder mobilspel och tävlingstjänster från att förmedlas som prenumerationstjänster på din mobilräkning. Sedan hösten klassas det som vilseledande marknadsföring.

Ett dussintal leverantörer av sådana tjänster har även stängts av sedan reglerna införts, vilket bidragit till det minskade antalet ärenden. Telekområdgivarna menar att leverantörerna brutit mot de nya reglernas definition av vilseledande marknadsföring. Men arbetet är fortfarande inte över.

Vi får trots minskningen fortsatt in många ärenden som handlar om förmedlade tjänster via mobilräkningen. De flesta som kontaktar oss menar att de inte köpt något eller prenumererat på något, men i den absoluta merparten av ärendena visar det sig att man ändå har det. – Telekområdgivarna i ett pressmeddelande.

Telekområdgivarna fortsätter att granska nya tjänster och ser till att leverantörer följer de nya kraven satta i branschreglerna. De uppmanar att du ser över prenumerationer och andra kostnader kopplade till mobilräkningen för att upptäcka några möjliga fel.