Idag skulle vi ha publicerat vår recension av Nvidias senaste grafikkort Geforce RTX 4070 Ti Super, vilket inte tillhandahålls i Founders Edition-utförande utan endast som partnerkort. Modellen som tilldelades testlabbet, ett MSI Geforce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X, visade sig dock underprestera gravt i redaktionens tester – något som i helgen härleddes till problematik med kortets VBIOS.

I samband med att problemet uppdagades bistod MSI med en uppdaterad VBIOS-version, som till en viss del avhjälpte prestandatappet men dock inte hela vägen. Med det som bakgrund valde vi att avveckla testet av kortet, då det inte bara gav missvisande prestandaresultat från spel utan även påverkade faktorer som effektmätning, temperaturmätning samt uppmätta ljudnivåer.

MSI har upptäckt att det fanns ytterligare förbättringspotential hos grafikkortet Geforce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X. Vi har släppt ett nytt BIOS som ska höja prestandanivån hos kortet till nivåer som ligger i linje med våra förväntningar. – uttalande från MSI

Strax innan lunch idag skickade MSI ut ytterligare en ny VBIOS-fil, vilket enligt det tillhörande uttalandet ska åtgärda prestandaproblematiken. Som många kan förstå är tre timmar innan embargolyft en rätt snäv tidsplan för att lyckas ro i hamn hela batteriet av tester, och därför får den recensionen fortsatt ligga i malpåse.

Som reservplan skiftade vi tidigare i veckan över och färdigställde testandet med ett annat partnerkort, men av embargotekniska skäl får vi inte publicera den recensionen förrän i samband med säljstarten imorgon den 24 januari klockan 15:00. Fram tills dess får ni hålla till godo med ett axplock av våra duktiga branschkollegors tester som listas nedan.