Falska USB-minnen och externa SSD:er är en form av bedrägeri som framför allt florerar på Amazon Marketplace, kinesiska butiker som Aliexpress och Wish, och handelsplatser som CDON där små butiker kan sälja varor ofta med direktleverans från Kina. Sweclockers har tidigare skrivit om fenomenet, och även testat en fejkdisk som påstod sig rymma 8 TB men i själva verket bara hade en kapacitet på 64 GB.

Välkända Windowsutvecklaren Steve Gibson har tagit fram och släppt ett nytt gratisverktyg kallat Validrive, som testar USB-anslutna lagringsenheter och kan avslöja enheter som har förfalskad storlek. Steve Gibson beställde själv hem 12 billiga USB-minnen från Amazon och Validrive avslöjade att alla 12 var bluff och båg.

Programmet uppstod efter rapporter från användare av Steve Gibsons kommersiella hårddiskräddningsprogram Spinrite. Många av dessa hade börjat beklaga sig över hur ofta de stöter på bluffdiskar. Validrive utför testet genom att skriva till och läsa data från 576 regioner spridda över det påstådda utrymmet, vilket innebär att det med hög precision kan avgöra hur stor andel som faktiskt fungerar.

Testet kan med fördel kombineras med till exempel Crystaldiskmark som kan avslöja en annan typ av bluff där lagringsenheter som utlovar NVME-anslutning och hög hastighet i själva verket använder en långsammare teknik som SD-kort eller SATA.