I osäkra tider håller konsumenter hårt i plånboken, vilket påverkat konsumtionen inom bland annat konsumentelektronik som telefoner och datorer. En god indikator på hur marknaden mår är dedikerade grafikkort för gaming, som på årsbasis störtdykt med hela 36,3 procent. Detta enligt färska siffror från Jon Peddie Research (JPR), som analyserar grafikmarknaden.

Under årets andra kvartal såldes 6,4 miljoner grafikkort, vilket går att jämföra med cirka 10 miljoner under samma period 2022. Samtidigt lyfts att det finns tecken på återhämtning, då siffran är en ökning om 2,9 procent från de 6,26 miljoner grafikkort som såldes årets första kvartal. Vidare framgår betydande svängningar sett till marknadsandelar mellan Nvidia, AMD och nykomlingen Intel.

PR_AIB_Q2_23.png

Marknadsandelar andra kvartalet 2023

På ett kvartal steg AMD:s marknadsandel rejält från 12 till 17 procent, vilket går att tillskriva en lika imponerande försäljningsökning om 46,8 procent. I ett vakuum handlar det om sällan skådade siffror, men när andra kvartalet 2023 jämförs mot samma period 2022 handlar det ändå om ett betydande tapp om 48,7 procent.

Marknadsledande Nvidia såg till skillnad från AMD att försäljningen på kvartalsbasis minskade något med 1,4 procent och jämfört mot förra året med 34,8 procent. Trots detta behåller bolaget sin position i toppen med en marknadsandel om hela 80 procent.

Intel som gjorde inträde för knappt ett år sedan med Arc A770 och Arc A750 backade från 4 till 2 procent i marknadsandelar, något som sannolikt kan tillskrivas att de till skillnad från AMD och Nvidia inte haft stora lager av äldre grafikkort att rea ut. Framåtblickande ser JPR ljust på framtiden för Intel som de förutspår kommer börja ta marknadsandelar under 2024.

Avslutningsvis ser JPR en fortsatt återhämtning under året. Detta tillskrivs dels nya storspel, däribland Starfield, som ökar incitament för kunder att uppgradera. Vidare väntas Nvidias Geforce RTX 4060 och RTX 4060 Ti, samt AMD:s Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT i mellanklassen ge ytterligare vind i seglen för grafikkortsmarknaden.