För andra månaden i rad är Nvidia Geforce GTX 1650 det populäraste grafikkortet bland Steam-användare enligt den senaste upplagan av hårdvaruenkäten Steam Hardware Survey. Undersökningen samlar varje månad in data från frivilliga Steam-användare om vad för hårdvara och programvara de använder. På andraplats för grafikkort syns Geforce RTX 3060, följt av Geforce GTX 1060 och Geforce RTX 3060 för bärbara datorer.

Grafikkort 1.jpg

Steam-användarna bjöd inte på några store hårdvaruförändringar under senaste månaden.

Resultatet för junis undersökning innehåller inte några större förändringar jämfört med månaden innan. Som högst handlar det om skillnader om någon enstaka procent i samtliga hårdvarukategorier. Den största skillnaden mellan maj och juni är en minskning på 2,33 procent för den primära bildskärmsupplösningen 1 920 × 1 080 pixlar.

Samtidigt som den minskar fortsätter samtliga högre bildskärmsupplösningar att sakta men säkert öka. Just 1080p fortsätter trots det att dominera med totalt 62 procent av användarna, följt av 2 560 × 1 440 pixlar med 13,23 procent.

Skärmupplösningar.jpg

Steam-användarna bjöd inte på några store hårdvaruförändringar under senaste månaden.

Detta kan ses som ett tecken på var hela hårdvarumarknaden för spel befinner sig för stunden. Det är dock värt att tänka på att resultatet ibland kan skifta kraftigt mellan månaderna utan någon större förklaring. Ett plötslig ökning vad gäller exempelvis äldre komponenter som inte saluförs längre eller stora förändringar vad gäller vanligaste språk är ofta ett tecken på att urvalet inkluderar fler eller större del av vissa regioner än vanligt.

Språk.jpg

Viss förändring i mest populära språk ger ofta en fingervisning om ungefär vilka regioner användare deltar från.

Det var fallet för statistiken i början av april, där Geforce RTX 3060 intog förstaplatsen och "Simplified Chinese" vann stora andelar på språksidan. Vid sådana förändringar spekuleras ofta stora internetcaféer påverka statistiken, även om det inte bekräftats av Valve. Det handlar inte om riktigt lika dramatiska förändringar i statistiken för juni månad, men både japanska och kinesiska ökar med någon procentenhet vardera.