Under ett konferenssamtal meddelar Seagate att deras första massproducerade HAMR-hårddiskar kommer att bli tillgängliga på konsumentmarknaden senare i år och landa på 32 terabyte (TB). Detta uppmärksammades först av Techspot.

HAMR, eller Heat-Assisted Magnetic Recording, möjliggör högre datadensitet genom att laser används för att värma upp kristallkornen på den magnetiska lagringsskivan till runt 450 grader Celsius, för att nanosekunder senare kyla skivorna till rumstemperatur. Under uppvärmningstiden minskar magnetiska störningar i kringliggande kristallkorn, vilka annars kommer i vägen när data ska skrivas och läsas på en mindre yta.

Sedan tidigare har Seagate sagt att de planerar att gå över helt till HAMR och lämna den äldre PMR- och CMR-utvecklingen bakom sig. Där stannade kapaciteten på 2,4 TB per lagringsskiva, för maximal kapacitet om 24 TB hos en hårddisk. Skivorna hos HAMR-hårddiskar startar istället på 3,2 TB, som blir ett rejält hopp upp i kapacitet.

De närmaste åren planerar Seagate att släppa ännu större HAMR-hårddiskar på 36 och 40 TB. Företaget testar även lagringsskivor på 5 TB, vilket möjliggör HAMR-hårddiskar på 50 TB. Än så länge finns inte något exakt datum eller pris för när HAMR-hårddiskarna kan bli tillgängliga.