För några år sedan var kinesiska Huawei en av mobiltelefonsmarknades starkaste aktörer, med avancerade, egendesignade systemkretsar och annan teknik i framkant. Inför utrullningen av infrastruktur för 5G var bolaget också en kandidat, men situationen vände tvärt när USA pekade ut Huawei som en säkerhetsrisk. Inblandning i spionage i Australien påstås vara en av anledningarna bakom anklagelserna.

Att Huawei inte får vara del av den svenska 5G-infrastrukten fastslogs i somras, efter många vändor hos Post- och telestyrelsen, Försvarsmakten samt Säkerhetspolisen, som menar att företagets hårdvara innebär en säkerhetsrisk. Nu följer nästa del i Huawei-följetongen. Telekomjätten stämmer svenska staten på 5,2 miljarder kronor, som skadestånd för nedfläckat rykte och skador för bolagets investeringar i Sverige.

SVT rapporterar om ärendet och skriver att Huawei varnade för stämning för ett år sedan, med investeringsskyddsavtalet BIT som grund. Enligt avtalet finns ett så kallat skiljeförfarande som verktyg, vilket innebär att en tvist kan lösas utanför allmän domstol. Detta är vad Huawei nu begär, och den internationella skiljedomstolen ICSID ska hantera fallet.

I samtal med SVT förklarar Rikard Allvin, som är expert på handelsfrågor, att det är mycket oklart om Huawei kan gå i land med stämningen eftersom det inte finns motsvarande exempel sedan tidigare. Allvin tror att stämningen inte enbart handlar om ekonomisk kompensation, utan att det också är en markering för att velande länder inte ska fatta samma infrastrukturbeslut som Sverige.

Därtill följer Allvin upp med att det rejäla beloppet om 5,2 miljarder kronor sannolikt bara är en liten del. Summan ska täcka skador åsamkade år 2021–2025, men slutsumman kan istället landa på 30 eller 40 miljarder kronor – pengar som skattebetalarna står för om Huawei vinner. SVT meddelar att Post- och telestyrelsen inte vill kommentera saken, medan kommentar från justitiekanslern dröjer. Framtiden får utvisa hur tvisten utvecklas.

Läs mer om Huawei: