För snart 20 år sedan lanserade AMD, då ATI, arkitekturen R300, vilken än idag är ihågkommen som ett av de största prestandakliven någonsin. Först ut blev Radeon 9700 Pro som gav Nvidias en ordentlig match och på allvar gjorde att idag vedertagna finesser som Multisampled Anti-Aliasing (MSAA) och Antistropic Filtering (AF) slog igenom.

Långt efter att stöd för Radeon 9700 Pro med syskonmodeller i samma serie officiellt upphört får grafikkorten en ny drivrutin i Linux. Den nya drivrutinen som har optimeringar för R300 (Radeon 9000), R400 (Radeon 700 och 800) och R500 (Radeon 1000) är framtagen av utvecklaren Emma Anholt, och möjliggör för grafikkorten att hämta NIR-shaders från det öppna 3D-grafikbiblioteket Mesa.

The goal of this "new" work is not to develop a new driver, but to reduce maintenance cost by migrating the older Ati R300->R500 driver to a newer shader processing backend that's also used by other Mesa drivers (such as AMD R600, the newer Intel drivers etc.)

Den nya drivrutinen ger i praktiken bättre prestanda, men det ska bara vara en bieffekt av den faktiska anledningen till att grafikarkitekturerna får en ny drivrutin. I ett inlägg på Reddit skriver profilen Nicholas-Steel den egentliga orsaken är att förenkla underhållning av biblioteket Mesa, som används av mer moderna grafikkort. Detta genom att låta de äldre arkitekturerna R300, R400 och R500 nyttja en nyare modell för shader-bearbetning.

En potentiell brasklapp är att NIR kan komma att begränsas till R500, Radeon 1000-serien, något som tillskrivs begränsningar i de äldre arkitekturerna R400 och R300. Huruvida så blir fallet återstår dock att se då det i nuläget endast handlar om pågående diskussioner, skriver Phoronix.

Vilket är ditt äldsta grafikkort som fortfarande är i drift idag?