Två är på god väg att bli tre när Intel lägger i nya växlar mot målet att äntra grafikkortsmarknaden, för att göra AMD och Nvidia sällskap. Intels skalbara grafikarkitektur Xe har varit på tapeten i ett par år och med jämna mellanrum pytsas mer information ut. I dagsläget tar arkitekturen plats i både serverapplikationer och som integrerad grafik i mobila "Tiger Lake"-familjen. Varianter som faller prestandaorienterade SweClockers-medlemmar i smaken saknas dock ännu.

I november gjorde Intel däremot slag i saken och lanserade den första dedikerade grafikkretsen på över två decennier – Iris Xe Max. Med den strömsnåla Xe-LP-arkitekturen och 96 beräkningsenheter (EU) matchar den sitt integrerade syskon. Sedan kretslanseringen har det framkommit att både Intel- och partnertillverkade dedikerade grafikkort, som har kodnamn DG1, blir exklusivt tillgängliga för färdigbyggda system. Nu har Igor Wallossek lyckats lägga vantarna på ett sådant.

Front-1.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Veteranen från Igor's Lab har via kontakter skaffat hårdvara att ta pulsen på, men för att skydda källan handlar det om bilder och information som inte avslöjar viktiga detaljer om det kringliggande systemet. Wallossek beskriver att det handlar om en låst Core i7-modell med integrerad grafik samt ett Z390-moderkort i Mini ITX-format, vilket ger ett hum om systemets kapacitet på processorsidan.

En av de mest utstickande detaljerna med testprocessen är dock att det kringliggande färdigbyggda systemet är helt nödvändigt för att kortet ska gå att använda. Nedlåsningarna innebär att särskilda Intel-processorer och moderkort med bildutgångar måste användas tillsammans med kortet, något som cementerar användningen i OEM-system.

Also, all 3D tests died either right after loading or shortly after with capital errors. Real game benchmarks of older and undemanding titles? Wrong. Office, browser and a bit of media clutter were all that could be coaxed out of the DG 1 with any stability at all. more unfortunately did not work, whether 3DMark or something else.

Detta till trots är den sammanflätade upplevelsen inte någon dans på rosor, där Wallossek exempelvis beskriver att kortets bildutgångar inte kan användas – skärmen måste anslutas till moderkortet. Därtill krånglar drivrutinerna och prestandatester. 3DMark och GPGPU-läget i Aida64 är exempel som inte rullar, medan lättare media- och kontorsarbete fungerar.

Under skalet på DG1

Igor Wallossek tar också till skruvmejseln och öppnar upp det Intel-signerade grafikkortet, för att ta en kik under huven. Klart är att det rör sig om ett glest befolkat kretskort, med fyra LPDDR4-minneskretsar för totalt 8 GB videominne i 2 133 MHz. Xe-kretsen huserar i mitten och komponenter för spänningsomvandling är utspridda på ytan.

PCB-Front-2.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Card-Open.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

PCB-Back-1.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Ena kortsidan pryds av de fyra obrukbara HDMI- och Displayport-anslutningarna, medan långsidan har en PCI Express 4.0 x16-anslutning. Denna svarar för all strömmatning och kommunikation, som dock har en begränsning på 8 banor PCI Express – en påminnelse om det mobila släktskapet. Ovanpå kretsen vilar en kylfläns och en metallkåpa utrustad med en 80 mm-fläkt.

Vid låg belastning snurrar den i 850 RPM och kretsen håller en temperatur om 30 °C. Kretsen ligger då och tuggar i 600 MHz med ett effektuttag på cirka 4 watt. Vid belastning stiger klockfrekvenserna till den blygsamma toppnivån 1 550 MHz. Med omkring 20 watt effekt för bara kretsen sticker temperaturen upp till 50 °C, trots uppbackning av den högljudda 1 800 RPM-fläkten.

DG1 – en tveksam produkt

Whether Intel has done itself any favours at all with the DG 1 can actually be doubted in view of the lousy (non-)performance, because this is by no means a figurehead, but rather a deterrent example of how you construct something that you then can’t even use for lack of suitable drivers. Meaningless wasted resources, that’s all. I really would have preferred to write something more edifying, and in the end I can only hope that Xe will at least perform much better and more flawlessly as a component of Intel’s new mobile CPUs. As a dedicated graphics card, I don’t even want the thing as a gift, even for the office.

Efter genomfört test lämnar Intels DG1 Wallossek med fler frågor än svar. Syftet med det dedikerade kortet är oklart och upplevelsen är opolerad samt opålitlig. Han hoppas att de integrerade grafikdelarna stöter på mindre patrull och understryker missnöjet med att han inte ens kan tänka sig ett DG1-kort, om det så doneras.

Källa: Igor's Lab

Läs mer om Intel: