Sonos stämmer Google för patentbrott

Sonos hävdar att Google inkräktar på företagets patent och söker handelsstopp på allt från smarta högtalare till datorer och telefoner.

Under de senaste åren har företag som Google och Amazon vid flertalet tillfällen varit i hetluften ett flertal gånger, med anledning av företagens smarta högtalare. Kontroverserna i fråga har då handlat om produkternas avlyssning och insamling av data. Nu rapporterar New York Times att det senaste tillskottet på Googles meritlista är anklagelser om stulen högtalarteknik, anklagelser från Sonos.

Sonos_v_Google_1.jpg
Sonos_v_Google_2.jpg

Sonos är kända för högtalarprodukter, vilka på senare år utrustats med stöd för smart röststyrning via bland annat Google Assistent. Stödet kommer från ett samarbete mellan företagen från år 2013, och det är från detta samarbete som Sonos anser att Google olovligt använt patenterad teknik.

Samarbetet från 2013 gav Sonos möjligheten att integrera röststyrd uppspelning av musiktjänsten Google Play Music i företagets högtalare. Högtalarjätten hävdar att Google sedan använde företagets patenterade teknik för att möjliggöra röststyrd musikuppspelning i den nu nedlagda produkten Chromecast Audio, och fortsatte att använda tekniken i andra produkter i Google Home-familjen.

Sonos menar vidare att Google sålt Home-produkterna med hård prissättning för att på så sätt få stort genomslag på marknaden, på bekostnad av framgångar för andra smarta högtalare. Företaget säger sig varnat Google om patentbrottet vid flertalet tillfällen, med början 2016 då Google Home-högtalaren lanserades.

Sonos_One.jpg

Sonos rättstvist med Google har sitt ursprung i ett samarbete företagen emellan runt Sonos smarta högtalare.

GoogleNestHub.jpg

Sonos menar att Google ignorerat flertalet varningar om patentbrott i Google Home-produkter.

Varningarna uppges ha fortsatt under år 2018 då produkterna Google Home Max och Home Mini lanserades, men även denna gång föll varningarna på döva öron. I februari 2019 inkluderade Sonos varningar mot Google över 100 patent. Bland patenten som ingår i stämningsansökningarna finns synkroniserad uppspelning av ljud över flera enheter i flera rum, med funktioner som volymjustering och enhetskonfiguration över Wifi-nätverk.

Sonos menar också att Google aktivt motarbetat företagets försök att skapa system för röststyrning som integrerar system från både Google och Amazon, vilket tvingat Sonos att låta användaren välja under den initiala konfigurationen. Google uppges också ha hotat att stänga av den egna smarta assistenten, om en konkurrerande assistent registreras på enheten.

Sonos rättsliga process mot Google är indelad i två separata processer, där den första relaterar till smarta högtalare medan en annan rättsprocess även inkluderar bärbara datorer och telefoner som nyttjar den patenterade tekniken. Sonos söker handelsstopp för de produkter som ingår i företagets båda stämningsansökningar.

Representanter för Sonos nämner att även Amazons produkter i Echo-familjen bryter mot ett flertal patent i tvisten med Google, men konstaterar att företaget inte vill slåss mot två teknikjättar i domstolen samtidigt.

Läs mer om Googles rättsliga processer:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!