Snabbare och enklare med nästa stora uppdatering till Windows 10

Höstens stora uppdatering av Windows 10 får namnet November 2019 Update och tillför nästan inga nya funktioner, utan sätter prestanda och stabilitet i första rummet.

I och med lanseringen av Windows 10 växlade Microsoft till ett rullande schema för uppdateringar, där systemet stegvis förbättras årligen istället för de stora monolitiska systemuppdateringarna företaget tillämpade tidigare. Mindre och mer frekventa till trots har Microsoft stött på patrull med de senaste uppdateringarna, något som november-utgåvan ska råda bot på.

Det som tidigare kallades Windows 10 19H2 får nu det nya namnet Windows 10 November 2019 Update. Uppdateringsschemat för Windows 10 anger en stor uppdatering på våren och en till hösten, där den sistnämnda nu alltså är på väg. De senaste tre systemuppdateringarna har lidit av en rad olika bekymmer, med allt från raderad användardata till system som inte startar.

intel-slide.jpg

Detta har lett till att Microsoft tvingats stoppa utrullningen och åtgärda problemen. Med höstens uppdatering fokuserar företaget därför nästan helt på att förbättra stabilitet och prestanda. Som tidigare rapporterats via testversioner i Windows Insider-programmet är en av de stora nyheterna att den nya versionen bättre utnyttjar processorns snabbaste kärnor.

Detta bygger på att systemet läser av vilka kärnor processorn rapporterar som bäst presterande. Genom att den eller de snabbaste kärnorna bearbetar de tyngsta uppgifterna ska uppdateringen ge en generell prestandaökning för alla Intel- och AMD-processorer med stöd för tekniken.

Windows10_19H2-mobil.jpg

Stöd för hantering av telefonsamtal är en av få nya funktioner.

Windows10_19H2-kalender.jpg

Windows 10 November 2019 Update ger dig möjligheten att komma ihåg att mata kycklingarna.

De bekymmer som tidigare uppdateringar dragits med har även berott på leveransmetoden, där systemuppdateringar levereras i stora monolitiska paket. Med uppdateringen i november växlar Microsoft till en mindre komplicerad och tung metod där installationen sker genom en vanlig Windows Update-uppdatering. Det innebär dels att installationen blir snabbare, men också mindre felbenägen än de stora komplicerade uppdateringarna.

De få funktionella nyheterna innefattar bland annat möjligheten att hantera telefonsamtal på en Android-telefon i Windows. Detta har tidigare demonstrerats under Samsungs Galaxy Note 10-evenemang och Microsofts stora Surface-presentation. Kalendermenyn i aktivitetsfältet låter nu även användare skapa nya händelser utan att behöva öppna kalender-applikationen.

Microsoft har spikat den slutgiltiga versionen som kommer ligga till grund för den skarpa lanseringen, och på Windows Insider-bloggen beskriver företaget hur versionen kan installeras redan nu för den som inte vill vänta.

Windows 10 November 2019 Update får versionsnumret 1909 och kommer levereras via Windows Update under november månad till användare som kör Windows 10 version 1903.

Läs mer om Windows 10: