Microsoft återupplivar verktygssamlingen Powertoys för Windows 10

Verktygssamlingen Powertoys väcker sannolikt nostalgiska känslor hos datoranvändare som var med på Windows 95-tiden. Nu återupplivar Microsoft samlingen för Windows 10.

Den som använde Windows 95 eller Windows XP har sannolikt kommit i kontakt med verktygssamlingen Windows Powertoys. Detta var en samling gratisverktyg för Windows 95 och Windows XP som utökade systemens funktionalitet och gav användaren större möjligheter till anpassning av inställningar och estetik.

Powertoys innehöll en mängd inställningar som användaren tidigare varit tvungen att ändra i systemregistret, där versionen för Windows XP även lät användaren anpassa systemets användargränssnitt. Nu återupplivar Microsoft konceptet med Powertoys för Windows 10, som initialt består av två verktyg.

Powertoys_Genvägar.jpg

Windows Key Shortcut Guide är som namnet antyder ett informerande lager som visar vilka genvägar som kan användas i aktuell applikation. Menyn placeras som ett lager ovanpå gränssnittet och aktiveras genom att hålla Windows-knappen intryckt i en sekund (tiden för aktivering kan justeras i inställningarna).

Det andra verktyget heter Fancyzones och är en alternativ fönsterhanterare. Här kan användaren organisera öppna fönster i fler olika uppställningar än vad Windows 10 fönsterhanterare erbjuder som standard, och dessa upplägg kan sparas för vidare användning senare. Fönster som dras till olika zoner anpassas automatiskt för att passa zonens upplägg.

FancyZones.jpg
FancyZonesWindowEditor.jpg

I inställningarna kan användaren välja mellan ett antal olika upplägg för fönsterhanteringen, och hur upplägget ser ut förhandsvisas i takt med att användaren väljer de olika alternativen. Om standardmallarna inte faller användaren i smaken kan specialanpassade upplägg skapas under fliken Custom.

I enlighet med Microsofts nyfunna fokus på öppen källkod görs dessa verktyg tillgängliga på företagets utvecklarportal Github där användare kan lämna förslag eller till och med skapa egna lösningar baserade på källkoden.

Har du egna minnen och erfarenheter av Powertoys för Windows 95 eller Windows XP? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!