Microsoft uppdaterar Windows 10 för ARM med Linux-förbättringar

I en ny uppdatering av Windows 10 för ARM-baserade processorer förbättras ett flertal egenskaper, bland annat stöd för Linux-distributioner via Windows Subsystem for Linux (WSL 2).

Microsoft jobbar för närvarande på nästa års uppdatering av Windows 10, med versionsnamnet 20H1. Det blir den första stora uppdateringen av systemet under 2020, och bland nyheterna ingår stöd för att köra Linux-applikationer på Windows 10. Systemet som gör detta möjligt kallas Windows Subsystem for Linux (WSL) där version två tillför signifikanta prestandaförbättringar.

AMD64_WSL.jpg

Mer specifikt är WSL ett kompatibilitetslager som gör det möjligt att köra binära exekverbara applikationer för Linux-plattformen i Windows 10, utan att behöva emulera ett komplett Linux-system. Den första versionen av WSL dras med vissa prestandaproblem i exekveringen av Linux-applikationer, något som ska nå nära inpå försumbara nivåer med WSL 2.

Med tidigare arbetsversioner för Windows 10 20H1 har Windows Insider-medlemmar endast kunnat testa systemet på x86-processorer, men i den senaste uppdateringen med versionsnummer 18980 adderas stöd för ARM-baserade processorer. Bland åtgärderna som listas för denna uppdatering ingår bland annat fungerande stöd för symboliska länkar i äldre Windows-system.

Windows 10 version 18980 finns tillgänglig för medlemmar i Windows Insider-programmet som anmält sig till att få tidiga versioner av kommande uppdateringar, det så kallade Fast Ring-programmet.

Läs relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!