Epic betalade 100 miljoner kronor för Control

Remedys färska spel Control säljs endast genom Epic Games Store. Enligt en finansrapport bytte 100 miljoner kronor ägare för att säkra exklusiviteten.

Epic Games Store har rört om rejält i grytan det senaste året. Taktiker som exklusiva lanseringar av stora titlar samt ett regn av gratisspel lockar många till butiken, men skapar samtidigt grogrund för en hel del frän kritik. Många menar att upplägget skadar spelmarknaden genom till exempel minskad valfrihet för slutanvändaren. En titel som berörs är Control från finska Remedy, som är exklusiv för Epics butik under det första året efter lansering.

control.PNG

Nu pekar information mot att beslutet föga överraskande innebar ekonomisk kompensation. Det är italienska Digital Bros, vilka i sin tur äger Control-utgivaren 505 Games, som i en färsk finansrapport (pdf) redovisar 9,49 miljoner euro i inkomster från Epic – motsvarande över 100 miljoner kronor. Pengarna kommer enligt rapporten av ett exklusivitetskontrakt för Control, och har rasslat in i kassan före lansering.

Huruvida det i praktiken handlar om en ren förskottsbetalning eller en extrasumma utöver vad titeln senare drar in framgår inte av rapporten. 100 miljoner kronor motsvarar i runda slängar 150 000 sålda spelkopior via Epics butik.

Control lanserades den 27 augusti, och finns till PC/Windows, Playstation 4 samt Xbox One. PC-versionen bjuder bland annat på ray tracing, något som Jonas utforskat närmare i testlabbet.

Läs mer om Control

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!