Den finska spelstudion Remedy Entertainment gjorde sig först kända med 2001 års titel Max Payne. Spelet imponerande för sin tid med detaljerade 3D-modeller och miljöer tack vare fotoinlästa texturer, samt actionsekvenser i ultrarapid i sann The Matrix-anda. Från och med 2006 ingick Remedy i ett partnerskap med Microsoft, något som avslutades med studions föregående titel Quantum Break.

MaxPayne.jpg

Remedy Entertainment gjorde sig kända med Max Payne, en för sin tid tekniskt imponerande actiontitel med spelmekaniska inslag av filmen The Matrix.

alan-wake.jpg

Uppföljaren Alan Wake var en thriller-berättelse med mer fokus på cineastiskt berättande än hårdkokt action.

quantum-break-2.jpg

Remedys föregående titel Quantum Break var det sista spelet som ingick i partnerskapet med Microsoft, och ses inte som studions bästa.

control explosion.jpg

Control behåller Remedys förkärlek för det paranormala, men är annars en återvändo till mer actionfokuserad spelmekanik.

Remedys nya titel heter Control och här fortsätter studion på sin väl inslagna väg med paranormala inslag stöpt i lätt surrealistiska miljöer och berättelser. Handlingen fokuserar här på Jesse Faden, en agent i organisationen FBC som ska utforska byggnaden The Oldest House. Byggnaden rymmer en parallell verklighet som tränger in i vår verklighet, och ur denna kommer diverse paranormala hot som riskerar att rämna världen.

De första recensionerna lämnar mycket positiva betyg för Control, där betyget hos systersajten FZ tillhör de mer reserverade med omdömet 3/5 eller "bra". Här konstateras det att Remedy har flyttat sig från tungt regisserade spel med filmisk känsla till en spelstruktur som mer påminner om en kaotisk sandlåda, samtidigt som studions kännetecknande svårmodiga berättande består.

Även det spelmekaniska actionsystemet känns bekant, men detta har varierats med ett system där olika delar av huset kan låsas upp med nya förmågor, en typ av speldesign som i spelsammanhang kallas "Metroidvania". Spelmekaniskt är Control annars fokuserat på action, vilket enligt FZ:s recensent är på gott och ont.

Du slåss mycket i Control. Ofta. Och det är ingen smygare - du har möjligheten att ta skydd och huka dig men du använder knappt funktionen. Control är mer Max Payne än Alan Wake, på gott och ont.

Det stora paradnumret för Control är de övernaturliga förmågor Jesse Faden utrustas med. Hon kan bland annat plocka upp föremål och kasta dessa med vansinnig kraft in i miljöerna eller motståndarna. Utöver detta kan hon även aktivera en paranormal sköld, dyka undan fiendeattacker, ta kontroll över fienden så att de vänder sig mot sina kamrater, med flera.

Bland kritiken anges något enformigt motstånd, med agentkloner som upprepas i allt för hög utsträckning. FZ:s recensent rapporterar också att Control kraschat vid flertalet tillfällen. Om orsaken varit stödet för ray tracing via RTX eller allmän instabilitet i PC-versionen har inte kunnat utrönas, men avvaktande i väntan på ytterligare rapporter om PC-versionen rekommenderas.

Bland övriga publikationer som recenserat Control återfinns idel lovord. IGN tilldelar spelet 8,9 av 10 medan PC Gamer delar ut 88 procent, och av Gamespot får det respektabla 8 av 10. Överlag hyllas Control som det bästa Remedy producerat sedan Alan Wake, och med mer actionfokuserad spelmekanik kan det vara något för den som trånar efter Remedys Max Payne-era.

Läs mer om Control:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!