Quake II RTX släpps på Steam – med stöd för ray tracing

I enlighet med Nvidias tidigare löften finns Id Softwares klassiska förstapersonsskjutare Quake II tillgänglig att ladda ner i ray tracing-bestyckat utförande på Steam.

Utvecklare hos Nvidia har sedan en tid tillbaks jobbat på en version av Quake II som får stöd för mer realistisk ljussättning i form av ray tracing. Arbetet är kulmen på flera år av experimentellt arbete med att få in ray tracing i Quake II-spelmotorn och implementerar lösningen över Vulkan-gränssnittet.

Den andra upplagan i Quake-serien utvecklades av Id Software och släpptes 1997. Spelmotorn, som fick benämningen Idtech 2, var avancerad för sin tid och låg till grund för en diger mängd speltitlar från externa utvecklare som licensierade tekniken. Efter att spelmotorn gjordes tillgänglig som öppen källkod år 2001 har den varit en populär testbädd för experimenterande i allt från grafiklösningar till VR.

QuakeII_RTX2.jpg

Intel använde bland annat Quake II för att demonstrera ljussättning med ray tracing för den sedermera nedlagda grafikkortsplattformen Larrabee. Ray tracing har länge varit för prestandatungt för att användas i spelsammanhang.

Detta ändrades dock när Nvidia gjorde tekniken till huvudfokus med grafikkorten i Geforce RTX-serien, där Turing-arkitekturen kompletteras med beräkningsenheter för ray tracing. Den RTX-version av Quake II som finns tillgänglig kan dock spelas även med äldre grafikkort från Nvidia.

Versionen som kan laddas ner från Steam innehåller tre nivåer från spelet som kan spelas gratis, men för den som redan äger Quake II kan RTX-versionen installeras ovanpå detta för att aktivera ray tracing i det kompletta spelet.

Har du hunnit testa Quake II RTX? Dela med dig av dina erfarenheter samt vilken hårdvara spelet kördes på i kommentarerna!

Läs mer om ray tracing:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!

Tack för tipset hulkenstrong, Oneone