EVGA SR-3 Dark är vattenkylt moderkort för 28-kärniga Intel Xeon W-3175X

Med Xeon W-3175X erbjuder Intel en strömtörstig historia med 28 kärnor och upplåst överklockning. Nu presenterar EVGA ett moderkort med vattenblock för spänningshanteringen.

Öppningen av Computex 2018 inleddes med "kärnornas krig" mellan AMD och Intel, där bolagen presenterade varsin mångkärnig processor i HEDT-segmentet. Intel demonstrerade en 28-kärnig processor med klockfrekvenser om 5 GHz för samtliga kärnor, vilket AMD kontrade med Threadripper 2990WX utrustad med 32 kärnor och lanseringsdatum i augusti.

Den förstnämnda presentationen gav dock upphov till starka reaktioner, efter att det uppdagades att exotisk kylning krävdes för att uppnå de höga frekvenserna. Mot slutet av januari 2019 lanserade Intel slutligen den 28-kärniga pjäsen Xeon W-3175X, som använder serversockeln LGA 3647. Endast två moderkort från Asus och Gigabyte är ämnade för denna.

Under årets upplaga av Computex avtäcker EVGA det tredje moderkortet bestyckat med LGA 3647-sockeln och styrkretsen C622. Produkten heter SR-3 Dark och är av formfaktorn E-ATX, där kretskortet på flera ställen kapats för att underlätta för kabeldragning. Utmed moderkortets ena långsida syns bland annat sex SATA-anslutningar och två U.2-varianter.

EVGA-SR-3-LGA-3647-1.jpg
EVGA-SR-3-LGA-3647-5.jpg
EVGA-SR-3-LGA-3647-7.jpg

Utmed långsidan syns även strömmatningen bestående av fyra 8-pin EPS-kontakter samt en ensam 24-pinskontakt. Sistnämnda är en halvering jämfört med alternativen från Asus och Gigabyte, och samma sak gäller när det kommer till platserna för primärminne. För EVGA SR-3 Dark finns alltså sex minnesplatser, som har officiellt stöd för DDR4-minnen med en frekvens om 2 666 MHz.

Minnesplatserna och processorsockeln har roterats ett kvarts varv för att ge plats åt moderkortets mest iögonfallande detalj – ett rejält vattenblock som har kontakt med styrkretsen och spänningsregulatorerna. Under detta återfinns totalt 23 faser som sköter spänningsomvandlingen, där 20 av dessa är avsedda för processorn.

På PCI Express-sidan finns en extra 6-pinskontakt för strömmatning till de sex x16-anslutningar. Bredvid anslutningarna finns också två M.2-platser, för NVM Express-anslutna lagringsenheter. När det kommer till I/O-panelen märks tre Ethernet-anslutningar, men hastigheten för dessa är okänd. Jämsides med dessa syns åtta USB 3.0-anslutningar och två USB 3.1, varav en är USB Type-C.

EVGA-SR-3-LGA-3647-2.jpg
EVGA-SR-3-LGA-3647-4.jpg

► Läs allt från #computex-2019

I dagsläget är det okänt när SR-3 Dark landar på butikshyllor och till vilket pris. Nämnvärt är dock att den tillhörande Xeon W-3175X inte säljs löst från Intels sida, utan produkten är ämnad för OEM-tillverkare och systembyggare. Prislappen för processorn har angetts till omkring 3 000 USD.

Läs mer om Intel Xeon W-3175X:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!