Sedan AMD introducerade arkitekturen Bulldozer år 2011 hade Intel fritt spelrum att sätta agendan på marknaden, med resultatet att utvecklingen stannade av och fyra kärnor blev standard för konsumenter. AMD hade visserligen processorer med åtta kärnor, som dock hade svårt att hävda sig mot Intels fyrkärniga modeller.

När AMD under fjolåret återvände från sitt svidande nederlag kunde de åter utmana genom arkitekturen Zen, som förändrades spelplanen i grunden. Med Ryzen blev åtta kraftfulla kärnor normalt för entusiaster. Med Ryzen Threadripper blev fler än tio kärnor inte längre en avlägsen dröm. Det senare tvingade Intel att ändra i sina planer och släppa Skylake-X med 12, 14, 16 och 18 kärnor.

Under Computex 2018 eskalerade vad SweClockers börjat kalla "Kärnornas krig". Intel demonstrerade en 28-kärnig processor för entusiaster med lansering senare under året, medan AMD med andra generationens Ryzen Threadripper dubblerar antalet kärnor till 32 stycken för toppmodellen.

Intel demonstrerar 28 kärnor på 5,0 GHz för entusiaster under Computex

Intels uppvisning stack ut då processorn kördes i 5,0 GHz på samtliga kärnor och ingenting nämndes om huruvida den var överklockad eller hur den kyldes. Detta fick många att reagera eftersom Intels 18-kärniga Core i9-7980XE, med basfrekvens på 2,6 GHz och maximal turbofrekvens på 4,4 GHz, är känd för att dra hundratals watt mer vid överklockning.

Vattenkylning med värmeväxlare och överklockning

I samtal med Anandtech framgår flera detaljer kring demonstrationen i fråga och inte minst själva systemet. Först gör Intel gällande att tanken var att hålla en kort presentation av processorn och att de skulle nämna att klockfrekvensen 5,0 GHz på alla kärnor var en överklockning, en detalj som ska ha fallit bort på scen.

Vidare bekräftar Intel att en vattenkylare med värmeväxlare användes, närmare bestämt en modell av Hailea med en kylningskapacitet på 1 770 W. Detta och att överklockare rapporterat om att Core i9-7980XE på närmare 5,0 GHz kan dra runt 1 000 W bekräftar det många spekulerat om – det kommer krävas exotisk kylning för att komma i närheten av 5,0 GHz med Intels framtida 28-kärniga processor. Att detta inte nämndes på scen tillskrivs "tidsbrist".

Därutöver håller Intel hårt på detaljerna kring plattformen, men det står klart att de återanvänder sockel LGA 3647 från servermarknaden. Det står också klart att det inte är en plattform för massmarknaden och att den kommer riktas mot entusiaster som är beredda att betala vad som helst för prestanda. Intel Core i9-7980XE med 18 kärnor för LGA 2066 kostar i dagsläget strax över 20 000 kronor.

Det spekuleras även kring vad det är för processor, men det mesta pekar mot att det är samma gamla Skylake-arkitektur från år 2015 och kretsen Extreme Core Count (XCC) ur familjen Skylake-SP. Denna går upp till just 28 kärnor och tillverkas på bolagets välbeprövade 14 nanometer.

Kretsen används i dagsläget för Xeon Platinum 8176 och Xeon Platinum 8180 som kostar kring 100 000 kronor eller mer. Dessa ger ytterligare ledtrådar kring såväl klockfrekvens som strömförbrukning, där toppmodellen Intel Xeon Platinum 8180 har ett TDP-värde om 205 W vid basfrekvensen 2,5 GHz. Processorn har även en turbofrekvens på uppemot 3,8 GHz som alltså överskrider TDP-värdet.

Förutsatt att Intels nya entusiastsatsning baseras på den Skylake-baserade XCC-kretsen är det rimligt att anta att denna som mest ligger ett fåtal 100 MHz över Xeon-varianten och att det specificerade TDP-värdet lägger sig en bra bit över 200 W. Som jämförelse får AMD:s 32-kärniga Ryzen Threadripper basfrekvensen 3,0 GHz och turbo på åtminstone 3,4 GHz, detta med ett TDP-värde på 250 W.

AMD Ryzen Threadripper med 32 kärnor först ut

Oavsett omständigheterna under Computex 2018 ser AMD ut att bli först ut att höja ribban med andra generationens Ryzen Threadripper, som officiellt lanseras under tredje kvartalet. Bolaget lanserar åtminstone två modeller, en med 32 och en med 24 kärnor, men det är också möjligt att dagens modeller med 16, 12 och 8 kärnor får regelrätta ersättare.

AMD tillkännager Ryzen Threadripper 2 – 32 kärnor på 250 W

I samband med den omtalade demonstrationen avslöjade Intel att processorn ser dagens ljus under årets fjärde kvartal. Hur många processorer det handlar om och om det släpps varianter med färre än 28 kärnor är ännu inte känt.