fredagsingress_122.jpg

Skratta med mig eller sucka högt, men tycker själv att jag var fyndig när jag bestämde mig för att piffa till en nyhet med "Kärnornas krig". Det här är också vad jag tar med mig från Computex 2018 – året då Intel fumlade bort sin chans att skapa hype kring en kommande plattform och där AMD mötte upp med besked.

Beskedet från Intel var 28 kärnor med stöd för överklockning. Inte nog med att det skulle bli många kärnor och hela 56 trådar, lägg på detta till 5,0 GHz i vad som såg ut som ett vanligt bygge. Intel "glömde" dock avslöja ett par avgörande detaljer, vilket gjorde att avtäckandet i efterhand bara kan beskrivas som ett fiasko.

Intel-28-core-Engadget.jpg

Det första var att processorn givetvis var överklockad, något som inte kom som en stor överraskning för de som vet hur strömförbrukning och värmeutveckling skenar vid överklockning av Skylake-X med upp till 18 kärnor. Presentationen gick dock att tolka som att processorn skulle säljas med 28 kärnor i 5,0 GHz.

Den andra detaljen blev spiken i kistan för Intel på Computex 2018 – för att kyla besten användes vattenkylning med värmeväxlare med kylkapacitet på massiva 1 770 W. Långt ifrån realistiskt. Det som följde var att Intel, med all rätt, anklagades för att medvetet försöka vilseleda i ett försök att stjäla AMD:s stjärnglans.

Intel har också fått utstå kritik för att den 28-kärniga processor som ska släppas för entusiaster i själva verket är kretsen Extreme Core Count (XCC) ur familjen Skylake-SP som används för Xeon Platinum. Denna kritik anser jag är obefogad. Att återanvända äldre kretsar för nya ändamål utan att stolt skylta med det på en presentation är inte konstigt. Det är ett ekonomiskt försvarbart agerande som görs av så många andra i industrin, inklusive AMD och Nvidia.

Tilltaget från Intel har en förklaring som heter AMD. Det är mycket troligt att Intel åtminstone veckor innan Computex 2018 fick nys om andra generationens Ryzen Threadripper och snabbt omgjorde sin serverplattform LGA 3467 till något nytt, som skulle kunna passa en klick entusiaster med mycket tjock plånbok. Allt för att försöka stoppa AMD från att inta prestandatronen.

AMD-Ryzen-Threadripper-2nd-Gen-1.jpg

Dagen efter kom då AMD, som tätt inpå Computex 2017 tog Intel på sängen med avtäckandet av Ryzen Threadripper med 12 och 16 kärnor. Under Computex 2018 dubblerades antalet kärnor till 24 och 32 stycken. Samtidigt bibehålls kompatibilitet med sockel TR4 och styrkretsen X399.

Att andra generationens Ryzen Threadripper med sina fyra kretsar har tydliga kompromisser under huven som Intels stora monolitiska krets inte har fick knappt någon uppmärksamhet alls. Det är skillnaden på bra och dålig kommunikation, i Intels fall direkt usel sådan.

Vi har alltså processorer på ingång med omkring 30 kärnor, som gissningsvis blir svindyra och därmed inte passar i den breda massans budget. Det är dock ingen högoddsare att detta i sinom tid kommer sippra ned till lägre prisklasser, där vi idag tack vare AMD numera har 6 och 8 kärnor till överkomliga priser och hela 16 kärnor för under 10 000 kronor.

Det finns användare som är i behov av riktigt många kärnor, men när det kommer till den betydande majoriteten datorentusiaster som hänger på SweClockers? Visserligen var vi fast vid 4 kärnor som standard på tok för länge, därför att Intel bestämt att det skulle vara så och AMD helt enkelt inte kunde konkurrera innan arkitekturen Zen. Men det börjar, som man brukar säga, bli lite löjligt.

Kanske behöver utvecklare bara mer tid för att deras mjukvara och spel ska kunna dra nytta av det löjligt höga antal kärnor som är på väg att vara inom räckhåll? Oavsett mina reservationer kring många kärnor gläds jag över utvecklingen, att det åter finns konkurrens och att AMD återfått självförtroendet.

Jag tycker även att ...

Brian_Krzanich.jpg

... diskussioner där datorbranschen beskrivs som en konspirerande lekstuga med ständiga intriger och dolda motiv som hämtade ur Days of our Lives också är löjliga. Det finns så klart undantag och ett av dessa är Brian Krzanich, som utåt sett "plötsligt" tvingades avgå som VD för Intel till följd av policybrott.

The Wall Street Journal avslöjar att det handlar om en relation Krzanich inledde med en kollega för ungefär ett decennium sedan och som avslutades i början av år 2013, innan han tillträdde som VD. Enligt artikeln ska relationen ha uppdagats när en anställd nämnde den till en annan kollega, som den 14 juni rapporterade händelsen.

För mig och flera internationella branschkollegor jag har löpande kontakt med kom beskedet inte som en överraskning, däremot anledningen. Det har i månader spekulerats kring att Brian Krzanich skulle få gå, diskussioner som började ta fart på allvar i och med hans avyttring av aktier i samband med att säkerhetshålen Spectre och Meltdown uppdagades.

Kanske än mer allvarligt är att Intel under Krzanich ledarskap halkat efter och har stora problem med tillverkningstekniken 10 nanometer, som skulle släppts med Cannon Lake i början av år 2017. Som det ser ut idag är det ingen som säkert kan svara på om tekniken släpps under år 2019. Intel har inte ens vågat specificera om utrullningen sker under årets första eller andra hälft.

Ett av Intels stora övertag har varit dess världsledande tillverkningstekniker, men nu har de varit fast på 14 nanometer i snart fyra år. Samtidigt är branschen – inklusive den tidigare slumrande rivalen – på väg att släppa produkter tillverkade på 7 nanometer (som storleksmässigt ungefär motsvarar Intels 10 nanometer). Resten av industrin är snart ikapp och kanske rentutav går om Intel. Otroligt.

Lisa Su Epyc.jpg

Intel: "Vi kommer förlora andelar till AMD Epyc"

Det är svårt att se något annat resultat än att utvecklingen kommer påverka bolagets höga vinstmarginaler på runt 60 procent negativt. Kort innan Krzanich avgång varnade han för att Intel kommer börja förlora serverandelar till AMD. Intels stora och ständigt växande kassako. Det skulle räcka med en mindre del av kakan, 10–15 procent, för att göra AMD till ett trovärdigt andra alternativ. Dessutom skulle en så liten andel vara enormt för AMD finansiellt.

Om jag ska försöka knyta ihop säcken med något slagkraftigt tror jag att cirkusen runt Brian Krzanich är början på slutet för Intels marknadsdominans. Intel är fortfarande i en klass för sig, även jämfört med AMD som folk gärna hävdar har "gått om", men gapet mellan de båda har krympt något enormt på kort tid. Så vitt jag kan se finns inga tecken på att trenden är på väg att vända. Vem vet, AMD kanske överträffar Intel både arkitektoniskt och tillverkningstekniskt med Zen 2 på 7 nanometer.

Det kan vara så att Brian Krzanich fick avgå till följd av en över fem år gammal relation som avslutades innan han blev VD. Det är också en bättre historia att berätta till aktieägare än att erkänna att VD:n misslyckats med att möta framtida utmaningar och att Intel nu har stora utmaningar framför sig. Bilden av Intel som allsmäktig i halvledarindustrin eroderar.