Oculus VR-headset Quest släpps 23 maj

Oculus Quest bakar in allt som krävs för VR-upplevelsen i ett fristående paket. Nu öppnar företaget upp för förbokningar av produkten med en skarp lansering senare under maj månad.

Trots att marknaden för VR-headset inte tog fart som den initiala uppståndelsen gjorde gällande har företag som Oculus och HTC fortsatt lansera uppdaterade modeller av sina flaggskeppsprodukter. Valve kastade sig nyligen in i leken med VR-headsetet Index som är gediget, både sett till specifikationer och prislapp. Nu får Oculus fristående headset Quest både lanseringsdatum och prislapp.

Oculus Quest presenterades i september 2018 och är ett fristående trådlöst VR-headset som inte behöver kopplas till vare sig dator eller telefon. Det handlar om ett headset med en intern OLED-bildpanel med upplösningen 2 880 x 1 600. Själva bildrenderingen drivs av systemkretsen Qualcomm Snapdragon 835.

OculusQuest2.jpg
OculusQuest1.jpg

Inbyggda sensorer ger stöd för inside-out tracking och möjliggör registrering av användarens position i rumskala, där både händer och huvud kan spåras i 3D-led. Detta särskiljer Quest från andra fristående mobila VR-headsets som Samsung Gear VR eller Oculus egna Go-headset som är begränsade till huvudrörelser i 3D och saknar möjlighet att läsa av handrörelser.

Handrörelser spåras här likt Oculus övriga VR-headset genom en variant av de trådlösa kontrollerna Oculus Touch. Användaren ritar upp en säker yta som ska vara tillgänglig som VR-miljö i en tillhörande app för Android eller IOS, och om användaren kommer i närheten av ytans gränser visas varnande väggar likt Chaperone-systemet i SteamVR.

I paketet ingår ett Oculus Quest-headset, två Touch-kontroller, en USB-C-laddare för headsetet, AA-batterier för kontrollerna samt en distansbit som ska användas för den som behöver justera avstånd mellan huvud och headset för att få plats med exempelvis glasögon.

Oculus Quest släpps i två konfigurationer som skiljer sig åt gällande intern lagringskapacitet. Modellen med 64 GB intern lagring kostar 4 800 kronor inklusive moms medan modellen med 128 GB intern lagring kostar 5 900 kronor inklusive moms. Oculus Quest kan förbeställas nu och börjar levereras den 23 maj.

Läs mer om Oculus: