Oculus avtäcker Rift S – uppföljare till Rift med inbyggd rörelsespårning

Oculus avtäcker uppföljaren till VR-headsetet Rift, som får namnet Rift S. Bland nyheterna nämns enklare anslutning och ny panel med högre upplösning.

När Oculus medgrundare Brendan Iribe lämnade företaget under 2018 talades det om att utvecklingen av vad som kallats Rift 2 lagts ned. Istället skulle Oculus satsa på enklare, fristående VR-lösningar och en av dessa uppgavs vara Rift S som skulle lanseras under 2019.

Uppgifterna visar sig nu stämma då Oculus avtäcker en uppföljare till Rift med namnet Rift S. Modellen blir en direkt uppföljare och ersättare till nuvarande Rift och kommer med förbättrade linser samt högre upplösning – 1 280 × 1 440 pixlar jämfört med 1 080 × 1 200 pixlar för föregångaren.

Oculus-Rift-S-1.png

Andra skillnader när det kommer till specifikationer är att OLED-panelerna har bytts ut mot samma LCD-panel som används för Oculus Go och därmed minskar uppdateringsfrekvensen från 90 till 80 Hz. Enligt Oculus själva ska de nya linserna leda till bättre bildkvalitet samt minskad "screen-door"-effekt, där linjerna som separerar pixlarna blir synliga.

Likt Oculus Go använder Rift S små högtalare för ljudet, istället för de integrerade hörlurar som föregångaren bestyckas med. Tillsammans med Lenovo har Oculus gjort om designen för headsetet från grunden och de utlovar bättre viktfördelning och överlag bättre komfort.

dvaaq9r7kkzaijrglgsg.jpg

Nytt för Rift S är även inside-out-tracking, vilket innebär att användarens rörelser läses av med hjälp av de fem integrerade kamerorna istället för separata basstationer. Oculus passar även på att förenkla anslutningen till datorn och använder endast en kabel för detta.

Oculus Rift S släpps under våren 2019 och har en rekommenderad prislapp på 399 USD, motsvarande 4 600 kronor. I priset ingår även Oculus uppdaterade rörelsekontroller Oculus Touch, vilka även inkluderas med Oculus Quest som släpps senare under 2019.

Läs mer om Oculus:

Tack för tipset Söderbäck