Den som har använt någon version av Microsofts operativsystem Windows under gångna årtionden har sannolikt råkat ut för den ökända blå skärmen som dyker upp vid en systemkrasch, en krasch som fått smeknamnet Blue Screen of Death (BSOD). På denna felskärm visas felkoder som få utanför Microsofts utvecklargrupp kan tolka på något vettigt vis.

De traditionella felmeddelanden som presenteras på blåskärmen består oftast av ett hexadecimalt nummer kompletterat av ett textmeddelande. Exempel på sådana felmeddelanden kan vara 0xA – IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. I dagsläget kan en sökning på internet ge en ungefärlig uppfattning om vad vissa felkoder innebär, en möjlighet som inte fanns innan internet började etableras.

I de senaste betaversionerna av Microsofts kommande uppdatering till Windows 10 verkar det som att företaget moderniserat den berömda blå skärmen. En användare på Reddit har publicerat en skärmdump som visar en systemkrasch där den blå skärmen innehåller en QR-kod som användare kan läsa in och skickas vidare till en supportsida som beskriver felet.

Microsoft har inte kommunicerat funktionen officiellt och det är därför inte känt om systemet kommer att vara en del av sommarens stora uppdatering Windows 10 Anniversary Update eller om den kommer i ett senare skede.