Microsoft talar mycket om framtidsplanerna för Windows 10 under årets upplaga av utvecklarkonferensen Build, bland annat visionen för Universal Windows Platform (UWP). I sommar fyller Windows 10 ett år, vilket de firar med en ny uppdatering kallad Anniversary Update som introducerar en rad nyheter.

En av dessa är att Microsoft samarbetar med Canonical, företaget bakom Ubuntu, och lägger till stöd för att köra Linux kommandotolk Bash i Windows 10. Denna funktion är dock främst tänkt för utvecklare och är därför inte lämpligt för vanliga konsumenter som vill köra Linux på Windows.

Uppdateringen ska även utöka funktionerna i Windows Hello, Microsofts mjukvara för inloggning i Windows med hjälp av ansikts- eller fingeravtrycksigenkänning. Efter uppdateringen ska det även vara möjligt att använda mjukvaran för att logga in på webbsidor och appar som stödjer detta.

I övrigt introducerar de Microsoft Ink, en ny funktion som gör det möjligt att använda Windows med en stylus-penna. Företagets egna programvaror som webbläsaren Edge och Office får stöd för detta direkt medan tredjepartsutvecklare kan välja att implementera det i sina program.

Till sist ska det även bli lättare för utvecklare att implementera den röststyrda assistenten Cortana i sina programvaror och Cortana i sig ska bli smartare, med möjlighet att lära sig av användarens vanor och ge denne förslag beroende på sökningar och liknande.

Windows 10 Anniversary Update släpps någon gång under sommaren i form av en gratis uppdatering till alla Windows-plattformar, inklusive Xbox One som då får tillgång till appar från Windows Store. Medlemmar i insiderprogrammet kan redan nu ladda ner en tidig version av uppdateringen.