Inlägg

Inlägg som El1min4tor har skrivit i forumet
Av El1min4tor
Skrivet av KorvMos:

4500kr och mötas upp i gbg?

Det låter intressant. Jag skickar ett PM 🙂

Av El1min4tor

iPhone XS Max 64GB

Säljer min iPhone XS MAX 64GB svart på grund av byte till Android.

Inköpt 2020-04-25 på Webhallen. Kvitto medföljer givetvis.

Skärmskydd i tempererat glas och skal har suttit på sedan dag ett.
Telefonen är i nyskick och batterihälsan är på 100%.
Originalladdare, förpackning och ett blått läderskal ingår (Apple originalskal).

Skärmskyddet har lite repor men är överlag fortfarande i gott skick och kan med fördel sitta kvar om man inte är alltför petig. Skalet har normalslitage.

Finns i Göteborg - men kan skickas mot förskottsbetalning och av köparen betald frakt.
Det finns omdömen på mig i marknadsreferenstråden om man vill kika på dessa

Ingen budgivning då jag främst prioriterar en smidig och seriös affär.
Skicka ett PM så pratar vi vidare!

Skambud övervägs inte.

Läs hela annonsen här

Av El1min4tor

Jag slänger in den obligatoriska Moccamaster rekommendationen. Om den är bäst för pengarna låter jag vara osagt - men min brygger fortfarande fantastiskt gott kaffe efter sex år 🙂

Av El1min4tor
Skrivet av Ca1P3:

det som mest gör att jag lutar mot oneplus är att den finns hos svenska återförsäljare. så om det skulle hända nåt så är det mycket lättare ju

Det var en avgörande faktor för mig också. Prioriterar att kunna knatta in i en butik och köpa den 🙂

Av El1min4tor

Gjorde samma val för två dagar sedan. För mig blev det 8T då jag inte bryr mig nämnvärt om trådlös laddning och klarar mig med en "B+" kamera.

Jag räknar med att ha telefonen i cirka två år och då får jag de senaste Android-versionerna oavsett. Med bättre SOC, skärm, stereohögtalare, 65W laddning etc. kändes valet ganska självklart för mig efter lite grubblande.

8T imponerar än så länge 🙂

Hoppas du blir nöjd vilken du än väljer!

Av El1min4tor

Har arbetat med 1st Line support i snart två år vid sidan av studierna. Alla på avdelningen förutom jag är utbildade inom IT eller utbildar sig inom IT. Jag tryckte mycket på personligt intresse samt att jag arbetat med försäljning av hemelektronik i många år och varit ansvarig för både dator- och mobilavdelningar - det är ju inte samma sak som att arbeta med support, men tänker man på vad man gjort innan kan man ofta hitta egenskaper och kunskap man har som överlappar med tjänster inom andra områden - framhäv dessa!

Om du har intresse för teknik och referenser som kan intyga att du är duktig på kundservice så ser jag ingen anledning att du inte skulle kunna få jobb inom 1st Line. Hamnar du på ett bra företag och visar framfötterna kan du säkert avancera till 2nd Line också. Tror dock det blir svårare att avancera utan utbildning ju högre upp för stegen du kommer (men inte omöjligt!). Gillar du verkligen jobbet finns det ju massor av möjligheter till vidareutbildning senare

Personligen överväger jag starkt att läsa en 2-årig .Net utbildning trots att jag redan pluggat inom ett annat område i 3 år (betydligt mycket sämre framtidsutsikter) då jag efter denna tid kommit fram till att jag gillar att pilla med teknik och mjukvara samt trivs i kontorsmiljön - men jag vill inte jobba med kundservice för evigt.

Av El1min4tor
Skrivet av Savage_Gray:

Kul att mitt första barn är nu 8 veckor gammal och har kolik, och jag sover i snitt 4 timmar per natt (2+2) hehehehehe
Tack återigen för ett fantastiskt tydlig och utvecklat svar

Om du är i den livssituationen och INTE fått nedsatt kognitiv förmåga hade jag velat plocka in dig i ett labb och experimentera på dig 😁

Lycka till med koliken! Det brukar väl lätta vid några månaders ålder? Min systers äldsta dotter hade ordentlig kolik och jag har aldrig sett min syster (som vanligtvis är mycket kapabel) så förstörd - hon klarade knappt av att ta hand om sig själv. Det är en jobbig situation men det lättar snart. För systerdottern vände det över en natt i princip runt tre månaders ålder - nu är hon fem och världens goaste unge! 🙂

Av El1min4tor
Skrivet av Savage_Gray:

Tack för era "tröstpris". Visst man ska ju försöka finna det positiva i allt som händer en. Typ- hamnat i en bilolycka och paralyserat för resten av livet - var glad att du fortfarande lever, lyckost.
Tävlingsmänniska i mig är dock bra besviken av "medel". Jag hade gärna sett en bredare sorterings skala.
16%-68%-16% känns ganska grovt.
Hade man haft "ett betyg" för var 10% percentile och jag hade hamnat på säg 70-80%, så hade jag fortfarande klassats inom begreppet medel, men då visste jag att jag liger något över snittet och hade känns behag med mig själv.

PS, @El1min4tor, du som arbetat med beteenden. Finns det forskning som visar att människors förmåga att klara IQ tester degraderas över tid? Jag gjorde en massa IQ tester när jag var yngre (20-25 år) mest för att jag tyckte att de var roliga och kluriga. Hamnade ofta mellan 120 och 130. Jag spelade mycket schack och sudoku.

Nu är jag 35 och har inte gjort några tester på ett årtionde, samt har inte "tränat" hjärnan. Kan till och med få en blackout och kortvarigt glömma bort lösenordet, pinkoden, släktnings födelsedag mm. Kan förmågan av att klara IQ tester bli sämre med tiden (och nu talar jag inte om 70+ och demens)

När man diskuterar huruvida IQ förändras med åldern brukar man dela upp intelligens i två begrepp. Flytande intelligens och kristalliserad intelligens. Och mycket riktigt verkar det vara så att flytande intelligens (vår förmåga att ta till och lära oss ny information) sjunker med åren. Den toppar någonstans runt 20 och ligger sedan stilla/sjunker långsamt. Kristalliserad intelligens (inlärda, automatiska beteenden) kan utövas utan större ansträngning eller behov av hög grad flytande intelligens och dessa verkar istället öka med åldern.

Det betyder väl typ att vi får lättare för det vi kan, men svårare att lära oss nytt. ”Du kan inte lära en gammal hund sitta-ish.”

I de flesta fall går dock denna nedgång väldigt långsamt om man inte lider av någon neurodegenerativ sjukdom som exempelvis demenssjukdomar - eller skadar huvudet i en olycka.

Så ja, en viss typ av intelligens (den som är mest aktuell vid IQ-tester) verkar gå ner något med åldern. Jag har dock väldigt svårt att se att det skulle ge en mätbar nedgång på en 35 åring. Men är du orolig rekommenderar jag dig att prata med en specialist för att lätta på oron

Det finns mycket som kan påverka vår kognitiva kapacitet - stress och dålig sömn är två av de största bovarna. Där ser man en kraftig degradering i framför allt arbetsminnets funktion. Så har man en osäker och/eller stressig livssituation är det normalt allt känna sig lite mindre kognitivt kapabel i vissa situationer. De goda nyheterna är att detta inte är ett kroniskt tillstånd. Förmågan återkommer (ibland sakta, men säkert) när det fysiska måendet är bättre!

Sudoku, korsord och schack etc. handlar mer om avancerad mönsterigenkänning än flytande intelligens - en form av kristalliserad intelligens (IQ kommer dock inte vara till nackdel här så en viss roll spelar det i inlärningen). Att träna hjärnan för att öka flytande IQ har varit en dead-end inom forskningen under lång tid. Ofta kan man lära människor att bli bättre på specifika uppgifter, men förmågan överförs inte till andra uppgifter. Men att man kan specialisera sig på specifika uppgifter är enligt mig skäl till en viss optimism!

Det enda man egentligen har sett som kan stoppa nedgången, och ibland stimulera tillväxten av nya hjärnceller, är fysisk träning.

Inom biologisk psykologi tänker man sig att vi har ett större behov av flytande intelligens när vi är yngre. Det är den perioden vi lär oss mycket av det vi kommer bära med oss hela livet. När mycket av detta sitter kan hjärnan slappna av lite och spara på energi (vilket den i princip alltid vill göra om den kan) och våra beteenden blir mer automatiserad med åldern (varför anstränga sig när man redan vet hur man fickparkerar, tvättar eller byter spolarvätska?).

Exakt vad som är sant är såklart svårt att säga, som med mycket annat inom psykologin. Det är en ung vetenskap där det är svårt att bevisa fynd lika säkert som inom helt naturvetenskaplig forskning. Detta är dessutom bara en kortfattad version om hur jag uppfattat diskursen kring frågan!

Men fältet går framåt hela tiden och någonstans måste det ju börja

Som sagt, om du upplever de bekymmer som du uttryckte ovan kan det vara ett tecken på dålig sömn, stress, lite fysisk aktivitet - eller något helt annat.

Är du orolig kan du alltid prata med någon

Av El1min4tor
Skrivet av Savage_Gray:

Snart kommer en ny rörelse växa fram i dagen PK värld.

I stil med:

"Man får inte diskrimineras pga etnicitet, kön, religion, men inte heller diskrimineras på grund av den intellektuella begåvningen.
Att sortera människor utifrån deras IQ är samma vidrighet som att sortera människor utifrån hudfärg/kön"

Vänta bara tills man börjar köra genetisk screening vid anställningsprocesser också 😅

”Dina gener pekar på att du är väldigt mottaglig för förkylningar och vi ser en risk för att du kommer utveckla demens i tidig ålder - vi vågar tyvärr inte satsa på sig.”

Hujedamig.

Av El1min4tor
Skrivet av Mindfighter:

Var glad för det, när det gäller att få en tjänst så är det oftast lämpligast att hamna i medel eller något över medel. Långt under medel och långt över medel så sorteras man oftast bort. Ligger man för långt över så reagerar rekryterande chefer "oftast" med:
1. Att falla tillbaka på fördomar och förutsätta att man saknar EQ
2. De känner sig hotade och medelmåttiga chefer vill inte känna sig hotade
(A cheferna som Steve Jobs beskrev det vill ha lika bra eller bättre medarbetare än sig själv, men A cheferna är i minoritet därute).

Mycket klokt tillägg

Det kan också sätta en enorm press på personen som anses oerhört begåvad. Det är förmodligen ingen lätt vikt att bära, och lever hen inte upp till det blir både omgivningen och individen besvikna.

Av El1min4tor
Skrivet av Savage_Gray:

Nu har man gjort sitt första arbetspsykologisk test och begåvningstest.
Svaret är att man är "medel".
Även om medel innebär att man är i samma spann som 68% av mänskligheten så är det fortfarande jävligt tråkigt att inte ha fått lite högre på testet...

Att bfå veta att man är medelmåttlig... Obeskrivligt besk känsla.

"Denna nivå återspeglar tendensen att klara krav relaterade till abstrakt resonemang,
problemlösning, omfattande och fasetterad informationsbehandling väl.
Även om mycket komplicerade uppgifter kan verka utmanande och det kan ta
tid och kräva ansträngning att bli bekant med nya arbetsuppgifter, så hanteras
de i allmänhet framgångsrikt.

Vad betyder mitt resultat?
Resultatet är baserat på en jämförelse med en grupp individer som också har slutfört Matrigma
Classic, en så kallad normgrupp. Information om normgruppen som använts för tolkning
av ditt resultat kan tillhandahållas av din testadministratör. Normgruppen utgör en fördelning
av poäng som är indelad i tre nivåer vilka representerar olika distributionsintervaller:
under medel, medel och över medel.
Medelintervallet omfattar cirka 68 % av normgruppen, som hade ett resultat runt medelvärdet.
Intervallet under medel omfattar cirka 16 % av normgruppen, vilka hade ett resultat under
medelintervallet.
Intervallet över medel omfattar cirka 16 % av normgruppen, vilka hade ett resultat över medelintervallet."

Jag förstår känslan.

Men du är så otroligt mycket mer som person än vad ett test säger. Du är samma person nu som innan du tog testet och du har all möjlighet att utvecklas och växa som person.

Av El1min4tor
Skrivet av anon214822:

Nja, den gode Feynman har skrivit flera mycket underhållande böcker om sitt liv, liksom massor med föreläsningar och en serie kultförklarade läroböcker i fysik så hans verbala och språkliga förmåga var nog så bra den kunde bli. Han var dessutom duktig som både konstnär och musiker.

Grejen är att han hade ett riktigt vasst sinne för humor. När han blev inkallad så att han svarade extremt exakt och logiskt på varje fråga var ett mycket medvetet experiment med psykologi och med psykologer. Att han blev frikallad försökte han sedan ta sig ur, hans avsikt var aldrig att experimentet skulle ge det resultatet. Om man skall tro hans egen berättelse i en av hans (bästsäljande) böcker:

https://www.amazon.com/Surely-Youre-Joking-Mr-Feynman/dp/0393...

Rekommenderas varmt till den som har det minsta sinne för god humor, gärna kombinerat med ett teknikintresse.

Haha då ska jag absolut kolla upp boken. Jag vet att han har ett gott sinne för humor och att han själv skämtat om sitt ”låga” IQ

Jag har som sagt inte mycket till övers för dessa tester själv och, som någon nämnde i ett tidigare svar, så tror och hoppas jag att även (kompetenta) rekryterare ser det som en liten pusselbit i ett mycket större pussel.

OT: Lycka till TS! Jag tror att det kommer gå galant

Av El1min4tor
Skrivet av anon214822:

Jag tar alla sådan här tester med en nypa salt. Som tidig gallring kanske de kan duga men jag är tveksam redan där. Det är alltså jobbigt och tidsödande att anställa folk. Arbetsgivaren gör alltså vad denne kan för att komma så lindrigt undan med det jobbet vilket för mig är en signal att man inte bryr sig så mycket.

Richard Feynman, amerikansk nobelpristagare fysik, jobbade som nybakad doktor i fysik under andra världskriget med utvecklandet av atombomben. Han blev då kallad till mönstring inför sin värnplikt. Mot slutet av kriget hade dom slut på folk så dom letade överallt. Han blev då utsatt för ett batteri av psykologiska tester. Han var noga med att svara fullständigt och absolut ärligt på alla frågor. Detta fick till följd att han blev klassad som så allvarligt psykiskt störd att han blev helt frikallad, oduglig ens för infanteriet. Han fick gå tillbaka till att pilla med Bomben.

Feynman verkar ha haft en ojämn begåvningsprofil. Det vill säga att han presterat högre på vissa delmoment, och lägre på andra. Högt på logik och matematik, men lägre på exempelvis verbal och språklig förmåga. Jag vill minnas att 125 IQ är den siffra Feynman själv delgett - väl över medel, men kanske inte vad vi förknippar med ett geni. Han verkar dock ha presterat bäst i landet på flera kända matematik- och fysikprov.

Militärhistorian har jag inte hört innan, men om den är sann kan det ju tänkas att Feynman hade en motivation att slippa tjänstgöring. Alternativt att det är en populärkulturell myt

Av El1min4tor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

För guds skull var ej ärlig på dessa tester. De ringer närmsta rättspsykiatri direkt och burar in en utan rättegång när de får se svaren.

Nej som andra skrev var ärligt, men beroende på vilken typ av jobb man har så kan man lite smått medvetet välja ett resultat som de mer gillar.

Haha! Men gratis boende iaf!

Som du säger finns det ju såklart vissa frågor man inte ska vara ärlig på om man vill ha en chans att få jobbet. Vilket är en av de största bristerna med testerna. Du svarar vad du tror att arbetsgivaren vill ha, inte ärligt. Men ibland är det omöjligt att svara ärligt och då blir det ett spel för galleriet.

Exempel: Tenderar du att alltid komma i tid till arbetsrelaterade åtaganden?

Jag kan ju givetvis inte svara att jag förmodligen kommer sent oftare än de flesta på ett rekryteringstest. Då är det ju ”Stämmer HELT och lite till! Aldrig varit sen i mitt liv!”

Eller: Trivs du med ett högt tempo och presterar bättre i stressade situationer?

Ja! Jag älskar stress, sömnproblem och magont - precis som alla andra som söker tjänsten!

Så ganska uppenbara brister.

I teorin fungerar dessa verktyg bra. I verkligheten har vi så många andra motiveringar som väger tyngre än att vara 100% ärlig på ett personlighetstest. Personligen gillar jag exempelvis att ha mat på bordet och tak över huvudet.

Av El1min4tor

Snart färdig beteendevetare här med tre års psykologistudier under bältet - jag ska göra mitt bästa för att svara så bra som möjligt 🙂 Jag är förvisso främst inriktad mot kognition, men har läst några kurser inom personlighetspsykologi.

De flesta personlighetstester bygger på femfaktor-modellen som har överväldigande vetenskapligt stöd. Om företaget använder DISC/DISA-tester hade jag tackat för mig och letat efter en ny potentiell arbetsgivare. Dessa tester uppkom under första halvan av 1900-talet och är ungefär lika trovärdiga som astrologi och tarotkort. Det är dessa teorier Thomas Eriksson bygger sina ”omgiven av idioter etc.” böcker på.

Femfaktor-tester är ett bra verktyg på aggregerad nivå, sen kan det givetvis finnas varians på individuell nivå som modellen missar.

Den består av fem personlighetsegenskaper som rangordnas på en skala: öppenhet, samvetsgrannhet, neuroticism, vänlighet och extraversion.

Arbetsgivare letar främst efter personer som har höga resultat på samvetsgrannhet och öppenhet. Samvetsgrannhet innebär att personen tenderar att slutföra sina arbetsuppgifter, komma i tid, vara noggrann etc. En form av moralisk kompass som är gynnsam på de flesta arbetsplatser. Öppenhet innebär i princip öppenhet för nya utmaningar/upplevelser, kreativitet, social etc.

Möjligen letar man också efter låga poäng på neuroticism - vilket i princip innebär mental stabilitet.

Jag misstänker att du kommer få svara på cirka 60-100 frågor/påståenden där du ska placera dig själv på en skala baserad på hur väl påståendet stämmer in på dig. Typ: Stämmer helt, stämmer delvis, neutral, stämmer oftast inte, stämmer inte.

Det är inte speciellt svårt att klura ut vilka frågor som mäter samvetsgrannhet, öppenhet och neuroticism. Men jag skulle ändå rekommendera dig att svara ärligt då det faktiskt kanske är så att du inte skulle trivas om du ljuger ihop en personlighet som egentligen inte stämmer överens med verkligheten.

Är dessa tester alltid toppen? Verkligen inte! På individnivå kan resultatet variera mellan olika mättillfällen (även om det tenderar att peka åt samma håll), dagshumör kan påverka resultatet, man kan klicka fel eller missförstå frågorna etc. Modellen i sig förutsäger inte framtida beteende perfekt då världen och personer är alldeles för komplexa.

Jag brukar jämföra dessa personlighetstester med BMI. BMI kan vara förrädiskt på individnivå, men på en samhällsnivå ger det en ganska bra indikation på den övergripande folkhälsan då felaktiga värden/individuella variationer till viss del tar ut varandra.

Själv är jag kluven till dessa tester. Jag fördjupar mig just nu i bedömning och beslutsfattande och litteraturen visar att människor tyvärr är ganska värdelösa rekryterare. Vi luras allt för lätt av ytliga egenskaper, charm, kompetens inom andra områden etc. som egentligen inte säger så mycket om hur en person kommer prestera i en framtida yrkesroll. Algoritmer och personlighetstester har visat sig vara bättre ”rekryterare”.

Jag gillar däremot inte hur mekaniskt och opersonligt det känns. Jag vet inte om jag vill gå mot ett samhälle där man blir accepterad eller diskvalificerad av ett test - utan att ens få chansen att visa vad man går för.

Du kommer troligtvis även gå igenom ett ”begåvningstest/färdighetstest”. Vad de än valt att kalla det så är det ett IQ-test.

Det kommer mäta din kognitiva förmåga - främst logiskt och visuellt tänkande. Färdigställa mönster, geometriska former etc. Det kommer förmodligen också finnas något arbetsminnestest där du ska memorera och återge sekvenser av siffror och liknande.

IQ är relativt oföränderligt och i princip omöjligt att öva upp. Du kan bli bättre på en specifik typ av uppgift, men IQ handlar främst om hur du möter nya, obekanta uppgifter. Hur man hanterar nya och svåra uppgifter kan ju såklart också vara viktigt i en arbetsroll.

Bilden av IQ som endast logisk problemlösningsförmåga är dock ganska föråldrad - det finns flera sätt att vara ”smart” på. Men jag antar att man sett att det är dessa tester som är bäst i rekryteringssmanhang.

Som sagt så är jag inte specialiserad inom personlighet så jag ber om ursäkt om det finns felaktig information någonstans - och jag är själv kluven till dessa tester.

TS: du kan säkerligen googla fram några liknande tester och göra dessa för att få ett grepp om hur testerna är uppbyggda och vilken typ av frågor som kommer. Annars skulle jag rekommendera dig att svara ärligt då man söker en viss profil för att man tror att den kommer vara mest framgångsrik i tjänsten. Det innebär också hur väl DU kommer trivas

Hojta om du har fler frågor så svarar jag efter bästa förmåga

Av El1min4tor
Skrivet av Nivity:

Hur ser det ut med Google play store? Är de borttagna där helt också? Går ju o lösa med bara ladda ner apk filerna eller alternativa app stores.

Finns apparna på Huawei app gallery? I så fall är det ju en stor boost för Huawei.

Jag vet inte exakt hur det fungerar men jag tror att Google-tjänster är blockerade i ”The Great Firewall”. När jag var i Kina kunde jag inte använda mina Google-appar trots att dessa redan fanns på telefonen. Testade även att ansluta med VPN men tjänsterna gick fortfarande inte att nå.

Någon annan kanske kan klargöra hur det fungerar rent tekniskt.

Det var dock inga problem att använda Apple-tjänster på iPad.

Av El1min4tor

Jag använder denna och kan intyga att kvalitén är mycket bra!

Av El1min4tor
Skrivet av Snyft:

Jag har mycket tid och lite pengar.

Jag anar ett samband 😉

Något med Raspberry Pi? Fixa en emulator eller liknande kanske?

Av El1min4tor
Skrivet av NordhNet:

@El1min4tor: Har kört xcloud på en gammal billig android sen februari.
Det funkar såklart men telefonen är den stora flaskhalsen.
Hoppas de släpper in fler ansökningar till TestFlight av iOS-appen.
Ett tips är att hålla koll på majornelsons twitter, där går han ut med info när det är dags

Insåg precis att jag har en gammal Huawei P10 liggandes i en låda! Jag kommer starta upp den och det testa! 😁

Av El1min4tor

Jag kom också in! Sen insåg jag att jag sålt min Android och gått tillbaka till iPhone sedan jag ansökte.

Det ångrar jag absolut inte, men jag vill verkligen testa iCloud. Har till och med köpt den officiella hållaren för mobilen från Microsoft haha.