Inlägg

Inlägg som Bakwetu har skrivit i forumet
Av Bakwetu

Laserskrivare, billigast som har hyfsat stor medföljande toner är det bästa. Själv köpte jag för några år sedan Lexmark CS410dn, som är en färglaser, 1200x1200 etc där jag fick med en patron för 1400 sidor och den kostade en bit under 1000-lappen. Det är väl en utgången modell nu, men enda nackdelen med den är att den är lite stor, annars är det ett av mina bättre köp.

Av Bakwetu
Skrivet av jOnÄTÄn:

Det vet jag inte. Intel har ju fått ner sina budget kort med LGA1700 till 1000kr så det är antagligen bara en tidsfråga innan AM5 modeller kommer i den prisklassen. Finns väl inget med AM5 som gör att de korten måste vara dyra utan det är väl som vanligt att de först vill mjölka marknaden med premium modeller sen kommer budget prylarna? DDR5 behöver sjunka närmre DDR4 priser så kanske man kan man köpa en prisvärd spelburk baserad på AM5.

Nä, det där är inte riktigt sant. Om du ser till Intels DDR4 moderkort på socket 1700 så finns där billiga kort; på Inet är de mellan 1099 kr - 5990 kr. Intels DDR5 kort är däremot dyrare, fast något billigare än AM5-korten är; kostar 2190 kr - 26990 kr. Den absoluta majoriteten av dem kostar över 3000 kr precis som hos AM5 (2490 kr - 14190 kr).

Av Bakwetu
Skrivet av General Nord:

Nu har även Elgiganten höjt priset på 4090 Tuf non-OC till 25600kr. Jag tror tyvärr att 21990kr var ett öppningserbjudande som Nvidia har krävt att tredjepartstillverkarna erbjuder under en period. Tråkigt.

Om det nu stämmer att 21900 var ett introduktionspris som gäller en period eller ett visst antal kort har det varit obefintligt information om det av Nvidia. Riktigt uselt i så fall. När 3080 hade sitt introduktionspris visste alla om att detta gällde en månad åtminstone.

Av Bakwetu
Skrivet av sniloR:

Alla exemplaren ligger i varukorgar/har köpts nu. Det går snabbt undan fortfarande.

Av Bakwetu

Politik här nog inte hemma här, men förenklat sagt var Kina och Taiwan var samma land fram till inbördeskriget då Mao vann. Både Kina och Taiwan har hävdat att de är de rättmätiga ägarna av hela Kina, men det gör väl inte Taiwan längre utan försöker gå mot att vara ett eget land. Detta är inte internationellt erkänt även om en del länder trycker för det. Så intresset för Taiwan från kinesisk håll har alltid funnits där, men på senare år har kanske konflikten har stärkts när Kina har blivit starkare och ffa USA vill bromsa dem genom att försöka få Taiwan erkänt och sen också få lika avancerade fabriker i USA.

Av Bakwetu
Skrivet av ronnylov:

Hade varit intressant med jämförelse mellan DDR4 och DDR5. Kanske då med en 13600K också. Känns som det går att få betydligt mer prisvärt system än med AM5.

Hardware unboxed hade med ddr4. Deras tester visar mer jämt skägg mellan 7950 och 13900, så de var lite mindre positiva med tanke på effektuttagen. I en hel del fall blev ddr4 systemen klart handikappade jämfört med ddr5, men i andra fall spelade det ingen roll, men efter ha sett alla staplar känns det som ddr5 är det man bör köra på.

Jag skrev fel förut eftersom jag även hade läst Anandtechs review som verkligen hade med 13600K

https://www.anandtech.com/show/17601/intel-core-i9-13900k-and...

Av Bakwetu

Beror väl på i vilket system man har nu och i vilken grad man "måste" ha Intel. Har man ett kompatibelt moderkort och inte vill lägga för mycket pengar på uppgraderingen så behöver man väl inte vänta, då är AM5 inte ett alternativ. Ska man köpa helt nytt och är beredd att lägga mer på hela plattformen så hade iallafall jag väntat in testerna av AMDs x3d-processorer.

Av Bakwetu

1300 kr för båda

Av Bakwetu
Skrivet av Gizmo_8:

https://www.techpowerup.com/review/rtx-4090-53-games-ryzen-7-...

Hade varit intressant att se test med nyare processorer med men det kommer väl..

Intressant att se många spel testade men det är ett lite märkligt test. De visar inga fps bara relativa siffror mellan sina två system vilket är en svaghet. Sen säger de att de inte är ute efter att testa AMD mot Intel men det är ju är ju ändå det de gör i slutändan och som sådant test är det inte bra. De jämför ett AMD 5800 system med DDR4 med ett 12900 med DDR5, där bara Intel cpu:n är nästan dubbelt så dyr. Borde de inte testa två system in samma prisklass, det vore intressantare?

Av Bakwetu

Kolla själv på https://www.sweclockers.com/test/33552-snabbtest-geforce-rtx-...

12gb versionen har fler fördelar än bara mer minne, men man får väga det mot prisskillnaden.

Av Bakwetu

Enklaste och billigaste för bra prestanda måste nog ändå vara att köpa begagnat? De som uppgraderar sin hemmabio med en ny sub vill inte ha den gamla ståendes kvar och t ex en äldre XTZ eller SVS sub kan gå för bra priser.

Av Bakwetu

Processorerna är inte dyrare, det plattformen med minnen och moderkort som är dyr samt att valutakurserna är som de är. Men även Intels DDR5 plattform är dyr, även om det finns lite billigare moderkort där. Det är ju i jämförelse med priset på DDR4 plattformarna som problemet ligger, så det är inte konstigt att om man kan så stannar man eller uppgradera där och inväntar bättre priser.

Om processorerna med 3d cache kommer vara avsevärt snabbare kommer nog många att ändå har överseende med prisbilden och uppgradera tror jag.

Av Bakwetu

Ja, det finns variabler i det här testet som är lite osäkra, men intressant är det. Om det stämmer så är 13900 bättre främst pga fler kärnor och högre klockfrekvenser direkt så om man inte fipplar själv med överklockning är den bättre även som spelprocessor, men det verkar som många här förväntar sig stordåd av 13900 i spel och det kommer kanske inte hända.

Såg förresten denna när jag kollade runt efter mer info: https://www.tomshardware.com/news/intel-core-i9-13900kf-spott...

Av Bakwetu

Det är ett av de bästa 3080-korten enligt den ordentliga genomgången på https://www.youtube.com/watch?v=q_VC_00wcMU värt att kolla igenom hela för att värdera vad man vill ha. Jag har själv kortet och har precis satt ett vattenblock på det.

Men de olika 3080 kortens (3080 10 gb, 3080 12gb, 3080ti) priser har pressats ihop och ligger närmre varandra och dessutom finns beg. marknaden så det är inte självklart att rekommendera kortet.

Av Bakwetu

Ja kanske, fördelen är dock att vattenkylningsblocken är mycket mindre än de överfläskiga luftkylarna och om man vill få plats med ett kort i mindre lådor kanske det är en nödvändighet. Än så länge finns väl inga block att köpa? Jag vet att EK har på gång, men än så länge bara förhandsbokningar för FE, Asus Strix/TUF oc och Gigabyte auros/gaming oc. De är avsevärt mindre (23,6 cm) än blocken till 3000-seriens kort faktiskt (ca 30 cm).

Av Bakwetu

Angående energieffektivitet, stora kylare och de tidigare ryktena så var det någon youtuber som spekulerade att de tidigare ryktena var baserade på att korten skulle tillverkas på annan tillverkningsnod, som om den hade använts hade gjort att 4090 hade dragit ännu mer. Vet förstås inte hur mycket det ligger i det eller hur troligt det kan vara, men det är lite intressant att de flesta kylarna också verkar vara överdimensionerade för vad de behöver klara dvs som om de var gjorda för ännu mer effektkrävande kort.

Av Bakwetu

Förvånande, men ett utmärkt beslut. Jag tror de kallade 4080 12gb för ett -80 kort för att det ser illa ut med 4080 (16gb) som har ett fördubblat introduktionspris (här iallafall) jämfört med 3080 och att kalla det för 4070 också skulle innebära att -70 serien gått upp en hel del. Men 12gb och 16gb är ju helt olika kort med olika kretsar, obegripligt att de ville introducera förvirring omkring detta.

Av Bakwetu

De kanske har prissatt 4080 & 4070 såpass högt för att sälja av 3000-serien och sänka priset sen på dem? Verkar vara det enda som är logiskt för inte fasen köper man t ex en 4080 strix istället för 4090 TUF till samma pris

Av Bakwetu

hehe, roliga priser för 4080 & "4070"

Av Bakwetu

Visst är det härligt att se att 21 990 kr är ett rabatterat introduktionspris?
Vid 3000-seriens lansering så skulle introduktionspriset på 3080 tuf och Tuf oc (7990 kr) vara en månad, men i praktiken så varade det inte särskilt långt pga att de flesta affärer stoppade köp efter ett tag. Frågan är hur länge kommer introduktionspriset på 4090 TUF vara? Eller kommer det bara vara begränsat till den första batchen som nu sålts slut?