Inlägg

Inlägg som nrj har skrivit i forumet
Av nrj

Börjar med 1100kr+frakt.

Av nrj

Börjar med 600kr+frakt för pro-disken.

/Mikael

Av nrj

Bjuder 400kr + frakt så för moderkortet.

Av nrj

300kr+frakt för Asus moderkortet.

Av nrj

Köper den gärna för 400kr, eller är det budgivning som gäller? I så fall börjar jag med 400kr.

/Mikael

Av nrj

Googla på Elac debute b6, tror de kommer passa dig perfekt. Annars om pengarna tillåter Elac Uni-Fi BS U5 Slim.

Av nrj

@nrj: Ursäkta, missade att moderkortet var defekt. Så jag drar tillbaka mitt bud.

Av nrj

@zephead:

300kr+frakt för.maximus VII

Av nrj

@Matheeeew:

Börjar med 250kr + frakt för c7:an.

Av nrj

Börjar med 1000kr +frakt.

Av nrj

Köper gärna seasonic nätagget för 300kr+frakt.
Skulle du inte få noctua kylaren såld är jag intresserad av båda för 500kr +frakt.

/Mikael

Av nrj
Skrivet av DevilsDad:

För set andra: det jag vill åstadkomma är huvudsakligen att se till att det går rätt till i framtiden. Men min sambo och hennes föräldrar är emot att ta 10% av basbeloppet per år för andrahandsuthyrnngar. En avgift hade varit okej, men de vill at det tex relaterass till de olika lägenheternas hyror, då lägenheterna varierar mellan 20 och 100 kvadrat.

Med andra ord hade de velat få en chans att föreslå alternativa avgifter till att alltid ta det maximala beloppet. Men denna chansen fick de inte då vi ej fått information om att det skulle röstas om stadgarna.

Istället känns det att en liten grupp av medlemmar mörkat ned hela proceasen så mycket som möjligt för att ingen ska få en chans att sätta emot deras vilja. Nu är det inga orimliga förändringar, men får de fortsätta på detta viset är jag rädd att de kommer obemärkt få driva igenom vilka ändringar de känner för. Helt enkelt obehagliga typer som tyckerde kan göra som de vill.
Skickades från m.sweclockers.com

Bra att veta.

HSB har börjat (kom för ca 2 år sedan) ta ut en administrativ avgift om 1250kr mot föreningarna vid andrahandsuthyrning. Enligt de gamla stadgarna så har föreningen inte rätt att ta ut denna avgiften mot den som hyr ut i andra hand, det vill säga alla boende får dela på den kostnaden.
Enligt de nya stadgarna så KAN föreningen ta ut en kostnad vid andrahandsuthyrning. Jag vill minnas att storleken på avgiften inte bestäms på årsstämman utan detta sker under ett styrelsemöte (dvs endast styrelsen beslutar om storleken på avgiften). Hittar ingenting om att avgiften för andrahandsuthyrning finns med på protokollet från årsstämman eller vid stadgebyte.

Ni kan fortfarande lämna in en lapp/skrivelse till styrelsen om vad ni anser att avgiften bör ligga på (max 10% eller ca 4500kr). Styrelsens skyldighet är att ta upp detta på styrelsemötet, men det är fortfarande styrelsen som beslutar vad beloppet slutligen blir. Vill du vara med och besluta om sådana ärenden så är det bara ansöka om att få vara med i styrelsen!

Av nrj
Skrivet av moreempty:

@nrj: sant, visst finns det många positiva effekter, men rent principiellt så bör det väl vara en finansiering med "pant" snarare än ägande som avtalas mot föräldrarna.

säger inte att jag inte tycker att det ni har är en bra regel utifrån en liten förenings perspektiv.

i en stor förening så skulle man likväl kunna maximera avgifter för andrahandsuthyrning och sedan reglera stenhårt vad som gäller så kan alla "riktiga boende" spara lite utgifter tack vare de som inte bryr sig (som iom uthyrningen betalar "för mycket").

finns ju både bostadsrättsinnehavare och hyresrättsinnehavare som inte kan följa regler och handläggningstiderna är för långa för att det ska gära någon direkt skillnad. då kan nästan andrahandsuthyrningen vara ett snabbare sätt att bli av med "packet"..

hur tänker du?

Precis som du skriver här så är det väldigt stor skillnad på en liten och en stor förening. Våran förening har endast 25 medlemmar så bortfallet om 2-3 hyr ut i andra hand blir ganska stort. Sedan är det så att väldigt få som äger sin bostadsrätt tar ansvaret på allvar, vi brukar ha ca 10st på våra årsstämmor. Detta gör att styrelsen nästa blir handlingsförlamad då det finns regler kring beslut och vad som räknas som majoritet.

Gällande kostnaden för andrahandsuthyrningen så är det ganska hårt reglerat, tror vi kunde max ta ut 1000kr extra så det är inga stora förtjänster vi pratar om. Sedan får föreningen en hel del ansvar kring andrahandsuthyrningen. Det är föreningens ansvar att säkerställa att personerna som bor i föreningen/lägenheten verkligen är de som finns med på kontraktet. Om en person hyr ut i andrahand eller förlänger hyrestiden utan att ett kontrakt har upprättats med föreningen så får den personen besittningsrätt på lägenheten efter 3 månader eller liknande. Allt detta kan skapa en massa problematik om allting inte sköts ordentligt. Som sagt, i en stor förening med personer som jobbar heltid i föreningen så är detta säkert inte ett problem. OBS jag är inte helt införstådd på allt detta men kommer ihåg att föreningen har en hel del ansvar.

Viktigt att veta, i princip den enda anledningen till att en förening kan neka en till andrahandsuthyrning är att bostadsrättsinnehavaren inte avser att bosätta sig i lägenheten igen inom skälig tid. Tex om du skall studera på annan ort så kan skälig tid vara att hyra ut i andra hand medans du du studerar där. Efter det kan föreningen neka till en andrahandsuthyrning. Av denna anledningen så tycker jag det är väldigt osäkert att hyra av någon som endast köpt lägenheten för att kunna tjäna pengar på den. Föreningen har då skäl att neka andrahandsuthyrningen då avsikten inte är att bo där.

Av nrj

En relevant fråga är hur såg röstfördelningen ut för/emot. Är din röst avgörande?

Givetvis är det bra att du påpekar att det inte gick rätt till när det gäller kallelsen, där har styrelsen gjort fel. Angående att informationen finns tillgänglig så har du också ett visst ansvar. Det är inte direkt svårt att få tag på en kopia av stadgeändringen, antingen via HSB IT-portal eller kontakta HSB-kontoret.

Om din röst inte är avgörande så kan det bli så att styrelsen får kalla till en extrastämma och tvinga dit alla boende igen vilket skulle förskjuta stadgeinförandet med ca 6 månader.

Av nrj
Skrivet av moreempty:

pfft, så ni har massa boende som inte får bo hos er.. för att det förenklar administrationen. antar att gå runt en regel är att bryta mot den

Det är inte bara administrationen, i längden handlar det om att endast de som bor i lägenheten kan påverka föreningen vilket är tanken med en bostadsrätt. Till skillnad mot hyresrätt så har du ett ansvar när du bor i bostadsrätt. Jag har svårt att tro att en person som köpt en lägenhet men inte bor där är speciellt engagerad i att få en så trevlig boendemiljö som möjligt.

Sedan ser jag inget problem med att föräldrar tecknar separata avtal med barnen om ägandeskapet i lägenheten. Detta skall lösas mellan de parter som kommit överens över fördelningen/betalningen och inte mot föreningen.

Av nrj

Då jag sitter med i styrelsen för en HSB-förening så kan jag säga att detta med nya stadgar är inte lätt.

För det första, det har kommit en del nya lagkrav för bostadsrätter och för att föreningen skall möta dessa så flödar HSB ut dessa nya stadgar till HSB-föreningarna runt om i landet. Antar att det är 2011 års stadgar som du pratar om. Föreningen kan givetvis välja att inte rösta igenom dessa men måste då på annat sätt säkra/kunna påvisa att lagkraven uppfylls. Eftersom styrelsen oftast består av "normala" människor och inte jurister etc. så är det mer eller mindre ett måste att byta till nya stadgar då det annars blir för komplext för en mindre förening att hantera på ett annat sätt.

Ang kallelsen.
Det fanns en speciell kallelse från HSB när man skulle rösta igenom stadgeändringarna där det stod tydligt att det fanns med på agendan. Här verkar eran förening ha brustit. Jag klandrar dom inte för HSB skickade ut denna kallelsen typ 3-4 dagar före kallelsen skulle lämnas ut.

Vi tog bara upp själva ändringarna på årsstämman men att stadgarna fanns tillgängliga på HSB-portalen, en IT portal som även du bör ha tillgång till.

"ang:
1. Avgift vid andrahandsuthyrning
Vid andrahandsuthyrning tar föreningen ut en avgift motsvarande 10% av det vid tidpunkten aktuella prisbasbeloppet.

(Hur och när denna avgiften kommer tas ut är upp till styrelsen att besluta om på nästkommande styrelsemöte som äger rum i september)

2. Juridiskt medlemskap är i realiteten endast en förändring av §3.

§3 Medlemskap
Medlemskap i föreningen beviljas endast fysisk person som erhåller bostadsrätt genom upplåtelse av föreningen eller som övertar bostadsrätt i föreningen.
"

Svar på 1.
HSB har börjat ta ut en avgift av föreningarna för andrahandsuthyrning så detta är påtvingat din förening. Om ni inte börjar ta betalt av den som hyr ut i andra hand måste detta bekostas av övriga boende vilket inte är rättvist. Våran förening tar ut minimumavgiften +250kr då det är en hel del administration runt detta.

2-3: Detta är främst för att man vill att de som bor i lägenheten äger den. Tex om hyror inte betalas i tid, blir den personen som äger 10% också betalningsskyldig då? även information måste delges alla boende i lägenheten så kan det bli svårt att behöva leta rätt på personer som äger en del av lägenheten men inte bor där.

Våran förening tillåter endast att de som bor i lägenheten äger den, detta har irriterat en del föräldrar som köpt lägenheten åt sina barn men det gör vårat "styrelsens" jobb mycket enklare. I sådana fall har föräldrarna tecknat ett separat avtal med barnen om ägandet av lägenheten.

Av nrj

@SeF.Typh00n:
400kr+frakt för minnena

Av nrj

700kr + frakt.

Av nrj

Gulenay vinner budgivningen för telefonen.

Av nrj

Sista minuten budgivning.

Togato: 3000kr för epson projektorn.
gulenay: 2500kr för mobilen.
/Mikael