Inlägg

Inlägg som MrPasty har skrivit i forumet
Av MrPasty

Gå in på någon myip-sida och kolla om det står samma adress där som i din router. Om det är olika så måste du be din ISP om en publik IP-adress.

Av MrPasty

Jag tror att en guide som går igenom, steg för steg, hur en användare kan gå från en tom disk till att starta ett spel i en fullt fungerande Linux-installation. Det faktum att guiden skulle vara löjligt kort borde kunna bidra till att sänka tröskeln för en del som är rädda för att testa.

Av MrPasty

Adguard verkar riktigt intressant även om det inte har så många fördelar över Pihole "ännu". Ska dra ner en image och testa det idag!

Av MrPasty
Skrivet av goodfidelity:

Sony är ert gäng reklamfnask och har vad jag kan se blockerat användarens möjlighet att sjölv göra denna inställning tillsammans med DHCP.

Går eventuellt om jag slår över helt till manuella inställningar.

Osäker vad som händer då om routern står i DHCP.

Funkar det om man ger TVn en fast IP och kör manuella inställningar på den? Eller sabbar man något annat då, i routersetupen?

//GF

Så vitt jag vet är det alltid så här i Android. Om du vill ange en DNS manuellt måste DHCP slås av. Jag brukar reservera IP-adressen till enheten i routern för att undvika trubbel och det borde gå i vilken router som helst.

Av MrPasty

Om jag inte är helt ute och cyklar så bygger de där varningarna på data från https://haveibeenpwned.com/. Kolla där för att få lite mer information om vilka läckor du har varit med i.

Av MrPasty

Disken tänkte jag som renodlad billig långtidslagring men det går såklart att köra på en större M.2-SSD ändå. Jag tänkte också att man kunde börja med 32 GB med möjligheten att utöka RAM-minnet men samtidigt är ju prisskillnaden inte så stor och om ni tycker att 32 är snålt så är det egentligen bara att köra på 64 med en gång.

Programmen som ska användas är Premiere PRO och After Effects.

Av MrPasty

Okej, jag hade på känn att jag borde ha dundrat på med 64 GB på en gång. Det blir en given ändring. Dessutom är ju minnena så billiga nu. Jag gillar förslaget om en lite större SSD också. Vilket Nvidia-kort vore vettigt att använda då? 2060 eller något?

Av MrPasty

Dator för videoredigering

Hallå!

Jag har, på gamla meriter, blivit ombedd av en polare att hjälpa till att plocka ihop hans nya dator. Jag måste dock erkänna att jag inte har den koll på marknaden som jag en gång hade. Datorn ska huvudsakligen användas för videoredigering så min spontana tanke är många CPU-kärnor, snabb systemlagring, hyfsat grafikkort och riktigt mycket RAM. Jag plockade ihop det här paketet lite snabbt och känner nu att jag ska använda Cunninghams lag för att dra nytta av den sanslösa kunskap som brukar finnas här på SweC. Vad tycker ni att jag har gjort för misstag när jag har valt de här komponenterna?

Bygge från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 7 3700X (2 990 kr hos Komplett)
Grafikkort: Gigabyte Radeon RX 5600 XT 6GB Gaming OC (3 390 kr hos Webhallen)
Chassi: Fractal Design Define 7 Compact (1 190 kr hos NetOnNet)
Moderkort: ASUS ROG STRIX B450-F Gaming (979 kr hos Komplett)
RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) (1 290 kr hos Webhallen)
SSD: Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2 (MZ-V7S500BW) (899 kr hos Inet)
Hårddisk: Seagate Barracuda Compute 4TB (974 kr hos Amazon)
Nätaggregat: Cooler Master MWE Gold 550W (679 kr hos Komplett)
Totalt: 12 391 kr

Av MrPasty
Skrivet av bobbyem:

Nej det verkar ju inte så. Försökte pinga bara min adress men det funkade inte. Borde fortsätta tjata på Bahnhof antar jag...

Jag och min bror utvecklar ett spel i Unreal Engine 4. Har inte haft något vettigt sätt att synka vårt arbete så jag vill väldigt gärna få detta att funka. Perforce är Epics rekommenderade sätt att göra detta. De flesta använder ju virtuella moln-maskiner för detta men vi har inte riktigt råd med det.

Bahnhof ger inte publika adresser till kunder som inte specifikt ber om det. Jag såg i ett annat inlägg att du har bett om det så förhoppningsvis borde det lösa sig snart.

Angående Perforce, låt bli. Jag har använt flera versionshanteringssystem och Perforce är i särklass det sämsta jag kommit i kontakt med. Har hört att CVS tydligen ska kunna vara sämre men det har jag inte stött på, som tur är.

Allvarligt talat, kör bara med Git som alla andra. Det är open source och det finns jättebra tjänster som tillhandahåller en server gratis, som Github och Gitlab. Hela industrin är på väg bort från de gamla systemen och det är av goda skäl. Git har varit industristandard i många år nu.

Av MrPasty

Håller med om att det här låter som att din IP inte är publik. Väldigt intresserad av varför du vill köra Perforce för övrigt!

Av MrPasty

Din kod är sjukt svår att läsa men while (true) är ju en oändlig loop och du verkar inte göra något för att hoppa ur den.

Av MrPasty

Jag får tacka @Exocet för en snabb och smidig affär. Annonsen är nu avslutad.

Av MrPasty
Skrivet av ResarXam:

funkar stryningen i sig ?

Jag tror inte det. Servon lever rövare oavsett om kontrollen är påslagen eller inte.

Skrivet av Exocet:

Hej!

Jag bor i Vällingby och tar hemskt gärna emot helikoptern!
Har en likadan som också beter sig lite skumt så jag tror att våra två koptrar kan bli en fin fungerande med lite meck

Skicka gärna ett PM med tider som passar att jag kikar förbi

Det låter ju faktiskt perfekt! Jag hör av mig på PM.

Av MrPasty

Defekt radiostyrd helikopter E-Sky Lama V3

Jag körde in den här helikoptern i ett soffbord på fyllan för en massa år sedan. Köpte nya rotorblad till den men den blev ändå bara liggande och jag har inte kunnat med att slänga den. Komplett i kartong tillsammans med ett packe rotorblad. När jag skulle testköra den så betedde den sig konstigt och jag vet inte vad som kan vara paj. Skänkes till den som kommer till Vällingby och hämtar, annars åker den på tippen.

Läs hela annonsen här

Av MrPasty

Lokalt tycker jag att det känns lugnt att använda standardportar. Sedan ska så klart lösenorden vara ordentliga som alltid.

Som har nämnts tidigare är det DMZ du är ute efter. Då kan du koppla in serverdatorn i routern och få den exponerad mot Internet och isolerad från övriga datorer hemma. Du kan så klart också koppla in den på en switch innan routern men det känns onödigt krångligt. Kolla också med din leverantör hur många IP-adresser du får ha eftersom webbservern kommer att behöva en egen.

Av MrPasty
Skrivet av ChrisDev:

Har läst om det där med SSH, därav kan man inte använda namn som root osv?
Detta är inget absolut måste utan jag har ju webbhotell om jag vill lägga upp något, det handlar mest om att jag är nyfiken på hur allt fungerar och sedan så är det såklart "roligare" att hosta en sida själv, och man kan köra annan mjukvara etc.

Du ska aldrig använda användarnamn som root eller admin på tjänster som är tillgängliga utåt. Sedan brukar det vara en bra idé att inte använda de vanliga portarna heller och när det gäller tjänster som SSH tror jag att det är klokast att inte ha dem tillgängliga utifrån alls. Det gäller väl egentligen alla tjänster som inte faktiskt behöver det utan går lika bra att köra genom en VPN.

Jag tycker absolut att du ska testa att köra din egen webbserver. Det är ett jättebra sätt att lära sig saker och du verkar tänka så pass mycket på säkerheten från början att du förmodligen inte kommer att göra några katastrofala misstag. Skulle du ändå göra det är det, som sagt, en bra idé att inte ha servermaskinen på samma lokala nätverk som övriga prylar hemma. Jag kör själv lite olika servrar hemma sedan några år tillbaka och jag lär mig hela tiden en massa nya grejer.

Av MrPasty

Det är nog ganska olika beroende på vad portarna går till. Jag vet till exempel att det skannades något alldeles infernaliskt efter port 22 när jag hade den öppen utåt. Väldigt många inloggningsförsök på SSH för användare "admin" och annat. Min gissning är att det inte är så värst farligt för dig att ha webbportarna öppna så länge du inte kör gammal eller på annat sätt kass mjukvara som pratar över dem.

Av MrPasty
Skrivet av t0rken:

Ok, så en aux-förgrening och sen in i båda högtalarna?

Då får du väl inte stereo?

Av MrPasty
Skrivet av ChrisDev:

Så det kanske är större risk att jag skrivit riskabel JavaScript eller PHP än att någon hacker tar sig in antar jag.
Men vad kan hända mer konkret när man har en öppen port? Är det bara webbserver-datorn som drabbas om något händer?

Det är ungefär som att säga att det är större risk att du har ett billigt lås än att en tjuv tar din cykel. En av riskerna är just att det är brister i koden någonstans och det är så någon kan ta sig in och ställa till med fanskap.

I första hand drabbas datorn som någon tar sig in på. Är den sammankopplad med de andra datorerna hemma kan den potentiellt utgöra en väg till dem. På ditt lokala nätverk är ju reglerna inte alls lika strikta som ut mot Internet, så om någon har kommit så långt kan det vara lättare att komma vidare.

Av MrPasty
Skrivet av ChrisDev:

Inte vet jag, är väldigt färsk inom detta som sagt.
Så om jag gör som jag provade sist, dvs gör så att man kan nå mitt-ip-nummer:80 publikt så är det inga större risker med det?

Det finns alltid risker med att öppna upp portar mot Internet, så långt har du uppfattat det hela rätt. Tänk på vad du exponerar på porten du öppnar så ska du nog kunna känna dig ganska trygg. Se till att ha webbservrar och allt sådant uppdaterat för att minimera risken att folk kan utnyttja en massa sårbarheter.