Inlägg

Inlägg som MrPasty har skrivit i forumet
Av MrPasty

Jag kör betan med det förbättrade tangentbordet men tycker att just Å, Ä och Ö fortfarande är knepiga. Någon mer som upplever samma sak?

Av MrPasty

Finns det några planer på att börja tillhandahålla bättre stöd för Linux?

Av MrPasty
Skrivet av TJ:

Sitter era laddkablar bra i jacket? Min kan man jubbla ganska mycket åt alla håll...

Det är likadant på min Deck. Såg en video om det på Youtube där de sa att den är avsiktligt konstruerad med lite vickande i USB-kontakten för att förhindra slitage. De som har haft enheten i några månader säger att det inte förändras över tid, så det verkar stämma och är inte något att bekymra sig över.

Av MrPasty
Skrivet av Shudnawz:

True dat. Jag tänkte att det kanske blir weird routes om man är på samma wifi-nät som trafiken sen tunnlas ut på?

Det är inga problem. Däremot har jag själv strul just nu med att nå adresser på samma maskin som WG-servern ligger på från telefonen men det är en historia för sig. Från datorn funkar det problemfritt så det lär vara jag som har klantat till någonting.

Av MrPasty

Jag fick hem min idag! Nu får den ligga ett tag och bara ladda ner en massa spel.

Av MrPasty
Skrivet av Shudnawz:

Speldatorn är "dessvärre" en Win11-maskin.

Då tycker jag absolut att du ska använda en RaspberryPi till det här.

Av MrPasty

Jag har kört Wireguard med hjälp av pivpn på en RaspberryPi 4 för att kunna ansluta hem under ett par år och har aldrig haft några problem med hastigheten. Min lina hemma är 1/1 Gbps och jag har inte haft så många möjligheter att testa att maxa den men jag har i alla fall kunnat strömma spel via Steam utan bekymmer. Så länge du kör Linux på speldatorn och den alltid är på så funkar den också fint men jag hade nog satsat på en RaspberryPi ändå för att inte blanda nytta med nöje.

Av MrPasty

Jag tycker att det är en jättebra idé eftersom jag har en liknande lösning själv. En hyfsat kraftfull dator i en garderob som agerar server för ett gäng olika grejer. Frågan är bara vad det är du egentligen vill använda maskinen till eftersom du bara skriver att du vill kunna komma åt den från olika enheter och det är ganska vagt.

Lagring brukar ju vara en klassisk uppgift och det är också det som är enklast att lösa. Filserver går att sätta upp med Samba eller NFS, sedan är det enkelt att köra containers med Jellyfin eller Plex för att strömma film och annat till klienter.

När det gäller spel använder jag själv Steams inbyggda strömning och tycker att det funkar jättebra upp till 1080p. För högre upplösning skulle jag behöva sladd och det har jag inte möjlighet att dra till klienterna.

Är det några specifika ändamål du skulle vilja använda din förrådsserver till?

Av MrPasty

Jag har en hemmaserver som jag precis har byggt i ett Node 304. Jag kör två SSD:er á 512 GB på m.2 och fyra hårddiskar á 4 TB för långlagring. SSD:erna har jag partitionerat med LVM, vilket var extremt smidigt. 65 GB av båda enheterna speglas och används för systemet, resterande utrymme läggs ihop till en partition på ungefär 800 GB för snabb lagring av mindre viktiga grejer. Hårddiskarna har jag ZFS på och de kör raidz2, vilket motsvarar RAID-6. Det går att lägga till SSD:er till ZFS för att använda som cache men jag har inte plats för det eftersom jag har en GPU. Jag tycker att det känns onödigt struligt att använda sig av klassisk RAID idag när det är så löjligt smidigt att hantera flera diskar i LVM och moderna filsystem.

Jag har för övrigt ett Radeon 5700 XT i servern som skickas direkt in i en VM som kör Manjaro och Steam-klienten. Från den strömmar jag spel till min laptop, TV och mobil, vilket funkar fantastiskt bra.

I övrigt ska jag köra ett gäng Docker-containers på servern men jag har haft lite problem att få Docker att lira med QEMU på samma system.

Av MrPasty
Skrivet av Saddl3r:

Överväg hotbild vs. skyddsvärde, är någon verkligen villig att bära iväg 40 kg för att komma åt dina kontanter och kvitton? Man bär ju inte kassaskåpet särskilt långt utan släp och därefter bil.

Att någon bemödar sig att bära iväg med ett värdeskåp på ynka 40 kg skulle jag definitivt räkna med. Går det att få ut utan att ställa till med ett förbannat liv så finns det nog nästan ingen tjuv som skulle låta det vara kvar.

Av MrPasty

Min sambo har ett vapenskåp som väger 150 kg och därför inte behöver bultas fast. Det är en riktigt rejäl pjäs och jag har fått förstärka golvet i garderoben där vi har ställt in det. Inuti har vi en brandbox för viktiga papper på en hylla och bössorna får plats undertill. En polare till mig har ett vapenskåp för pistol och hon har sitt fastbultat i ett betongblock, vilket verkar funka helt okej. Precis som pjb nämner ovan så har jag också sett att många av de mindre skåpen går att bulta fast i väggen, vilket känns som den lösning som jag hade valt om jag skulle ha ett litet skåp. Det finns bra instruktioner för hur skåpen ska bultas fast för att allt ska vara godkänt och säkert.

EDIT: Såg nu att du hade skrivit att du inte har någon betongvägg och då går väggbultar bort. Tycker för övrigt att ett värdeskåp är något som fler borde ha. Jätteskönt att veta att ens viktiga papper och annat ligger tryggt hemma och slippa hyra bankfack för sådant.

Av MrPasty

Rekommenderar för övrigt tråden för folk som vill gå över från Windows till Linux: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1387983

Av MrPasty
Skrivet av VonCraft:

Vad tro du kommer de fungera med andra program också typ OBS och Andra saker?

Det kommer att funka med alla program som funkar på Linux, eftersom det är Linux. Det är fritt fram att prova på valfri distribution idag för att testa kompatibiliteten med alla program du är intresserad av. Valve själva säger att SteamOS kommer att vara baserat på Arch och köra KDE, så jag föreslår att du laddar ner Manjaro KDE här och testar det. Till att börja med behöver du inte ens installera det på disk utan kan köra direkt från USB.

EDIT: När det gäller specifikt OBS och Discord så är svaret i alla fall ja, de finns till Linux.

Av MrPasty
Skrivet av anon201296:

För en som går i tankar att testa, hur mycket sämre är spelprestanda i Linux jämfört med Windows?

Enligt många rapporter jag har sett på ProtonDB så verkar prestanda ganska ofta vara bättre än i Windows.

Jag körde SteamOS för flera år sedan när de satsade första gången men den upplevelsen blev så klart sämre och sämre i takt med att Valves intresse svalnade. Att den nya versionen också kommer att släppas för sig har väl varit känt ganska länge? Jag är i alla fall väldigt taggad på att se hur det blir. Kör just nu en VM med Manjaro som jag strömmar spelen från med Remote Play. Det funkar fint men ett helt dedikerat spel-OS känns ju som att det kan bli ännu trevligare.

Av MrPasty

Vi gick ihop några BRF:er och byggde ett eget fibernät för ungefär 20 tuss per hushåll. Sedan handlade vi upp en leverantör på fem år och valet föll på Ownit. Vi betalar 150 kr för 1 Gb/s och linjär-TV som vi tyvärr inte kunde komma undan. Känns som ett väldigt bra pris men vi ska förhandla till oss bättre nästa gång, mest för att vi då kommer att ha alla avtal med ComHem uppsagda och då får inte Ownit ta betalt för TV-basutbudet. Själva månadskostnaden till Ownit är egentligen bara några kronor över hundralappen men fiberföreningen tar lite extra för att lägga undan till oförutsedda utgifter, kommunal markhyra där fibern ligger och för att betala energiförbrukningen för switcharna.

Av MrPasty
Skrivet av Zidichy:

Det finns jag kör en container från henrywhitaker3
Jag kan gå tillbaka över 500 dagar och ta en titt på hur min uppkoppling var.
Jag konfigurerade så container har ett schema på 4 gånger per dag som den testar min uppkoppling.
Allt är även tillgängligt via min sajt så om jag vill ta en titt via mobilen hur min lina mår, eller om jag vill testa uppkopplingen så kan jag helt enkelt logga in via min sajt och sen kolla history eller köra igång ett nytt test.
Allt som krävs är en webbläsare.

Skapade en lite video på ca 1min+
Den tar lite tid på sig att ändra historiken vilket blev i en uppdatering för ett tag sen, containern var mycket mer responsiv tidigare.
https://www.youtube.com/watch?v=3Jc-xt0Ejhk

Det här är verkligen precis vad jag har letat efter länge! Har funderat på att göra en egen container för det men har aldrig fått tummen ur.

Av MrPasty

Jag har egentligen varit på jakt efter ett svart men kan tänka mig ett vitt i stället bara jag får bygga klart min nya dator någon gång! Var i Nacka håller du hus?

Av MrPasty

Jag lägger ett bud på 300 spänn för det svarta 302. Kan komma och hämta i mellandagarna!

Av MrPasty
Skrivet av Pelegrino:

Folk håller på och babblar om att du inte ska ha statisk men missar anledningen till att du troligtvis snurrat till det. Du ska ha en statisk IP på din raspberry pi och det sätter lokalt på enheten. Du ska alltså inte ha, som ovan nämnts, statisk IP på din router. Detta kallas ”fast IP” och är en tilläggstjänst till ditt bredband.

Efter att du satt en statisk IP på din rpi så ska du under Port-forward i routern peka port xx till din routers IP. Då väljer du en extern IP och en intern. De kan ofta vara samma. Exempelvis väjer du extern port 40 som ska peka på intern port 90. Då kommer alla anrop till din externa ip på port 40 skickas vidare till din raspberry pi på port 90.

Fast jag skulle nog argumentera för att det är smartare att ge Raspberry Pi en fast IP från routern för att undvika trubbel.

Av MrPasty
Skrivet av anon338341:

Kommer port forwarding funka ändå sen?

Ja, det har inte med port forwarding att göra utan anger sättet du får IP från din leverantör. Även om du får en publik IP från Bahnhof är den inte statisk, så du ska inte ställa in din router för det. Skulle du ha statisk IP från din leverantör så skulle du få korrekta inställningar för det av dem.