Inlägg

Inlägg som JesperT har skrivit i forumet
Av JesperT
Skrivet av Zipparn:

Så grafen menar att halterna av koldioxid är historiskt sett över ett stort perspektiv låga just nu. Då är jag med.

Va? Först var du skeptisk till om att kan få fram koldioxidhalter från så långt tillbaka.
Men sedan tolkade det du som att grafen visade resultatet du ville se och då var allt frid och fröjd och frågan irrelevant?

Av JesperT

Sedan vill jag kommentera det här ideologiska bakom allt.

Det där med att förneka att vi har någon påverkan på globala uppvärmningen ingår i det republikanska åsiktspaketet i USA och det finns många vältaliga debattörer på den rebublikanska sidan (tex folk som Ben Shapiro), som man bla kan se på youtube.

Jag har själv åsikter åt höger, gillar Ben Shapiro och hans åsikter i det stora hela, och håller med republikanerna i mer än jag håller med demokraterna.

Många verkar dock anamma tänkandet att bara för att något förs fram av någon på "sin" sida så håller de med närmast helt okritiskt bara för att vad de säger i andra frågor verkat så klockrent.

Jag kan känna att rebublikanerna säger mycket som jag kan hålla med helt om. Men sedan har de ett fåtal frågor där de verkligen är ute och cyklar som jag ser det.

Ett av dessa är de fortfarande är så kristet religiösa. Att tro på gamla sagoböcker skrivna av okunnigt folk för länge sedan känns verkligen inte som att det talar för deras fördel på 2000-talet.

Abortmotstånden är en annan fråga, som hör ihop med den första antar jag.

Klimatförnekandet är sedan det som jag ser det den värsta punkten, då vår klimatpåverkan är etablerad vetenskap och där förnekande av detta riskerar att fucka up hela planeten och vår civilisations överlevnad på sikt.

Deras vapenvurmande och åsikter om att om alla bara hade vapen att skydda sig med så skulle vi få ett tryggare samhälle än om vapen förbjöds är också tämligen absurd. Men antar att det där är något som ligger ljupt i den amerikanska kulturen.

Men hursomhelst. Dessa tankar om att vi inte påverkar klimatet negativt kommer just från republikanskt håll i USA som är en förlängning av industrins propaganda därborta.
Att vara för kapitalism och vilja göra det bra för sina företag och industri är i allmänhet något positivt, men ibland slår det snett, som här.
Man ser inte att tillfälligt gynna sina miljöförstörande företag sabbar planeten, vilket är väldigt bad business på sikt..

Av JesperT
Skrivet av Xinpei:

Det är en mångmiljard marknad att sitta och spy ur sig en massa felaktigheter och spela ned problemen med växtgasutsläpp. Oljeföretagen spenderar enorma pengar att driva sin lobbyverksamhet vid varje val i USA t.ex.

Jo, precis. Hela tillvägagångssättet är faktiskt närmast identisikt med hur tobaksbolagen, främst i USA, försökte mörka kopplingarna mellan rökning och cancer och andra sjukdomar. Precis som nu försöker man på felaktiga grunder misskreditera alla experter och vetenskapsmän som säger något som tvingar dem att förändra sin industri.
Vi vet alla hur det gick med rökningen och de till sist fick krypa till korset, där det visade sig att mängder med fejkade och beställda studier från tobaksindustrin skapats för att försöka skapa en bild om att det inte rådde enighet om rökningens skadeverkningar.

Nu är det alla storindustier som svinar ner miljön genom stora utsläpp baserat på fossila bränslen som vill låtsas att vad de gör kan forsätta i evighet och sprider myten att det inte skulle råda enighet bland forskarna rörande skadeverkningarna.

Nu vet jag inte om det faktiskt finns folk som tror på oljeindustiernas genomskinliga propagandaförsök i den här tråden eller om samtliga är duktiga troll, men vilken ståndpunkt här som har gigantiska industriella ekonomiska intressen bakom sig råder det knappast några tveksamheter kring. Precis som med tobaksbolagens koppling till all bullshit propaganda om att rökning är ofarligt.

Sedan verkar flera fastna i någon psedodiskussion rörande precis hur mycket vi påverkar klimatet och hur oeniga forskarna är kring det. Att de exakta siffrorna skiljer sig en del mellan olika mätningar och forskare är helt naturligt i vilken fråga som helst. Det är huvudbilden och konsensus som är det viktiga.
Precis samma diskussion var det mer rökning. Det var/är svårt att kvantifiera precis hur stor anledning rökningen var till cancern, men det är bara fjanterier att på basis av det försöka låtsas som att kopplingen inte är stark.

Av JesperT
Skrivet av lindahlj:

Klimathotet är kraftigt överdrivet. Så mitt svar är nej.

Tycker argumentet att "de flesta forska säger att det är så" är väldigt dåligt. Forskning är inte demokratiskt.

Nej, forskning är inte demokratiskt.
Det är därför man bör lita på alla de som faktiskt utfört forskningen och är experter i frågan.

Av JesperT

Kör på en Mionix Castor just nu.
Körde förut på en Logitech g303 som var perfekt på nästan alla sätt, men lift off distance var inte inställningsbar och för låg för min smak.
Mionix Castor har inställningsbar lift-off. Lite sämre sensor än g303, men ändå en av de bästa. Dessutom lätt och skön för handen om man kör fingertip grip i spel.

Av JesperT
Skrivet av downup:

Blev så arg på denna film.. fanns så många plot holes och saker man inte fattar.. så många misstag i filmen.

Jo, håller med om det. Rätt många plotholes som drog ner trovärdigheten. Ändå en bra skräckupplevelse tycker jag.

Av JesperT

Och samtidigt har knappt HD blivit standard för tv sändningar och 4K kanaler vet jag inte ens om det existerar?
Att streama funkar väl förvisso. Men känns ändå som tekniken ligger en bra bit före utbudet.

Men synd att klaga på att utvecklingen går framåt. Är ju alltid trevligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JesperT
Skrivet av Buio:

Har spelat klart spelet, spenderade totalt 47 timmar enligt Uplay. Men då började jag om en gång och valde andra Perks att börja med andra gången. Är väldigt nöjd, klart bästa Far Cry av de jag spelat (alla utom FC2). Tänker inte skriva någon lång recension, men kan ge ett par kommentarer.

Bra
+ Riktigt bra gunplay. Det är inte realistiskt, men det är underhållande.
+ Bättre värld och bakgrund än tidigare spel, högre igenkänningsfaktor med amerikanska karikatyrer
+ Mycket snyggt med bra prestanda och omväxlande open world med bra och hyfsat omväxklande uppdrag
+ Kompanjon-systemet med npc som är väldigt olika i story och strid. Till och med de mer generiska var kul. T.ex. närstrids-npc som rusar in och klubbar motståndare med baseballträ medan du ligger och snipar på avstånd.
+ Gillar bilkörningen

Inte så bra
- Outnyttjad potential med kompanjonerna, dialogen upprepar så ofta att man blir helt trött på den snabbt. Hade de lagt ner mer tid på dialog mellan olika npc hade det istället kunnat bli lysande.
- AI är inte så smart, men ibland blir den så dum att det blir humor också.
- Loot blir ointressant väldigt snabbt. Trots det springer jag och trycker E på varenda loot i alla fall. Införa stattade vapen som i The Division? Svår balansgång, kan sabba gunplay en hel del (du kan inte headshotta längre med en .50 för ditt vapen har för låga stats typ).

Instämmer.
Igenomtänkta karaktärer med sina egna personligheter, även om de blev lite tjatiga med sina fraser i längden som kompanjoner.
Svårighetsgraden tyckte jag blev väldigt varierande. Körde på hard och det var rätt tufft i början, men sedan blev det nästan löjligt lätt när man skaffat de bästa vapnen.

Håller med om loot. Man blir ju nästan direkt helt ointresserad vad man hittar då det inte spelar någon direkt roll ändå. Lite mer cash eller ammo eller något som kan säljas typ. Lite synd med outnyttjad potential där. Om man har chansen att hitta något speciellt som inte bara går att köpa i vilken store som helst och som kan ge en en fördel i spelet så blir det genast mer intressant. Lite som paketöppning på julafton
Kändes också lite som att man inte behövde bry sig så mycket om sina prylar och vad man bar med sig då man ändå kunde få tillbaka allt man eventuellt dumpat i alla stores.
Men är glad att prylsamlandet samtidigt inte tog för mycket fokus från storyn som i andra Far Cry där det känns som man ständigt går runt och tänker "Var fan kan jag hitta en femte honungsgrävling för att skapa min nya vapenväska?"

Fordonen var ju kul tycker jag också. Gillade speciellt helikoptrarna. Lätta att använda och ta sig snabbt fram med.

Måste också säga att ljuden och musiken i spelet var riktigt bra. Gav en bild av en mer levande värld. Massa religiösa och andra sånger som spelas, tom motståndare som går runt och smånynnar :D.

Av JesperT

Försökte dra ut på det en del, men spelade klart storyn nu.
Har aldrig orkat spelat klart ett Far cry spel förut, så det är ett gott betyg.

Gillade att man slapp det där tradiga samlandet av djurhudar för att kunna crafta viktiga grejer.
På det hela taget en skön open world sandlåda att härja i. Riktigt snyggt på vissa ställe också, speciellt i Jacobs region. Kändes som att jag verkligen blev sugen på att åka på semester till något liknande ställe i verkligheten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JesperT

Jag tycker att man helt enkelt borde få välja om man vill ha just SVT's kanaler eller inte och bara då betala för det, precis som med alla andra kanalpaket. Varför skulle dessa vara ett undantag?

För egen del har jag dock varit irriterad över nuvarande system där alla som betalar licensen fått stå för kostnaden för alla som låtsas inte ha TV, men ändå har det och kollar SVT. Otroligt orättvist.
Men att låta alla betala det via skattsedeln blir ju bara orättvist på ett annat sätt. Då betalar ju alla för det oavsett om de kollar SVT eller inte.

Av JesperT
Skrivet av Happen:

Vad innebär detta i praktiken? Länka till studierna som du grundar din uppfattning på.

Vad menar du?
Att säga något annat vore detsamma som att tro på någon sorts magi som helt står utanför kända naturlagar.
Och då finns givetvis, till sakens natur, inga studier som visar att vare sig magi, enhörningar, gud eller vad som helst inte existerar.
Så jag antar att du missuppfattar vad jag skriver.

Tar vi exemplet jag drog med folk som pissar i en bassäng, så vore det en helt befängd slutsats att tro att urinen magiskt försvinner när man pissar i poolen och att hur många som helst kan fortsätta att göra det i hur stor utsträckning som helst utan att det får några effekter.
Det är endast precis samma sak jag tar upp med klimatet.
Svinar vi ner så finns ingen magisk mekanism som alltid nullifierar alla utsläpp oavsett storlek. Det finns alltid gränser för när det börjar påverka saker och ting.

En viktig relaterad fråga är givetvis vilka effekter olika grader av utsläpp får och hur mycket vi kan släppa ut innan vi passerar diverse gränser för olika skadeverkningar. Där råder stor osäkerhet och forskarnas bud varierar mycket.
Men att tro att utsläpp oavsett mängd aldrig skulle märkas är att tro på magi. Tror man på detta så får man bevisa att en sådan magisk mekanism existerar precis som att man om man påstår att enhörningar eller något annat existerar måste visa på ett exempel på sådana.

Grejen är också att vi har bara en planet att experimentera med. Går vi över en irreversibel gräns så får vi inte en andra chans. Så försiktighetsprincipen borde i allra högsta grad tillämpas här. Better safe than sorry.

Så det jag ville förmedla är helt enkelt att det finns två frågor här. Först har vi skilda resultat med olika bud vad gäller hur mycket föroreningar vi kan släppa ut innan det får mätbara tydliga effekter. Det är en mycket svårbedömd fråga och därför skiljer sig olika forskares bud mycket.
Sedan har vi den fysikaliska självklarheten i att materia från föroreningarna inte förgör sig självt i oändlig utsträckning och att det finns gränser för vad olika ekosystem tål. Där krävs hänvisning till magi eller totalt okända naturlagar om man vill hävda något annat.

Så existensen av gränser är självklart, var de ligger är upp till debatt.

Av JesperT

Bor i lägenhet strax utanför Stockholms innerstad.
Månadsavgift plus ränta går på lite drygt 10% av nettoinkomsten.

Av JesperT

Självfallet utgör vi människor ett hot mot miljön på vår planet på flera olika sätt med avfall, skogsskövling, utrotande av djurarter, koldioxid och andra utsläpp.
Exakt hur mycket vi människor påverkar på olika områden kan man ju diskutera om man känner för det. Men att vi påverkar vår omgivning måste man vara bra ignorant för att förneka, enda frågan är hur mycket och hur irreversibla effekterna blir.

Tar vi det där med koldioxid, som verkar populärt att prata om, så är det grundläggande gymnasiekemi att koldioxid är en drivhusgas. Den slutar inte att vara det bara för att mänsklighetens utsläpp av denna gas sker på så stor skala att effekten är svår att mäta.
Osäkerheten är stor och precis var gränsen går för när effekterna riskerar att paja klimatet på allvar är svår att bedöma. Men självklart är det ett stort hot. Vi riskerar på första gången i historien att på allvar fucka upp planeten på ett sätt som blir närapå omöjligt att vända.

Att ha en sansad debatt och kritiskt granska olika studier är viktigt. Men att vara medveten om att vi påverkar vår omgivning och att det finns gränser för vad klimatet tål är självklart.

Det är samma princip som att pissa i en stor pool. Gör någon enstaka person det så kanske det inte direkt märks när det blir så utspätt. Det är dock inte samma sak som att pisset inte finns där och om tillräckligt många pissar i poolen så når man till sist en gräns där det faktiskt börjar lukta illa.
Precis samma sak är det med hur vi påverkar vår miljö. Hur stor påverkan är kan diskuteras, men den finns givetvis där och vid en viss gräns kommer det att märkas.

Av JesperT
Skrivet av ClintBeastwood:

"Far cry 5 är klar att spela" eller något liknande dök upp hos mig nu. Ny patch? Filer har åtminstone ändrats i min spelmapp.

Ja, det verkar vara några mindre bugfixar:
https://forums.ubi.com/showthread.php/1866021-Patch-Notes-Tit...

Av JesperT
Skrivet av SexMachine:

Någon som kan förklara varför det blir ett minus där? Har försökt fråga andra/leta själv men går bet.

Det är den inre derivatan av uttrycket i logaritmen. Derivatan av 2-x är -1 som du måste multiplicera med om du deriverar ln |2-x|.
Skulle du inte gör det skulle du få -1/(2-x) om du gick åt andra hållet.

Av JesperT

Nja, känns rätt överspelat med 1920x1080 skärmar vid det här laget.
Och IPS panel skulle ju också göra stor skilnad till det bättre.

Av JesperT

Ja, vinnaren var inget MISStag.

Av JesperT
Skrivet av jiimpan:

Nått jag verkligen gillar i farcry 5 är ljudet, sjukt bra inlevelse speciellt när jag kör med hörlurar. Allt i från tal till miljöljud, hur fågelkvitter låter när du går i skogen och hur vapnen låter, det gör mycket för känslan.

Jo, har också tänkt på det en del. Gillar hur motståndarna snackar och speciellt hur de ibland småsjunger på lite religiösa sånger :D.
Det får dem att kännas som mycket mer realistiska personer, vilket ökar inlevelsen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JesperT

Hmm. Kikade in lite i spelet igen nyligen och det verkar ju totalt dött numera.
Det finns nästan inga public servrar att köra på. Endast ett fåtal servar som bara spelar samma tråkiga kartor hela tiden såsom 2fort och turbine.

Provade det där matchmaking. Fick stå i kö i evigheter och sedan blev det aldrig av med någon match för att folk droppade och matchen avslutades pga det innan den ens börjat. Dessutom verkade spelet tvinga en att ha de där gigantiska vapenmodellerna synliga i matchmaking, vilket för mig gör det närmast ospelbart.

Antar att det finns lite liv i comp scenen, men det är ju en värld för sig. Finns ju inget ställe att träna sig på i public så tillförseln till comp torde vara obefintlig.

Av JesperT
Skrivet av Choffe:

@Bankai: Låter trevligt! Det sista som hände igårkväll var att jag skulle gå upp på ett berg och möta en snubbe som behövde hjälp, i den sydvästra zonen. Inom fem minuter har det då: Kommit en puma och attackerat en fiendepatrull, för att sen gå på mig. Kommit en cult-bil rullande rätt ut på åkern, följd av två andra bilar. Tar mig upp på vägen, nu börjar det bli mörkt. Börjar gå över vägen, kommer en lastbil körande, blir beskjuten, jag skjuter tillbaka. Sen, inom fem sekunder, kommer det tre cult-pickups sladdande, två framför, en bakom, alla skjuter, jag skjuter, boomer skäller och skjuter säkert han också, helt plötsligt ligger jag på rygg med en puma över mig, som jag får undan efter att den bitit mig i armen, jag reser mig upp och då blir jag skjuten i ryggen och dör. Aldrig varit med om ett sådant kaos. Men det var kul! Längtar dock efter stillsamheten som du pratar om, haha!

Edit: Spelet blev roligare på Hard, trots ovanstående!

Haha, precis. Drog också upp svårigheten till hard och det blev som ett helt annat spel.
Har inte kommit så långt än, men har blivit rejält frustrerad över uppdraget där man ska ta över the death van eller vad den nu hette.
Jag missade att skjuta föraren när den stod stilla så nu måste jag stoppa bilen i farten. Försökte skapa en stor roadblock med fordon av alla femtioelva fiendebilar som dök upp.
När jag till sist lyckats med det och dödat föraren så dyker det först upp en björn och sedan en grävling som biter ihjäl mig så jag måste börja om igen..suck..

Totalt kaos hela tiden och alla jagar en och verkar se och träffa en på en kilometers håll..