Inlägg

Inlägg som gusnan har skrivit i forumet
Av gusnan

Någon som vet vad som har hänt med svenska ubuntu-forumen? (https://ubuntu-se.org) - det har inte gått att komma in på ett bra tag.

Av gusnan

Purism Librem 5

Mycket bra skick - Librem 5, telefon som fokuserar på säkerhet och integritet, med hårdvarubrytare. Version 1, köpt från USA, mycket varsamt använd, närmast i nyskick. Jag kommer inte skicka med de relativt billiga hörlurarna som följde med då dom är använda.

Läs hela annonsen här

Av gusnan
Skrivet av walkir:

Nja, du kan köra LTS-utgåvorna i 5 år utan ett "gratis" Pro-konto.

Visst kan man det.

Men jag får följande i en apt upgrade redan i en 22.04:

```
Get more security updates through Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled:
imagemagick libopusfile0 libavdevice58 ffmpeg libopenexr25 libpostproc55
libmagickcore-6.q16-6-extra libavcodec58 libmagickwand-6.q16-6 libavutil56
imagemagick-6.q16 libswscale5 libmagickcore-6.q16-6 libswresample3
imagemagick-6-common libavformat58 libavfilter7
Learn more about Ubuntu Pro at https://ubuntu.com/pro
```

Visst, det är från universe-förrådet, så det kanske man kan leva med om man känner så, men ändå. Min poäng är att det inte är "bara å köra", utan man får räkna med att inte få grejer från universe-förrådet om man inte registrerar sig.

Av gusnan
Skrivet av walkir:

Ett tips är att bara prova köra exempelvis Kubuntu som Live-USB:
https://kubuntu.org
https://kde.org

Min Linux-installation är så lik mitt Windows att jag emellanåt glömmer bort vilket OS jag kör.

Det kan ju vara värt att notera att just Ubuntu även dom är ganska pigga på att kräva Pro-konton för att man ska få alla säkerhetspatchar för LTS-utgåvan. Och vem kör seriöst Ubuntu men inte LTS-utgåvorna?

Se https://ubuntu.com/pro för mer info.

Ubuntu Pro kräver, just det, registrering.

Nä, välj en annan distro i sådana fall. (Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte hur det ser ut med X|K|L-ubuntu, men sannolikheten är hög att det ser lika dant ut där.)

(Edit: Det man inte får om man inte registrerar sig för PRO är säkerhetsuppdateringar för universe-förrådet).

Av gusnan

Just nu verkar dom vara slutsålda allihop, men se https://alphaspel.se/3207-d3-16mm-d6-w-1-2-3-twice/ .

Du kan ju kontakta företaget och höra om dom kan ta in fler eller om dom är permanent slut. (Jag har själv ingen koppling till alphaspel).

Av gusnan
Skrivet av SanTeoX:

Jag har mycket Apple-prylar, men satan vad man blir irriterad på Apple ibland.
Varför håller dom på med sån här skit?

Därför att dom kan och folk köper deras grejer ändå. (Bland annat du själv uppenbarligen). Varför skulle dom ändra på sig om folk fortsätter att köpa deras produkter?

Av gusnan

Om du listar Wasteland 3 och inte har testat Wasteland 2, så bör du definitivt göra det. (Jag undrar om jag inte finner 2:an möjligen lite lite bättre än 3:an, men båda är riktigt bra).

Av gusnan
Skrivet av Apollo11:

Hur kan jag anpassa write_time så att den returnerar en std::string med formateringen "%F %T"? Min kod hittills:

std::string write_time(std::chrono::system_clock::time_point intime) { std::stringstream ss; std::time_t time = std::chrono::system_clock::to_time_t(intime); return std::put_time(std::localtime(&time), "%F %T"); }

Jag behöver hjälp med det.

Du måste använda dig om stömmar, och sedan konvertera den till en vanlig sträng:

std::string write_time(std::chrono::system_clock::time_point intime) { std::stringstream ss; time_t time = std::chrono::system_clock::to_time_t(intime); ss << std::put_time(std::localtime(&time), "%F %T"); return ss.str(); }

Av gusnan
Skrivet av perost:

Problemet är att VS Code självt inte verkar vara inställt på C++20, så den tror att koden är fel. När du faktiskt kompilerar så används dock --std=c++20 vilket gör att det fungerar (förutom varningen om att du inte returnerar något från funktionen). Men VS Code kan inte avgöra det från din Makefile, du måste ställa in det i C++-tillägget du använder i VS Code på något sätt.

Ah! Det förklarar ju en del. Tack! (Har inte så bra koll på VS Code tydligen )

Av gusnan

Ja, nu har du ju -std=c++-20, och den delen är ok - varningen gäller något annat. (Den är ganska självförklarande). Svårt att säga vad dock då jag inte vet hur din kod ser ut på raden som varningen gäller. Men varningen säger ganska tydligt vad felet är. (Om du inte returnerar något i en funktion kan du definiera den som void).

Av gusnan

Det ser enligt felmeddelandet ut som om write_time i din kod inte returnerar void.

Av gusnan
Skrivet av Apollo11:

Jag får detta fel i VS Code:

Kompilerar du med C++-20-standarden aktiverad? I g++ så kan man aktivera detta (vilket krävs för chrono::months) med hjälp av --std=c++20 som kommandoparameter. (Du kan se vilken kommandorad jag använder för att kompilera i mitt tidigare inlägg).

Av gusnan

Intressant! Jag har inte sysslat med detta i C++ tidigare, och nu när jag läser om det verkar det finnas en hel del olika sätt att representera tid i C++, och konvertering däremellan måste så klart göras. Jag lyckades få ihop denna koden dock, som är rätt så självförklarande.

#include <chrono> // chrono::system_clock #include <sstream> // stringstream #include <iomanip> // put_time #include <string> // string #include <iostream> void write_time(std::chrono::system_clock::time_point intime) { std::stringstream ss; time_t time = std::chrono::system_clock::to_time_t(intime); std::cout << std::put_time(std::localtime(&time), "%Y-%m-%d %X") << std::endl; } int main() { // Hämta aktuell tid std::chrono::system_clock::time_point time = std::chrono::system_clock::now(); // En variabel för ytterligare en tid, som vi sätter till samma std::chrono::system_clock::time_point later_time = time; // Lägg till en månad later_time += std::chrono::months{1}; // skriv ut tiderna. write_time(time); write_time(later_time); }

(Jag kompilerar med

g++ --std=c++20 test.cpp -o test

)

Av gusnan

Mer hållbara hårdvarukomponenter? Vilken tillverkare tror ni skulle vara intresserad av det? Ingen.

Av gusnan

Fallout 1.

Av gusnan
Skrivet av Apollo11:

Alla fel som detekterades i kompileringen har fixats; se repot:
https://github.com/AlexLandherr/prime_threads

Och det hade du så klart redan innan jag hämtade från git-förrådet och kommenterade? Meh.

Av gusnan

Jag blir nyfiken - vad det är för system du försöker kompilera på? Kanske du kan göra en "g++ -v" och posta resultatet här - jag sitter på en Debian 11 och då fungerar det fint att kompilera. (Och då tänker jag att paketversionerna i en sådan är ju äldre än det mesta, så därför blir jag nyfiken på vad du sitter på för system)...

gusnan@debian-i7:~ > g++ -v Using built-in specs. COLLECT_GCC=g++ COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/lib/gcc/x86_64-linux-gnu/10/lto-wrapper OFFLOAD_TARGET_NAMES=nvptx-none:amdgcn-amdhsa:hsa OFFLOAD_TARGET_DEFAULT=1 Target: x86_64-linux-gnu Configured with: ../src/configure -v --with-pkgversion='Debian 10.2.1-6' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-10/README.Bugs --enable-languages=c,ada,c++,go,brig,d,fortran,objc,obj-c++,m2 --prefix=/usr --with-gcc-major-version-only --program-suffix=-10 --program-prefix=x86_64-linux-gnu- --enable-shared --enable-linker-build-id --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --libdir=/usr/lib --enable-nls --enable-bootstrap --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-libstdcxx-time=yes --with-default-libstdcxx-abi=new --enable-gnu-unique-object --disable-vtable-verify --enable-plugin --enable-default-pie --with-system-zlib --enable-libphobos-checking=release --with-target-system-zlib=auto --enable-objc-gc=auto --enable-multiarch --disable-werror --with-arch-32=i686 --with-abi=m64 --with-multilib-list=m32,m64,mx32 --enable-multilib --with-tune=generic --enable-offload-targets=nvptx-none=/build/gcc-10-Km9U7s/gcc-10-10.2.1/debian/tmp-nvptx/usr,amdgcn-amdhsa=/build/gcc-10-Km9U7s/gcc-10-10.2.1/debian/tmp-gcn/usr,hsa --without-cuda-driver --enable-checking=release --build=x86_64-linux-gnu --host=x86_64-linux-gnu --target=x86_64-linux-gnu --with-build-config=bootstrap-lto-lean --enable-link-mutex Thread model: posix Supported LTO compression algorithms: zlib zstd gcc version 10.2.1 20210110 (Debian 10.2.1-6)

Av gusnan
Skrivet av aMp:

Jag kör Namecheap och Misshosting.se till 95%, båda kör rullandes med riktigt bra deals. Jag ser alltid till att bocka ur så att de inte förnyas automatiskt, men i ditt fall låter det som en fördel hehe.

Varför kör man misshosting.se överhuvudtaget? Dom gav mig en faktura på 1000+ sek som "bara var ett erbjudande". Efter det så undviker jag dom som pesten. Det verkar också som om dom tar bort dåliga recensioner på Facebook.

Nä, undvik misshosting till varje pris.

Av gusnan

Dödheimsgard med första klippet från nya plattan:

Jag har ordentligt höga förväntningar på nya plattan efter A Umbra Omega, men har inte riktigt tillräckligt för att uttala mig än ... Förväntade mig möjligen något råare, åtminstone i någon del av låten.

Av gusnan
Skrivet av SuperSverker:

Missförstå mig rätt - jag gillar valfriheten också, men det behövs inte så mycket valfrihet. 4st konsumentdistros baserade på Debian, BSD, Arch och något mer hade räckt och gjort att man faktiskt hade kunnat plocka andelar istället för att harva bland bottenskrapet.

Och vilken av dessa använder du? Om du inte använder någon av dem så bevisar du ju själv varför det inte skulle fungera.