Inlägg

Inlägg som gusnan har skrivit i forumet
Av gusnan

Blir folk verkligen förvånade av det här? Det är Bethesda vi pratar om va?

Av gusnan
Skrivet av orp:

Maintainers är väl de betrodda med signering och uppladdning av paket? Vad är Debian developers huvudsakliga uppgift, paketering och testning?

Debian Developers (DD) har rätt att ladda upp alla paket. Debian maintainer (DM) innebär att du får uppladdningsrättigheter för ett paket (eller fler) - vilket innebär att du kan ladda upp det paketet utan att bli sponsrad av en DD. En DD får även rösta i omröstningar, det får inte DM. Alla kan ladda upp paket via en sponsor (en DD som signerar din uppladdning - det är detta du kan göra själv som DM, fast då bara för ett specifikt paket).

För att förvirra mer så finns ju även non-uploading DD - vilket innebär att du är en fullständig Debian-medlem och får rösta i omröstningar, förutom att du inte kan ladda upp paket, utan måste bli sponsrad. (Men den titeln är man väl kanske inte ute efter om man vill kunna ladda upp paket). Det kan vara dom som håller på med översättning och dylikt som har den titeln.

Av gusnan
Skrivet av orp:

Jag har viss osäkerhet gällande antalet eftersom jag inte förstår kontexten efter som subdomänen nm och titeln "New members". Däremot låter det konstigt med "New member" och maintainer eftersom jag har för mig att det är en process där man promote:as för att bli maintainer.

Ja, processen för att bli Debianmedlem hette tidigare "New Maintainer"-processen, nu ska det heta "New Member" överallt (just för att undvika denna förvirring).

Av gusnan
Skrivet av orp:

Tolkade detta som en lista av Debian maintainers.

https://nm.debian.org/public/people/dm_all/

Ah. Ja, det stämmer ju, det finns runt 260 Debian maintainers i Debian. Men saken är ju att även Debian Developers underhåller paket, som är en separat titel. (Vilket det finns runt 1000 av, tror jag). Dessutom så behöver du inte ha titeln Debian Developer, eller Debian Maintainer för att underhålla paket eller vara paketansvarig för ett paket i Debian. Så det kan finnas ännu fler.

Av gusnan
Skrivet av orp:

Debian har ca 260 maintainers.

Var fick du den siffran ifrån?

Av gusnan

Jag säger som flera andra - Debian! Men å andra sidan ser jag inte varför man skulle installera Linux överhuvudtaget om man bara var intresserad av spel. (och det låter ju som om det är det som är poängen med dom här testerna). Om man bara ska spela spel finns det ingen Linuxdistribution som slår Windows. Det är bara så det är. Jag kör dock Debian själv, har bara Windows i en virtuell maskin, men är kanske inte värsta gamern - även om det blir en hel del CS:GO och en hel del rollspel som jag har turen att dom har en Linux-port som funkar bra. Skulle absolut inte köra Ubuntu eller Mint, och andra Linuxdistributioner intresserad mig inte särskilt, även om jag har en del av dom i installationer i virtuella maskiner.

Av gusnan
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Så är det ju - men det är ju fortfarande ett ganska milt problem jämfört med vad du kan råka ut för om du försöker installera mindre välkända program i Windows. Och precis som i Windowsvärlden: Ju mindre erfaren du är på plattformen eller IT-kompetent i stort, desto mindre är risken att du behöver gå utanför Main respektive "de vanliga" programmen. Faktum är att Ubuntu uttryckligen skriver att Universe och Multiverse faller fullständigt utanför deras support. Verkligheten i Windows är ju i grund och botten värre: vad som helst du installerar som inte uttryckligen kommer från Microsoft - och det är i princip bara Windows och Office - är ditt eget ansvar.

OK, jämfört med windows ja. Mitt perspektiv är jämfört med andra linuxdistributioner, men du har rätt när det kommer till jämförelsen med Windows.

Av gusnan
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag skulle säga att det inte är ett så stort problem som @gusnan säger. Ja: sätter jag upp en traditionell server som ska gå en stund så kör jag Ubuntu LTS. Men min speldator har snällt följt halvårsuppdateringarna utan några problem efter initial konfiguration.
Sen är det klart: jag bytte från Nvidia till AMD-grafik för att det stöds bättre på operativsystemet jag använder, och det är något man behöver fundera på.

Men hickups som att något skulle gå snett om du installerar för många paket samtidigt.. När du använder ett program och gör något utvecklarna inte planerat för och testat kan skumma saker hända.

Jag skulle säga att det handlar om VILKA paket man installerar. Om man installerar något som inte ligger main, utan i universe, så är chansen BETYDLIGT högre att du springer in på problem.

I universe så är det väldigt ofta paket som är hämtade från Debian rakt av, och som sagt vid en godtycklig tidpunkt någonstans i Debian utvecklingscykel (ur Debians perspektiv), så om ingen underhåller paketet i Ubuntu så ligger det på Debianutvecklaren. Och varför skulle Debian-utvecklaren ta hand om paketet i Ubuntu och rätta felen som finns i den versionen? Han kanske inte ens har en Ubuntu-installation.

Av gusnan
Skrivet av hulkenstrong:

Linux har vuxit sedan jag fick upp ögonen för det 1999. Dock långt ifrån "redo". Bara min senaste test av Ubuntu 21.04 säkerställde det. Så mycket som kan krångla och så mycket som måste göras inifrån terminalen. Tex det faktum att om du installerar program/appar "för fort" via ubuntus app manager så du fuckar upp installationen...Yeah Linux har fördelar och potential men är långt ifrån redo för mainstream.

Om du ska testa Ubuntu som nybörjare skulle jag ALDRIG välja en "mellan-version", som 21.04. Välj en LTS istället - dom släpps April, jämna årtal, så den senaste är 20.04.

Dessutom skulle jag inte använda Ubuntu över huvud taget, på grund av deras release-modell. Den går ut på att plocka vad som finns i utvecklingsversionen av Debian var 6:e månad, och släppa det. Man lägger klart på lite fixar, men det är ändå så att majoriteten av paketen som finns i Ubuntu är plockade från utvecklingsversionen av Debian som är plockade vid en godtycklig tidpunkt. Det finns inget som säger att det blir stabilt. Visst finns det paket som underhålls i Ubuntu, men majoriteten gör det inte.

Av gusnan

Jag har lyckats förstöra mitt andra par Audio Technica ATH-M40x, och vill uppgradera till något i 2000-kronorsklassen - Vad rekommenderas? Vad jag förstår så är modellen större i Audio-Technica-serien (M50x) inte lika neutral utan mer bastung, så har inga problem med att även byta märke.

Av gusnan
Skrivet av nick-li:

@klein: Skulle säga att Linux fungerar perfekt sålänge man inte ska spela, använda CAD eller annan specifik mjukvara som inte stöds.

Jag skulle säga att Linux fungerar alldeles utmärkt även om man skall spela. Jag har hundratals titlar i min Steam-katalog som stödjer den tesen. Men det är ju sant - ALLA spel fungerar ju inte, man måste kontrollera för varje titel om det finns en Linux-version, eller om det fungerar bra under någon sorts emulering.

Av gusnan

Om man har flera skärmar då? två 27" plus en 24", så jag skrev upp mig som 27.

Av gusnan

Hur är AMDs öppna drivrutiner? Jag kör Nvidia nuförtiden, och det fungerar klockrent för mig, men då är det ju inte öppna drivrutiner. Jag har fått för mig att nouveau-drivarna är mestadels ett skämt om man vill gamea på allvar.

Hur ser det ut på AMD-fronten nuförtiden?

Jag gissar att hypen som du nämner -=fredrik=-, angående AMD-kort är att man kan köra dom med öppna drivrutiner, och få ut något vettigt överhuvudtaget.

Av gusnan
Skrivet av anon78208:

@gusnan:
Bra rantat. Det var lite av anledningen till att jag gick bort från Ubuntu.
- Rapporterar bugg
- Växlar några ord med Ubuntu-utvecklare/paketansvarig
- Tiden går...
- Buggen blir patchad uppströms
- Dagarna går...
- Dagarna blir veckor...
- Veckorna blir månader... Fortfarande trasigt i Ubuntu.
- Suck

Min teori är att Ubuntu inte har en paketansvarig (eller en grupp) för varje individuellt paket, och då tänker _alla_ "Det där tar någon annan hand om".

Av gusnan

<rant-varning>

Jag är en sådan som kör stabila utgåvan av Debian, både på skrivbord och servrar, och är väl en utvecklar-typen, så det passar mig fint. Kör massvis med olika Linux-maskiner virtuellt i VirtualBox. Jag skulle inte få för mig att installera Ubuntu - varken LTS eller icke. Detta på grund av utvecklingsmodellen.

Jag är paketansvarig för bland annat ett paket i Debian - och släppt uppströmsversion har en bugg, som jag råkade paketera i Debian, vilket innebär att Ubuntu plockar in den automatiskt, iom att det var den tidpunkten. När jag upptäcker detta, kollar så buggen är fixad uppströms, och rättar i Debian unstable (ingen stabil Debianutgåva har hunnits göras, så där finns inte problemet).

I Ubuntu stabila utgåvan däremot finns buggen, så där postar jag en fix. Den accepteras inte - "Den måste kollas och kontrolleras att den verkligen funkar av fler" enligt någon Ubuntu-utvecklare.

Tiden går. Felrapporten ligger och väntar. Ingen från uppströmsprojektet, eller bland folket som hjälper till med Debianpaketet konfirmerar att min fix rättar problemet (Vilket jag vet att den gör). Antagligen har dom inte ens en virtuell maskin där dom kan kontrollera felet. (Och varför skulle dom ha det?)

Så detta resulterar i att Ubuntu 18.04 aldrig får fixen.

Och, kommer jag att engagera mig för att rätta fel i Ubuntu igen? Troligtvis inte, detta har gjort mitt engagemang för Ubuntu minimalt.

Det ska ju sägas att det kanske inte är något riktigt mainstream-paket, men man kan väl ändå acceptera fixar, om dom erbjuds.
</slut rant>

Av gusnan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det största problem med linux tycker jag att det konstigt nog inte finns en riktigt bra rdp klient. Det är några halvdana som håller samma låga kvalite som androids, där t.om microsofts i ndroid är dålig jämfört emot den inbyggda i windows.

Och det förvånar dig? Proprietärt protokoll som Microsoft har utvecklat.

Av gusnan
Skrivet av Ceji:

Det är min uppfattning också. För mycket "meckande" och mycket som inte funkar direkt. Lite som när Windows var nytt och Dos var det som gällde, fast värre. Bara att installera ett program är mycket krångligare än i Windows för att inte tala om att installera drivrutiner (om det ens finns några).

sudo apt install <programnamn>

verkligen skitkrångligt.

Av gusnan

Bethesda är inblandade. Kommer garanterat bli en besvikelse.

Av gusnan

Det är skillnad på jämförelseoperatorer och tilldelningsoperatorer.

I ditt fall antar jag att du skall använda == istället för = i if-satsen.

Se https://www.tutorialspoint.com/python/python_basic_operators....

Av gusnan

Kändes verkligen skitbra när Unionen använde pengar man har betalat in för att starta en avdelning i New York. Verkligen välanvända pengar. Tyvärr är det allt för ofta sånt som pengarna går till.