Inlägg

Inlägg som Inveramsay har skrivit i forumet
Av Inveramsay
Skrivet av nathan:

Skärpa för mig är det absolut viktigaste i en bild. Då menar jag skärpa där skärpan ska vara, och helst en tydligt och fin motiverad oskärpa i övrigt. Även allergisk mot CA (kromatisk aberration) som mitt 85mm 1.8 USM tyvärr lider av. Dock mest om jag kör den vidöppen, så där får jag passa mig, men det är lätt åtgärdat i efterarbetet med bilden.

Skärpa och CA är långt ifrån det viktigaste för mig. Jag har alltid letat efter den där superskarpa bilden fri från tekniska imperfektioner men på sistone har allt det fått ge vika. Jag hittade ett "billigt" canon 50m f1.2 och blev förälskad. Det är inte särskilt skarpt även om skärpan räcker, det finns CA så jag kan dela med mig och autofokusen är knappast vad man kan beskriva som rapp. Dock är de flesta bilderna som kommer ur kameran med det objektivet på bilder jag vill behålla. Det är svårt att förklara känslan men de tekniska problemen är sekundära. På vanligt porträttavstånd är skärpedjupet hårstunnt och inte sällan hamnar det inte rätt, speciellt på min 5D jämfört med min förra 1D.

Till OP, en 550D är en bättre ide, 500D är en lite udda fågel med en något underpresterande sensor. Köp den med ett billigt kitobjektiv och komplettera med ett Canon 50mm f1.8 för någon femhundring begagnat. Skillnaden mot vad du är van vid kommer vara milsvid

Av Inveramsay

Tamronet är bra för pengarna och bra till rätt mycket. Ett annat alternativ är Canon 55-250 IS STM som är televarianten av objektivet som följde med kameran. Det är hyffsat skarpt, lite mindre och lättare än Tamron och säkrare autofokus (3e parts objektiv är aldrig lika träffsäkra eftersom dom inte får tillgång till canons mjukvara)

Av Inveramsay

http://exhaustingexistence.tumblr.com/image/144229971514

Den här bilden tex är tagen med en bra kamera (canon 5d mk III) och förmodligen ett bra objektiv. Skulle gissa fotad i RAW, bearbetad i lightroom eller photoshop. Extra contrast, highlights nerdragna (för att få molnen korrekt exponerade), lite extra färgmättnad mest vibrance och sist förmodligen lite split toning för att få den lite gulaktiga färgen på de mörkare bitarna. Inget särskilt avancerat och skulle säga att de flesta bilderna har följt det mönstret

Av Inveramsay

Canon tillverkar fyra 50mm objektiv, sen kommer sigma och tamron till också så du har lite att välja på. Vill du inte ha autofokus finns det närmast oändligt med objektiv att välja på beg med räkna med mycket missade foton.

Canons egna 50mm f1.8 II (dvs förra modellen) är ett helt ok objektiv i samma byggkvalite som ditt kitobjektiv. Hyffsat skarpt och väldigt prisvärt, speciellt begagnat. Köp ett begagnat och prova om du gillar det, är det inte för dig så sälj vidare för vad du betalade.

Det kan vara värt att kolla in canons 40mm pannkaksobjektiv också, inte riktigt lika ljusstarkt men väldigt litet och skarpt. Lite mer all round är 24mm f2.8 STM

Av Inveramsay

För mig startade PS CS2 utan problem med win 10. Inga speciella lösningar utan installerade bara och kör som det ska.

Av Inveramsay

DPI är en funktion av hur många pixlar du har gentemot hur stort du ska trycka upp. Vilken storlek på bilder är det vi talar om? Passbilder eller hela affisher eller rent av större? En Canon 700D är en bra kamera men det finns helt klart bättre idag och sen gör objektivet ofta mer skillnad än huset. Vad har du för budget?

Av Inveramsay

Om du kollar EXIF på bilderna så får du upp i vissa fall vad som använts. Den andra bilden är taken med en Canon 5D mkII och ett 85mm objektiv med f-stop 2.2. En billigare lösning för liknande resultat skulle vara en canon XX0D och ett 50mm objektiv inställt på f2. Canons 50mm f1.8 är bra för pengarna och borde finnas i varje nybörjares fotoväska. Nikons 50mm f1.8 är ännu bättre men lite dyrare.

Sen att porträttbilder bäst tas med 55-85mm bör tas med en nypa salt. Jag tycker 200mm på fullformat är utmärkt och är en strålande brännvid för porträtt men priserna springer iväg om du vill ha något skarpt med stor bländare.

Av Inveramsay

Ni har bara er själva att skylla på tyvärr eftersom ni valde in dom. Vad hade ni förväntat er med nuvarande regering?

Tanken får betyg B-, genomförande F.

Av Inveramsay

Två mindre softbox runt 60x60cm skulle vara mitt förslag. Ska du lysa upp större grupper kan du behöva mer ljus och ett silvrigt paraply reflekterar bättre (det ger dig åtminstone ett stopp extra ljus, förmodligen mer). För runt 400 är ett sånt här svårslaget (finns i mindre storlekar också) http://www.ebay.co.uk/itm/Flash-Umbrella-Silver-Black-Parabol... och kombinera med ett ljusställ för två blixtar. Samma försäljare har vettiga softbox och ljusställ med. Är det inomhus och smått rum med vita väggar fungerar två vita paraply som du lyser genom bra också eftersom allt spillljus (mer än hälften) kommer studsa tillbaka från väggar och tak.

Det går att använda större softbox med speedlights men det fungerar inte så bra eftersom du helt enkelt inte har tillräckligt med ljus för att fylla upp softboxen ordentligt.

Av Inveramsay

Samsung är ett enormt företag som bygger allt från fartyg till dammsugare med kapitalet att kunna utveckla på alla fronter. För Samsungs framgångsrika mobildivision skulle det helt enkelt kunna vara att framtidssäkra om man tror att utvecklingen mobilt kommer gå mot x86 processorer istället för ARM (vilket jag mycket väl tror att det kan göra) men även för grafikpatenten. Ju fler marknader dom har sina fingrar i ju mindre är risken att en stor förändring kommer få företaget att gå under. Sony lever delvis vidare genom att sälja hemförsäkringar trots att deras elektronikdivision har dåliga resultat. Om AMD blir uppköpta kan vi äntlligen få en värdig motståndare för Intel.

Av Inveramsay
Av Inveramsay

Hade du bilen i minusgrader i flera timmar så är det möjligt att det har frusit. Sen om det gjort någon skada kommer du inte veta förrän du startat men vänta till den blivit varm och det inte finns någon kondens kvar på slangar etc

Av Inveramsay

Kameror samlar på sig damm med tiden, till och med tätade kameror. Min canon 1d som jag tvättar av i duschen om den blir riktigt smutsig samlar också på sig damm på det där sättet. Blåsbälg är bäst att börja med och om du måste kladda på sensorn så lägg pengarna på vettiga saker.

Av Inveramsay
Skrivet av Sandstorm:

Vilket är att föredra, aluminium eller kolfiber?

Kolfiber är bättre på nästan alla sätt men du kommer inte hitta något vettigt med din budget.

Jag hade kollat på resestativ från tex Benro från deras travel angel serie. Det är en bra ide att kolla beg stativ också om du hittar av bättre kvalite tex manfrotto

Av Inveramsay
Skrivet av roosterx:

Men man måsta börja någon stans, inte alla har råd med att köpa Nikkor 17-55, 70-200 2.8 VR 2 etc, o hur teknisk detaljerad tycker du man ska vara med en nybörjare? Det viktiga här o TS fråga va vilken va bäst o varför, något som jag tycker är väl förklarat här.

Tycker du att TS ska köpa D3300 iställe då? Då får du gärna berätta för mig(oss?) hur du nu tänker o varför.

Ja, varför inte. Om det betyder att OP kan köpa fler bra objektiv så varför inte. Nu har jag inte stenkoll på vad nikons objektiv kostar men deras 35mm 1.8 är strålande och om mellanskillnaden räcker till ett sånt kommer det ge fler erfarenheter än ett marginellt bättre af system kommer göra

Av Inveramsay
Skrivet av roosterx:

Av dessa två hade jag köpt d5300, 11 cross type kommer inte göra skillnad för dig om du bara tar landskap, arkitektur/byggnader eller liknande motiv utan rörelse alls, men om du vid någon tidpunkt bestämmer dig för att du vill fota, låt säga djur, grannens barn, street photography, eller liknande motiv med rörelse och/eller i något sämre belysning vill crosstype alltid ge säkrare fokus.

Alltid är att ta i utan det gäller bara om du har tillräckligt snabba objektiv. I regel är fokuspunkterna bara cross type med en visst f-stop på objektivet. Jag hittar inte vid lite snabb googling vilka f-stop det gäller men ofta kommer kitobjektivet inte vara tillräckligt ljusstarkt för att dra full nytta av fokussystemet

Av Inveramsay

Canon eller nikon har ingen betydelse. Nikon vinner på specifikationerna men om du är som mig och tycker att nikon mest känns bakvänt så vinner canon. Kort sagt, det har ingen betydelse vad du väljer utan ta den du gillar mest i handen och strunta i om det är 18 eller 24 mpix. Dock av de två paketen hade canon varit mitt val om du lägger dom sista 700kr på ett canon 50mm f1.8 objektiv för att ge dig fler alternativ när det kommer till att fota i mörker och om du vill ha kort skärpedjup.

Av Inveramsay

Döda pixlar är inget ovanligt på en digitalkamera. Kör dammborttagningsrutinen så brukar dom försvinna. Ibland måste det göras med linsskyddet på

Av Inveramsay
Skrivet av Fextreme_fa:

Angående frågan om att köpa där eller inte så spelar det ingen större roll, samma prislapp i Europa som i USA i stort på systemkameror. Billigare blir det om du åker till asien, typ singapore.
Vet att både Canon och Nikon har worldwide garanti men osäker på Sony.
Så tipset är att köpa den här i sverige för att underlätta om den skulle gå sönder

nja, http://www.bhphotovideo.com/c/product/1102008-REG/sony_ilce7m...

B&H har en stor affär i stan, tänk på sales tax som ofta kommer till men billigare än sverige är det helt klart

Av Inveramsay

CF på så pass gamla kort kommer bli struligt eftersom AMD inte gör nya drivrutiner och har inte gjort på flera år. Har han inte pengar till ett beg 560ti tex som han sen kan sälja vidare utan förlust? Varför inte bara köpa ett billigare uppgraderingspaket och lägga lite på ett grafikkort?