Inlägg

Inlägg som Decster har skrivit i forumet
Av Decster
Skrivet av Rallegg:

Hej! Skulle säga att pingen [FPS:en(?)] går från högt till lågt min ping är det inget fel på. jag har inte varit inne i bios och ändrat någonting då jag saknar kunskap om sånt, systemet är byggt och installerat utav inet så.

vad är det för stresstest du pratar om?

UserBenchmarks: Game 237%, Desk 108%, Work 289%
CPU: AMD Ryzen 9 5950X - 104.5%
GPU: Nvidia RTX 3090 - 232.5%
SSD: Samsung 980 Pro NVMe PCIe M.2 1TB - 416.1%
SSD: Samsung 980 Pro NVMe PCIe M.2 1TB - 458.5%
RAM: Corsair CMW64GX4M2D3600C18 2x31.5GB - 122.2%

Kan du länka resultaten?

Stresstest du kan prova: de flesta testen i OCCT, helst minst 30-60 minuter per test/kombination, och även kolla vad temperaturerna hamnar på CPU, minnen, grafikkortet och kanske diverse sensorer på moderkortet.

Av Decster
Skrivet av erolss:

Så här ser det ut just nu i TW: Three Kingdoms (battle) med Ultra-inställningar i 1080p:
https://i.imgur.com/guonvsj.png

TW: Warhammer 3 (battle) med Ultra i 1080p:
https://i.imgur.com/GZ33lEA.png

Prestandan ser normal ut för att vara i Ultra. Men om du vill ha lite mer prestanda så är Ultra generellt inte rekommenderat då den visuella skillnaden brukar vara väldigt minimal jämfört mot High eller t.o.m Medium ibland.
Warhammer 3 kan ge 10-20% mer prestanda i High, eller 60-100% i Medium, om processorn kan hänga med.

Av Decster

Om det är datorn i signaturen du använder så kanske du borde försöka felsöka problemet, då den är fortfarande ganska bra idag.

Är temperaturerna normala? Har du stresstestat olika komponenter för att bekräfta att de är stabila? Är någonting överklockat? Säger loggboken någonting?

Av Decster
Skrivet av Rallegg:

jag spelar league of legends csgo och valorant och inget av de spelen fungerar felfritt. min gpu usage går mellan 10-40 men aldrig högre :O.

De spelen är mer begränsade av processorn. Vilken typ av lagg pratar vi om? Konstant låg fps, hög fps men svingar mellan låg och hög fps, höga fördröjningar eller ostabil ping?

Har du kört några stresstest för att bekräfta att komponenterna fungerar som de ska? Har du ändrat något i BIOS, som att ställa in minneshastigheten? Fast om systemet är färdigbyggt så antar jag att Inet har gjort det?

Vad blir temperaturen på processorn och grafikkortet?

Du kan också testa dina komponenter på https://www.userbenchmark.com för att se om det är något som inte presterar som det ska.

Av Decster

RTX 3050 är nog bland det bästa man kan få tag på för det priset, om man lyckas knipa ett:
https://www.inet.se/produkt/5412710/asus-geforce-rtx-3050-8gb...

Om begagnat är ett alternativ så kanske man kan hitta GTX 1070 / Ti för under 3000 kr. Om nätagget orkar driva ett grafikkort som drar mer ström än GTX 1050.

Av Decster
Skrivet av fefere:

Kan det ha med att RAM är 3600? Läste mig till att detta inte skulle vara några problem att ställa in i bios..men kommer ju inte till bios.

- Moderkortet ska ju vara Ryzen 5000 ready.. behöver jag uppdatera bios ändå tro?
- Cmos har jag inte återställt men kortet är ju nytt, kan det verkligen behövas då?

KOMPONENTER
Moderkort: Rog strix x570-f (märkt "Ryzen 5000 ready")

Moderkortet brukar köra minnena i den lägsta hastigheten första gången man startar systemet, dvs 2133MHz för DDR4, om nu BIOS-versionen ställer in den hastigheten som standard. Fast om det var något problem med minnena så skulle nog moderkortet lysa upp RAM istället för VGA :/

Om du återställer CMOS så försäkrar du dig att moderkortet använder standardinställningarna. Det är inte omöjligt att någon på Asus råkade ändra någonting, fast samtidigt så låter det inte troligt.

För att bekräfta att BIOS-versionen är tillräckligt ny så kan det ibland finnas ett nummer runt omkring batteriet på moderkortet. Om det var tillverkat förra året så gissar jag att siffrorna kan vara antingen 4002, 4005 eller 4021, som motsvarar vilken BIOS-version det är.

Och som andra har sagt, så får du nog försöka att testa ett annat grafikkort om inget annat hjälper.

Av Decster
Skrivet av Darkie:

aldrig kört oc, kör med 4st Corsair 8GB DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance

Många kör antagligen en överklockad 8700K, 3080 Ti och snabbare/optimerade minnen, vilket får dina resultat att se "sämre" ut. Hur är prestandan / belastningen i riktiga spel? Kör du några krävande spel som kan utnyttja ett RTX 3080 Ti fullt ut (generellt så brukar det vara relativt nya singleplayer spel)? Eller om du utnyttjar alla tre skärmar så du kör i >5880x1440 eller något?

Av Decster

Du är väldigt nära medelvärdet. Har du överklockat något, och vilka minnen använder du?

Av Decster

Vart ser du belastningen? Men 3DMark brukar inte belasta processorn fullt ut.

Prova Time Spy Extreme för att se om grafikkortet belastas mer då det testet är mer krävande [för grafikkort].

Försök att få med temperaturerna också i graferna.

Av Decster
Skrivet av Jrgen44:

ja lirar för mesta delen cod och vill gärna få lite bättre flyt och grafik. Några bra tips på val av komponenter?

Har du någon speciell budget?

Vilket CoD? Om det är Warzone och du uppgraderar grafikkortet så skulle jag gissa att processorn skulle få det svårt att hänga med, vilket skulle ge dåligt "flyt".

Av Decster

Körde du Windows 11 innan uppdateringen, eller var det en uppdatering från W10 till W11?

Vad blev temperaturen innan uppdateringen? Har du gjort någon prestandamätning innan du uppdaterade, som du kan jämföra mot med den nya uppdateringen för att se om t.ex processorn klockar högre = högre poäng?

Vilka inställningar kör du i BIOS, eller är det bara XMP/DOCP (minneshastigheten) som du har ställt in och lämnat resten på auto eller standardinställningar?

Av Decster
Skrivet av Mikazu:

Optimal Power, borde vara standardinställningarna då jag inte har varit inne där och ändrat nåt.

Det finns adaptive också(?) men jag gissar att det inte gör någon skillnad.

Kolla om hot spot är låg (under 50C?) och jämn, i t.ex GPU-Z. Om kylaren har dåligt tryck så kanske hot spot är väldigt hög eller fluktuerar mycket.

Av Decster

Vad är energiläget satt på i Nvidias kontrollpanel?

(Hantera 3D-inställningar -> Globala inställningar -> Läget energisparfunktioner)

Av Decster
Skrivet av lolflakes:

Jag kollade ram minnena och de var på 3200 Mhz. Så jag ändrade till det och nu flyter det betydligt bättre och stabilare. men inte helt klockrent. Jag testade att köra den över till 3600 Mhz. Är det riskfyllt att göra det på minnen som bara går till 3200?

Men det verkar fortfarande vara så att 8 kärnor körs endast under Hell let loos exempelvis. Är det någon inställning i BIOS som måste fixas?
http://www.bilddump.se/bilder/20220205172129-195.252.42.8.png

Om minnena är specificerade för 3200MHz så räknas allt över det som överklockning och är inte säkert att systemet håller sig stabilt under längre perioder.

Spelet är antagligen optimerat för och använder inte mer än 4-8 kärnor/trådar, så t.ex en 5600X (med hälften av antalet kärnor som 5900X) skulle antagligen få liknande prestanda.

Av Decster

En 6700/K ska fysiskt passa, men vem vet om moderkortet orkar driva en kraftfullare CPU då jag inte kan hitta någon information om det. 6700K har en högre TDP (strömförbrukning), dessutom så antar jag att moderkortet inte tillåter överklockning, så en 6700 vore säkrare då den har samma TDP som 6400.

Gällande minne så bör du nog köpa samma eller liknande som ditt nuvarande minne, om du hade tänkt behålla det? 6000-serien stödjer officiellt inte högre än 2133MHz, fast det är inte ovanligt att kunna köra högre, men det beror nog lite på moderkortet också.

Av Decster

Körs den alltid i 100% (~2000 RPM?) eller händer det endast i spel?

Vilken anslutning är fläkten kopplad till? Hur är den inställd i BIOS?

Av Decster
Ryzen 5000 Precision Boost Overdrive 2 Guide + Curve Optimizer

Jag rekommenderar att börja med att sätta en boost override och testa olika (negativa) värden i Curve Optimizer, och experimentera med power limits efter att du har stabiliserat CO.

Generellt så får du högre single core-prestanda ju högre boost override du kör, men då är det mindre troligt att du kan sänka värdena i Curve Optimizer. Om du har ett sämre exemplar så kanske du måste köra ett positivt värde på dina bästa kärnor om du t.ex kör +200MHz boost override.

Samtidigt så är det inte säkert att t.ex spel skalar lika bra med en hög boost override som man kan se av resultaten från videon jag länkade. Fast äldre spel kanske skalar bättre om de bara använder 1-2 kärnor.

Av Decster

Låter normalt då det är den varmaste punkten, och SweClockers får liknande temperaturer:

Av Decster

Det enda som behövs är att bekräfta att rätt upplösning och uppdateringsfrekvens används. Resten är en smaksak eller beroende på vad du föredrar i spelen.

Om jag kör G-Sync så brukar jag låsa antalet bildrutor till 160 FPS (kör 165Hz) och låglatensläge på, men om spelet har märkbar fördröjning så provar jag ultra.

Av Decster

Vad har du för övrig hårdvara (minnen, nätagg)?

Vilken upplösning kör du i CS:GO? Du kan prova att belasta grafikkortet mer för att se om det gör någon skillnad (fast det bör det egentligen inte göra) genom att köra 1440p med de högsta inställningarna.