Inlägg

Inlägg som flukke har skrivit i forumet
Av flukke
Skrivet av Edin:

Den korta förklaringen är att annonsblockerarna är så smarta nu att det inte längre går att avgöra om man blockar annonser eller inte, vilket ledde till att funktionen blev missvisande och då beslutades des att plocka bort hjärtat.

Men, du kan få ett manuellt hjärta av mig <3 !

Tack för svar och hjärtat <3

Av flukke

Ser inte "hjärtat" vid nick på användare som kör utan Adblock

Har ni tagit bort hjärtat vid nicket om man kör utan adblocker och i så fall varför?
Kan inte längre se det på min profil eller på andras inlägg.

Fler som har samma problem?

Av flukke
Skrivet av JonHolstein:

Jag trodde inte att Apple publicerade statistik för individuella produkter, har du det från en riktig källa? Eller är allt du skriver basrat på gissningar?

Och nej, det är inte bara barn som inte har händer nog stora för dagens gigantiska mobiler. Vill man kunna använda telefonen med en hand, så behöver det vara avsevärt mindre än dom flesta mobiler på marknaden idag, även som man med relativt stora händer. Och kvinnor har generellt sätt mindre händer.
Stor skärm är praktiskt som man tittar på video med mycket detaljer, men är det för fina detaljer så räcker inte mobilskärmar. Stor skärm är praktiskt om man använder mobilen för navigering, men det är smidigare att ha android auto. Det kan vara en fördel om man skriver mycket på telefonen, men dels gör folk inte det generellt, och min upplevelse är att upplevelsen bara är marginellt bättre med större skärm, inget lockar till skrivande... jag kan möjligtvis tänka mig att Samsungs Fold serie, med skärmen halvt uppfälld och tumtangentbord på nedre halvan kan fungera bättre. Men i övrigt tycker jag inte Fold är så smart koncept, för man ha en för stor skärm på utsidan för enhandsanvänding, och när man fäller upp den så får man ändå inte mycket större skärm för video eftersom formatet är fel.
Mindre mobiler är lättare att stoppa ned i normala fickor, det är inte bara i skinny jeans stora mobiler inte får plats. Små mobiler är lättare att hålla säkert om man går samtidigt som man behöver hantera den på något vis.

Om marknaden fylldes av kompakta mobiler i alla prisklasser, där dom funktionellt låg bra till med jämförbara mobiler med större skärm så tror jag att det skulle vara ganska många som skulle gå över. Som nischprodukt har dom det svårt. Dessutom när många lever med minnet av gamla tiders kompakta mobiler, som då var ganska dåliga för att alla mobiler på den tiden var ganska dåliga.

Av den anledningen som du nämner så får man kika på data från tex Consumer Research Intelligence Partners (CIRP).
Finns några länkar som nämner deras undersökningar, här är ett par så du slipper fråga chatgpt:
https://9to5mac.com/2023/04/26/most-popular-iphone-models-q1-...
https://www.macrumors.com/2022/04/21/iphone-13-mini-unpopular...

Då den nordamerikanska marknaden står för 40-50% av Apples omsättning så det är väl ingen absolut sanning med 3% utan snarare än en kvalificerad gissning att samma fördelning av modeller gäller även i andra delar av världen.

Men faktum kvarstår att minin togs bort, gemeneman vill helt enkelt ha större mobiler annars hade man köpt den billigare mini med samma prestanda som den vanliga. Folk konsumerar nog mer material där man drar nytta av en större skärm än vad man kan tro och då är skärmstorleken viktig även om det kräver större fickor.

Av flukke
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag saknar Samsung Galaxy Mini. Kan ingen göra något nytt i det formatet?

Dessa små telefoner säljer för dåligt så kommer nog inte hända.
Iphone 13 mini stod bara för runt 3% av deras försäljning och det ryktas om att lanseringen av en liten mobil var en förlustaffär för Apple och att de därför skippade mini varianten på Iphone 14.

Förstår inte hur man kan vilja använda en telefon med mindre än 6,5" idag, kanske för barn med små händer men de är inte direkt i majoritet. Runt 6,7-6,9" är min sweetspot där de fortfarande enkelt går ner i fickan så Nothing går i dagsläget bort för mig om det inte kommer en större Pro variant eller liknande.

Av flukke
Skrivet av pt96hni:

Samt att Nvidia verkar ha en policy att justera priserna för valuta med jämna mellanrum. Apple som jämförelse sätter ett pris vid lansering och håller fast vid det under produktens livstid.

Stämmer inte riktigt längre:
https://nyhetsrum.pricerunner.se/posts/pressreleases/apple-ho...

"Här passade Apple istället på att höja priset på fjolårets Iphones. När sajten blev tillgänglig igen efter eventet hade den billigaste versionen av Iphone 13 och 13 Mini plötsligt blivit 700 respektive 400 kronor dyrare."

De äldre telefonerna höjdes både på apples egna butik och till återförsäljare.

Av flukke
Skrivet av Ozzed:

Ja självklart är det en kostnad. Min poäng var att även de som varken har premium eller tittar på annonser redan har gett Google något som kan värderas mycket högre - sin personliga information.

Men vilket värde har den personliga informationen om man använder adblock och google därmed inte kan servera skräddarsydd reklam? Hur kan den värderas högre än det som faktiskt ger värde för google, dvs att servera reklamen?

Av flukke
Skrivet av Dr.Mabuse:

Men samtidigt ser man hur mycket material som inte genererar någon inkomst till upphovsmännen pga det inte är PK, saknar lämplig målgrupp för riktad reklam eller av andra obskyra anledningar inte behagar YT. Det är inte gratis att skapa material heller så innan YT kastar första stenen kan dom göra rent hus själva.

Det är inte gratis att skapa material på forum, sociala medier eller någonstans egentligen, det sitter alltid en oavlönad person som genererar inläggen här som folk tar del av utan att man får en krona.

Att få betalt för att skapa och ladda upp innehåll är ingen självklarhet och för att man ska få det kräver plattformsägaren att man följer vissa riktlinjer vilket inte är något konstigt alls. Vill man ha betalt oavsett vilket material man laddar upp får man skapa en egen tjänst eller hitta en tjänst som gör det.
Men nu är vi ganska OT

Av flukke
Skrivet av Ozzed:

Jag betalar redan mer än jag själv ens vet till Google genom den profilering de gör på mig och alla andra som använder deras tjänster. Helt klart värt mer för dem än om jag hade betalat för Youtube premium men att de istället inte fått någon personlig data från mitt nyttjande. Så ska man vara helt logisk och ärlig då är det jävligt löjligt att de gnäller på folk som kör adblock.

Jag gnäller inte på folk som kör adblock, tvärt om jag gör det själv på många sidor.
Men man kan inte blunda för att det medför en kostnad att tillhandahålla material på nätet och man får nog räkna med att bli blockerad framöver på samma sätt som man sätter upp staket runt nöjesfält, festivaler osv

Av flukke
Skrivet av Ozzed:

Så tröttsamt.

Det handlar för det första om en produkt som inte är fysisk, dvs man kan varken stjäla eller "stjäla" något genom att kringgå reklamen, och för det andra så handlar det om ett företag som gick med god vinst och har så gjort i många år. Det finns inget och ingen som kan få mig att känna skuld när någon blockerar reklam i det läget.

Det uppstår ju såklart en kostnad för Google om du ser på ett youtube klipp om än en väldigt liten. Samt att alla andra får en lite sämre upplevelse då flera strömmar ska "trängas" i nätet.

Ser det lite som att smita in på Grönalund och åka en gratis attraktion eller planka in på en konsert, de blir inte av med någonting och det uppstår bara en liten kostnad men om alla hade gjort likadant hade affärsmodellen inte fungerat.

Av flukke
Skrivet av Iskra:

Mera bloatware, precis vad Windows behöver.

För de flesta så blir det mindre bloatware i och med att vi slipper både mail och kalender applikationen.
Outlook hade vi haft i alla fall.

Av flukke
Skrivet av Enviro:

Det hela är så sjukt konstigt och användarfientligt. Det ska bli intressant att se var Reddit landar om detta i slutändan. Använder endast RIF och som det ser ut nu lär inte Reddit besökas lika frekvent om appen försvinner. Riktigt tråkigt ändå.

Helt klart användarfientligt.
Men misstänker att Sweclockers och andra aktörer gjort likadant om man såg att annonseringen på egna siten blir lidande pga att så många använder 3e parts appar leder till minskande intäkter för Reddit.

De vill väl casha in nu när det kan även om det är tråkigt för oss användare.

Av flukke
Skrivet av ztenlund:

Haha om jag är

Dock måste jag ge att det har hänt en del senaste 17 åren sen jag reggade mig. Andra märken har kommit framåt och även billigare kinamätare kommer man långt med privat.

Av flukke

Bara Ateas fula "landslagsjackor" och deras överdrivna klämkäcka attityd fick mig att tacka nej till ett jobberbjudande där.
Men visst kan det funka som en bra språngbräda in i branschen och sen hitta ett mindre och mer flexibelt konsultbolag utanför de stora drakarna.

Av flukke

Kul att läsa era planer/kostnader.

Skrivet av Pnorberg:

Va fan är det som kostar så hiskeligt mycket? Kan någon bidra med en mer specifik lista?

Gifte mig under 2021 och tyckte då att vi kom billigt undan med strax under 200k ink allt för 50 gäster. Nu har priserna gått upp betydligt.

Några av utgifterna jag har i huvudet:

50 st gäster a 1600:- per kuvert 3 rätters med vinpaket = 80k
Bröllopsklänning = 14k (stod svärfar för)
Skor, hår osv för fru = 5k
Min kostym + skor och tillbehör från suit supply = 11k
Hennes ring 33k plus en alliansring 10k (jag använde min förlovningsring sen tidigare men betalade ? för gravering)
Tårta 3K
Bröllopsresa en vecka till Kroatien 23k (billigt pga covid)
Fotograf 5k (kompispris)
Båtresa från kyrka till festlokal 10k

Sen tillkommer tack och inbjudningskort, bubbel och tilltugg på båtresa samt diverse annat som jag inte har koll på nu 2 år senare

Totalt ca 200k varav vi betalade ca 180k. Har bara tänkt gifta mig en gång med tanke på vad huset och barnen kostat så är det ingenting i sammanhanget

Av flukke

Låter väl rimligt, Windows 11 har funnits i över 1.5 år nu och de flesta borde uppgradera inom kort om man inte redan gjort det.

Av flukke

Byter senast vartannat år, ibland varje.
Oftast pga att jag vill ha nytt och fräscht batteri för kamera och övriga funktioner är inte så mycket bättre år till år längre.

Köper vad jag vill kontant och skickar in kvitto och får ersättning för utlägg vid löning när jag tröttnat/börjar störa mig på den nuvarande. Då jag arbetar som IT konsult ser både jag och arbetsgivaren telefonen och datorn som arbetsredskap och är ingen kostnad i sammanhanget när man debiterar 1000+ per timme.

Har dock lite dåligt samvete då jag har en plåtlåda hemma med ca 20 telefoner som jag haft, brukar ha svårt att göra mig av med dessa av oklar anledning och kanske skulle gjort bättre nytta om de återvanns.

Av flukke

Tycker personligen att du ska undvika de stora "drakarna" i branschen, typ Atea, Tieto osv om du kan.
Har haft skönare upplevelser på mindre bolag och man slipper bli en av alla i mängden.

Av flukke

Först klagar alla på att Microsoft har för få exklusiva titlar på sin konsol.
Och när de skaffar detta genom förvärv så klagar alla på det också, aldrig är folk nöjda...

Av flukke
Skrivet av BasseBaba:

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/utbetalning-av-...

Angående frågan om vad man får tillbaka så well.. man får ju tillbaka utefter sin förbrukning helt enkelt.

Det som vore MER intressant är ju att fråga, vad betalade du för din el?
Jag har ju bekanta som det ser ut som kommer gå plus igen eftersom dom sitter på bundna avtal, det är ju helt sjukt. Dom har alltså tjänat pengar genom att förbruka el. Ett sinnesjukt felaktigt konstruerat sätt att betala ut kompensation på.

Nej då ljuger dina bekanta för dig, kan bevisa det med en enkel uträkning:

Säg att du bor i SE4 där man får högst elstöd på 79 öre/kWh

Om du har bundet elpris på 10 öre (det har du inte gjort senaste 10 åren i SE4) så så kalkylen ut såhär 2022:

10 öre fast pris/kWh
+ 36 öre Energiskatt /kWh
+ moms = 55 öre

Sen tillkommer Elöverföring, Öresundskraft tar tex vid normallast: 32,25öre/kWh men det varierar något mellan nätägare.

Totalt 87.25 öre, dvs du går inte plus ens med 79 öre i elstöd och bundet på 10 öre/kWh vilket är en omöjlig siffra att ha bundet på.

Det krävs ett fast pris utan påslag på ca 4 öre/kwh och det har du inte kunnat binda någonsin år i SE4 eller SE3 där ekvationen ser än sämre ut med ett lägre elstöd på 50 öre.

Du är välkommen att motbevisa mig med en egen uträkning men sprid inga fake news om att människor går plus på att köra elementen på utsidan osv.

Av flukke

Borde få runt 8000:- för våra 16000 kWh i SE3.
Inga pengar vi är förtjänta av då vi har bundet elpris på ca 60öre/kWh, ser pengarna som en litet bonustillskott i aktieportföljen