Inlägg

Inlägg som flukke har skrivit i forumet
Av flukke
Skrivet av Jink:

Får man fråga hur arbetsdagen ser ut? Vad du jobbar med mest, i avseende till Microsoft 365?
Jobbar också med Microsoft 365, men sitter på en delad 2nd line/konsult-roll. En del support, en del migreringar av SME-företag från olika miljöer till Microsoft 365. Har funderat på att försöka hoppa över till en renodlad konsultroll, gärna inom Modern Workspace.

Kommer också från att ha konsultat som 2nd line tidigare, tror det är en bra väg att gå för många då man lär sig mycket. Vi och många andra konsultbolag söker konstant folk då det verkar råda kronisk brist på folk som faktiskt kan saker.

Kör i princip 100% remote och jobbar mest mot större företag i Stockholm, senaste åren har det varit som specialist/arkitekt samt utförare i massa olika projekt. Arbetsdagen styr jag typ själv och försöker ha så få möten som möjligt. Planerar och genomför migreringar eller implementerar funktionalitet enligt kundens önskemål och kommer med förslag på lösningar.

Har i dagsläget ett par uppdrag med migreringar parallellt där jag flyttar data från filserver till en Sharepoint och Teams struktur jag tagit fram för kunden, H: migrering till onedrive med known folder move och onprem mail till cloud då. Mycket fokus på säkerhet och compliance

Även byggt en del funktionalitet i intranät baserat på sharepoint online, försöker hålla mig ganska bred så får man hela tiden varierande och roliga uppdrag.

Av flukke
Skrivet av MegaMuztek:

Om man klickar på länken i artikeln "lediga jobb" så kan man hitta en hel del information, bla att lön är enligt gällande kollektivavtal

Kollektivavtalet visar ju bara på en minimilön och inte hur vilken lönebild aktuella jobbet har.
Sen ska man veta vilket kollektivavtal också, för om det är klassat som soldat eller sjöman ger Försvarsmakten så dåligt betalt att folk utanför EU skulle bli hemskickade för att de tjänar för dåligt för att kunna försörja sig och sin familj om de skulle jobbat åt försvarsmakten.

Grundlönen för soldater och sjömän är i år höjd till hela 22 000 kronor/ månad vilket är skandalöst dåligt betalt, man pissar på dom som sliter och försvarar vårt land.

Hade gladeligen arbetat för försvarsmakten om de fixat till lönestrukturen och rensat ut och förenklat i sin hierarki med många tjänster som oförklarligt kräver officersutbildning osv.
Men just nu gör jag nog störst nytta i det civila och hjälper företag att säkra upp sina cloudmiljöer.

Av flukke

Skulle jag tvingas tillbaka till kontoret skulle jag nog säga upp mig.
Att det finns folk som inte sköter sig förstår jag men dessa måste hanteras för sig och ska inte drabba alla andra.

Av flukke

Jag är tacksam för alla som bidrar till vår allas säkerhet och jobbar inom försvaret, tack för er insats och hoppas ni blir många fler!

Egentligen skulle jag nog kunna tänka mig att jobba för försvarsmakten också, men svarade tveksamt mest på grund av att jag inte gillar hierarkin och att man måste utbilda sig till officer för att komma någonvart.

Misstänker att jag förmodligen är rätt eftertraktad inom försvarsmakten då jag gjorde lumpen på Telekrigsbataljonen i Enköping och har jobbat som It konsult i snart 10 år inom cloudtjänster och säkerhet mot flera myndigheter osv.

Försöker dra mitt strå till stacken genom att vara med i hemvärnet och ser det som en rolig hobby och en break från vardagen att komma iväg och öva.

Av flukke
Skrivet av fiskebulle:

Priskänsliga eller rädda för kalorier?

Har tyvärr stött på ett antal veganer på arbetsplatser, kan vara dessa också.

OT så likt religion vill jag inte ha något nedtryckt i min hals, var gärna vegan eller vad du vill men spring inte runt och berätta att du minsann är vegan och att alla andra gör fel osv.

Av flukke
Skrivet av KeenArk:

Ja om det är så att alla som jobbar på Amazon i Sverige har kollektivavtal är det ett gott steg åt rätt riktning. Det är dock en liten sak jämfört med hur mycket de motarbetat fack och anständiga avtal internationellt och speciellt i USA.

Amazons historia av obefintliga arbetsvillkor, korruption, miljöförstöring, skattesmitning, diskriminering etc. är inte direkt något dolt. Det finns hur mycket fakta och ögonvittnesskildringar som helst.

Och nej, jag är inte heller ett fan av cancelkulturen.

Ja sen start har de haft det med underleverantören Kuehne Nagel som sköter driften av lagret i Eskilstuna med Transport. Så alla som jobbar på lagret här i Sverige har kollektivavtal.

Dock vet jag inte om AWS något kollektivavtal i Sverige, men då snittlönen på AWS Amazon Data Services Sweden AB ligger på 1,1 miljoner per år tror jag få är missnöjda. Jag har personligen inte stött på någon anställd där som är missnöjd i de fallen jag pratat med folk i tjänsten.

OnT så blev det att klicka hem en powerbank, en 100w usb c pd laddare och ett par kablar. Inte sett några andra superfynd som intresserat mig tillräckligt men det kan komma någon flash sale som ändrar på det.

Av flukke
Skrivet av LessHack:

Nej inget fan av amazon och med tanke på hur det behandlar sina anställda, så är priserna ändå inget att hurra för.

Skrivet av KeenArk:

Amazon är en av de företag som ska unvikas så gott det går även om priset är lägre.

Läs om hur de behandlar sina anställda som andra redan nämnt i tråden.

Blev också besviken på att Swec samarbetar med dem.

Vid det här laget har Amazon blivit symbolen för evil multinational.

Hur menar ni att svenska amazon behandlar sina anställda?
Om något så har Amazon i Sverige kollektivavtal, någon som tex Inet saknar.

Skrivet av Dizzö:

Våga vägra Amazon. Skitföretag.

Stöd istället lokala/svenska återförsäljare.

Vilka svenska återförsäljare finns?
Inet utan kollektivavtal är den enda svenska jag kan komma på.
Är de ett bra företag för att de saknar kollektivavtal och Amazon Sverige då är ett skitföretag för att de har kollektivavtal för sina anställda?

Förstår inte riktigt hur alla tänker, jag älskar Inet och försöker stödja dom men handlar också mycket på Amazon.
Cancelkulturen är jag inte direkt något fan av.

Av flukke
Skrivet av Dimestam:

Missa inte vad som händer ombord – läs Modermanualen!

https://moderskeppet.geeks.se/wp-content/uploads/2023/09/Mode...

Jag får ett SLL-fel när jag försöker öppna länken och ser att moderskeppets certifikat verkar ha gått ut.

Av flukke

Hoppas på lite bra fynd, min plånbok är redo!

Av flukke
Skrivet av Solanum95:

Satan vilka löner folk har när man läser här, ibland undrar man varför man håller på med det man gör...
Lite sjukt ändå att vi som bidrar med det viktigaste sakerna i samhället oftast har lägre löner. Missförstå mig inte, jag vet att jag kan byta yrke och bli något helt annat med betydligt mer lön som kräver mycket mindre arbetstimmar om jag vill.
Men någon måste ju se till så folket har mat att köpa, tråkigt bara att ens produkter kostar över x5 mer i butikerna än vad man själv får för dom. Framförallt nu när allt blivit så dyrt (ink våra utgifter) men vi själva kan inte få igenom en höjning på våra egna produkter. Ja ja, jag trivs iallafall och har kul på jobbet, mat på bordet, eget hus, pengar över till annat. Det är ju huvudsaken 😊

Yrke: Lantbrukare, odling bara (egenföretagare)
Lön: 25k brutto
Erfarenhet: 9år + att man varit med hela livet
Ålder: 28
Utbildning: Gymnasie

Tack för din insats!

Förstår att alla inte kan vara It-konsult som en själv och tycker att många yrken är skrämmande underbetalda för deras stora och viktiga arbetsinsatser.

Sen tenderar dessa trådar att dra till sig svar från de som tjänar mest.

Har själv slagit av på takten genom att förhandla mig till enklare arbetsuppgifter och skippa en massa bonus upplägg för att ägna mer tid åt familjen som har växt senaste åren.

Yrke: It konsult inom Cloud, främst inom Microsoft tjänster som Office 365, Azure med mera
Lön: 57k brutto
Erfarenhet: 7år ish
Ålder: 32-34
Utbildning: Dataingenjör på Chalmers (Oavklarad då jag fortfarande inte fått tummen ur med släpande tenta..)

Av flukke

Jobbar 100% hemifrån, kan aldrig tänka mig att gå tillbaka till något annat och har tackat nej till flera rekryterare som försökt headhunta mig till tjänster som erbjuder "hybrid work" eller liknande upplägg, nej tack säger jag då jag vill styra min egen tid.

Visst kan jag vara på plats någon gång då och då per kvartal, brukar kombinera att åka in dagar då det är AW eller något event.

Att spendera tid med familjen är något jag prioriterar samtidigt som jag hatar att sitta i bilköer eller trängas på tunnelbanan.

Får dessutom mycket mer gjort, bara en sån sak som att jag faktiskt börjar 08:00, det hände aldrig tidigare utan kom in typ 08:45 pga strul i trafiken/kollektivtrafiken. Så ska man hitta en ledig konsultplats och starta upp datorn, gå och tog en kaffe och vipps blev klockan 9 innan jag ens var igång. Sen packade jag ihop 16:30 för att hinna vara hemma till 17:30 och hämta på förskolan.

Nu är allt riggat och klart, kör kaffe och frukost och sätter mig direkt vid datorn. Hinner med massa innan klockan 9 och jobbar utan problem till klockan 17 då jag vet att jag redan är hemma i tid.

Av flukke
Skrivet av SUMITOMO:

Det gäller vid köp av elbil och räntekostnaderna blir naturligtvis högre på en elbil.
Även om bensinaren kostar 8.50/mil och elbil 1,95/mil så är det inköpskostnaden som är tung.
Lätt att se sig blind på att det kostar 2kr milen.
Bara för att man leasar kommer man dock inte undan kapitalkostnaden även om tillverkarna lägger
sig lågt för att få sälja bilar. Finansbolaget tar sin del.

Säg att elbilen kostar 8kr mindre per mil och man kör 1000 mil per år.
Det innebär 8000kr i besparing på bränsle med elbil.
Elbilen kostar 16800kr mer/år.

Lägg därtill högre försäkringspremie för elbilen

Försäkringen skiljer sig knappt alls när jag valde min plugin hybrid, dessutom ingår vagnskadegarantin i priset på en ny bil så det reflekteras i så fall i priset på bilen.

Glöm inte den malus skatten som bensinbilar dras med de 3 första åren, och sen permanent en högre skatt än el/plugin.
Tror nog inte att skillnaden är så stor och man slipper att sponsra oljediktaturer.

Av flukke
Skrivet av SUMITOMO:

I senaste numret av Vi bilägare redovisas kostnaderna för Kia Niro hybrid, laddhybrid och EV vid olika körscenarier.
Slutsatsen är att bensinaren nästan alltid blir billigast att äga.
Brytpunkten för elbil är 6000 mils körning per år.
Med slopat elbilsbidrag och höga räntor har priserna dragit iväg.

Har du möjlighet, så läs artikeln.

Betalvägg.
https://www.vibilagare.se/test/milkostnad-och-ekonomi-elbil-m...

Vilket el- respektive bensinpris har man räknat med?
Ser kalkylen likadan ut om man endast laddar hemma?

Leasingprisen ser ut enligt följande:

NIRO EV 204hk Action 530,500 kr privatleasing per månad 6,195 kr
NIRO PLUG-IN HYBRID Hybrid Action 424,100 kr privatleasing per månad 4,995 kr
NIRO HYBRID Niro 1.6 141hk Hybrid Action 344,900 kr privatleasing per månad 4,795 kr

Dvs det skiljer 200:- per månad mellan pluginhybriden och bensinaren.
Det kan du inte ens tanka 10 liter bensin för...
Lägg därtill högre skatt för bensinbilen och du sparar nog pengar innan du rullat första milen i praktiken.

Av flukke

Spännande att folk får körkort utan att ens kunna högerregeln.
Inte konstigt att det blir så många olyckor...

"Högerregeln gäller överallt, exempelvis i trevägskorsningar och, när du kör inne på till exempel parkeringsplatser eller andra öppna platser men även i terräng"

Av flukke
Av flukke
Skrivet av Mindfighter:

Utmaningen är den där perioden när jag börjat bli dement men inte är dement nog för att man kanske själv eller ens släktingar har förstått det än. I så fall skulle det krävas ett gäng kontrollfrågor jämt och ständigt för att säkerställa att man är vid sina sinnes fulla bruk (och nykter kanske också )

Tror enda sättet att komma åt det är att polisen slutar lägga ner utredningarna och straff faktiskt utdöms till de som bedrar, det borde inte vara särskilt svårutredda brott:

1. Man har mottagarens konto, därmed namn och adress
2. Kan mottagaren göra troligt att det var en legitim överföring? - Ja/Nej
3. Verkar avsändaren trovärdig i sin utsaga? - Ja/Nej
4. Straff utdöms - profit

Det som behövs är att pengarna inte kan lämna kontot och brottet inte kan uppstå.

Mottagarens konto är antingen en målvakt, en anonym kryptobörs eller liknande, så finns knappast mycket att hämta där då pengarna snabbt försvinner anonymt.

Att lägga så mycket resurser på att sätta dit desperata målvakter och fylla våra fängelser skulle knappast ge någonting då det finns tusentals som står på tur att bli målvakt om man förlorat allt och mer eller mindre lever utanför samhället.

Om det krävs ett körkort, spärrar eller en kombination av dessa kan jag inte svara på. Men det måste bli omöjligt för tjuvarna att genomföra brottet och utbildning av de som riskerar att bli lurade är en lågt hängande frukt. Om folk inte godtyckligt legitimerade sig med sin bankdosa hade vi inte haft detta problemet.

Av flukke

Hemskt att så många verkar drabbas av detta.

Kanske dags att införa någon form av "digitalt körkort" för bankärenden?
Tex att man bara får genomföra överföringar upp till en viss summa eller under vissa tider om man ej förstår hur dessa bedragare går tillväga?

Avanza har tex ett prov för de som vill handla med hävstångsprodukter som man måste klara innan man får tillgång till detta vilket är vettigt.

Av flukke
Skrivet av rwkk:

Okej, så det är tåligt nog nu. Påminn mig dock, vad var skälet till att betala 10 gånger priset av en bra mobiltelefon för detta?

Samsung Galaxy Z Flip5 som artikel handlar om kostar 13k, vilken bra mobiltelefon får du för 1300:- med 5 års garanterade uppdateringar?

Av flukke
Skrivet av Bananapa1:

I våras satt jag själv i samma sits med skillnaden att jag har hus och redan hade lite trädgårdsgrejer ur Ryobis sortiment. Jag valde till slut bort Ryobi på grund av att batterierna (original) är dyrare än Makitas motsvarigheter. Valet föll på Makita 18v, och jag har inte ångrat en krona när jag byggt trall nu i sommar. Men för en hyresrätt och behovet du beskriver så är nog Makita overkill, särskilt om man vill förhålla sig till budget. Jag gillar dock mina Makita skarpt och rekommenderar de verkligen om du känner att du har råd.

Jag föreslår att du köper en borrskruvdragare, du bör klara dig på 12v utifrån vad du beskriver och därmed få något mindre och smidigare maskiner. Jag hade undvikit Meec eller Biltema då jag själv inte har så bra erfarenheter av de märkena, dock inom trädgårdssortimentet.

Slagborr/borrhammare kan du hyra (eller låna av en händig granne?) vid behov, jag föreställer mig att det inte kommer användas särskilt frekvent.

Sist men inte minst, jag kunde inte heller något om att bygga saker tidigare. Jag har ingen släkt som är händig heller. Men youtuba och våga testa så lär du dig. Till och med jag lyckades bygga ca 40kvm trall och får komplimanger av grannar att det blev fint.

Jag har lite andra erfarenheter.

Köpte en Meec 18v skruvdragare för 7 år sen när jag flyttade till bostadsrätt för att sätta upp tv, lampor och garderobsinredning med mera behövde ingen värsting så att säga, lite som i TS fall.
Sen för 5 år sen köpte vi istället ett hus och har renoverat lite under åren och i år har jag byggt 50m2 altan och tillhörande staket, meec maskinen har fungerat klockrent och även kompletterat med andra några andra verktyg såsom cirkelsåg och slagskruvdragare i serien.
Trodde först jag skulle behöva något kraftigare i och med husköpet men den har verkligen varit en slitvarg som följt med mig under flera år med renoveringar.

Av flukke
Skrivet av Edin:

Den korta förklaringen är att annonsblockerarna är så smarta nu att det inte längre går att avgöra om man blockar annonser eller inte, vilket ledde till att funktionen blev missvisande och då beslutades des att plocka bort hjärtat.

Men, du kan få ett manuellt hjärta av mig <3 !

Tack för svar och hjärtat <3