Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Frux:

Ja fast risken med nertid går ju lätt åt andra hållet. Vissa gamla system är intrimmade och fungerar felfritt i den dagliga driften, medan byte till nytt system innebär rejäl risk för inkörningsproblem och barnsjukdomar i åratal.

Skrivet av Trihxeem:

Ja fast du kommer ju ändå att få inkörnignsproblem och barnsjukdommar i åratal när produktion står i lågor och man inte kan få upp den igen.
Bättre isf att göra det på ett strukturerat sätt och få så mycket som möjligt gjort i förväg. Sedan försöker man göra en planerad uppgadering - då har man ju också en möjlighet att återgå om det skulle visa sig innebära för mycket bekymmer.
Brinner produktion så har man inte den möjligheten.

för tydlighetens skull: jag inbillar mig inte att det är enkelt eller en garanti för att det går bra.

Ja, precis... problemet är väl just när man nyttjar "det fungerar ju, varför ändra något" alldeles för länge och man istället hamnar i en situation där man helt förlitar sig på allt mer slitna museiföremål och kunskapen om hur de fungerade i detalj är betydligt mindre tillgänglig.

I något läge blir det ju rimligt att under organiserade former förnya, även om det sannolikt kommer föra nya problem med sig.

Av evil penguin
Skrivet av Mordekai:

Nej hemmabyggen med Linux är inte säkra från säkerhetshål.
https://arstechnica.com/security/2024/03/backdoor-found-in-wi...

Den spelade upprördheten över säkerhetshål i mjukvara oavsett kommersiell eller open source är alltid lika pinsam. Det finns inga garantier och att kräva att produkter supportas i oändlighet är absurt. Igen oavsett, även LTS har en ättestupa, därefter kan ingen garantera att det går att åtgärda säkerhetsbrister utan att bryta funktionalitet.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Köp enterprise så får man bra support under en garanterad livslängd; efter den är man i exakt samma position som hemmapularen som köpt D-Link-skräp. Jag fasade nyss ut en lagringslösning med inköpspris nära två miljoner och supportavtal på femtitusen om året för att den är EOL. Men jag fick åtminstone väldigt tydligt reda på att den var på väg att bli EOL.

Samtidigt: Min backupserver hemma är en HP MicroServer G7 (N54L-baserad) som utan problem kunde uppgraderas till senaste LTS-versionen av Ubuntu och som jag tänker göra ett försök till att lyfta till senaste LTS när 24.04.01 släpps framåt sommaren. Jag kan inte garantera att mjukvaran är utan hål, men jag kan garantera att de täpps till när de upptäcks.

Ja, om man ska ha något som går att använda länge är det ju hårdvara som är tillräckligt normal för att det ska gå att installera något vanligt OS på den, som man kan uppdatera och uppgradera allt eftersom.

Så fort det är "special" sett till hårdvaran så att det bara finns något "special" till mjukvara som fungerar så sitter man helt i knät på tillverkarens produktlivscykel.

Av evil penguin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Open source vs closed source är en intressant debatt. Min åsikt är att det inte finns ett svar som gäller precis överallt.

Ta mjukvaran som används av få personer, kanske är det endast en person som utvecklar den. Och det är den enda "godsynta" personen som läser koden. Ja, denna kod ska såklart inte vara open source.

"ska såklart inte" är intressant mest i form av att det läggs fram som en självklarhet. Varför inte?

Personligen tycker jag att det känns mer hugget som stucket om det ändå är få användare

Av evil penguin
Skrivet av Joppis:

Efter att man gjort det bör alltså inte Edge eller Chrome kunna ändra denna inställning med deras egna gränssnitt.

Ja, det är väl det positiva isf.
Kan man ta typ alla Edges inställningar ifrån Edges kontroll också?

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

MS Poweruser skriver att det finns flera teorier om varför Microsoft har genomfört ändringen. En teori är att det är kopplat till EU:s DMA-lag, som ställer starkare krav på att respektera användares val av standardwebbläsare i Windows. En annan är att det handlar om att hindra webbläsare att ställa in sig själva som standard. Det kan också handla om att skydda användare från skadeprogram som av någon anledning försöker ändra standardwebbläsare.

Man får ju förmoda att den uttalade förklaringen är att man ska skydda mot att inställningen ändras mot användarens vilja av skadeprogram.

Men om det innebär att göra det svårare att byta så är det väl snarast bara ytterligare ett knep för att stärka Edges position.

Av evil penguin
Skrivet av xxargs:

Nu hann just denna inte ut i det vilda i någon större uppfattning (i stort sett bara beta och prerelease av distributioner) - och detta är nog en av de snyggaste hackförsöken hittills med både social engineering att ta makten över underhåll och utveckling med en tidspan på typ 3 år.

nu var det ganska mycket tur att detta hann upptäckas innan de stora releaserna - annars hade det blivit mycket att städa.

Fins ingen som säger att close source skulle vara säkrare då där gäller det att få saker att fungera ihop med eventuella produkter för att få igång försäljning och inte bygga för skottsäkerhet när det gäller programangrepp.

Hur många säkerhetsrelaterade buggfixar har MS samlat på sig över åren - räcker 10000 st ?? (räknad från win95)

---

dock

https://xkcd.com/2347/ [1]

Visar väldigt mycket av den krassa verkligheten med öppen källkod som några knappt mäktar med att underhålla - oftast obetalt - och det lever våra stora mjukvarudrakar på helt ogenerat och utan att betala för sig det minsta för just de tråkiga funktionerna eller lib-paketen och alla är beroende av.

- Nu skall sägas att de stora drakarna lägger ned massor av pengar på open source - men inte på den här typen av 'plumbing' längst i källaren där alla väntar sig att vatten skall rinna när man öppna kranen och vill inte tänka på det minsta som ser till att det fungerar.

det är också där man har satsa på hackförsöket och mot en enda ansvarig utvecklare med ohälsa och önska att bli av med oket och med social enginering försöker överta hans projekt och ändå få in dessa bakvägar utan att någon upptäcker det.

.
{1] gissar att grunden till denna teckning är heart bleed-buggen (buffer overflow-bugg) där det visade sig att den som underhöll denna knappt hade råd att bo och äta och än mindre att köra de kommersiellt dyra certifieringarna för var ändring - med kodkvaliten typ 100 gånger mer buggfritt än vad som förväntas av en genomsnittlig kodknackare... buggen var jätteallvarlig då det slog både på SSH och TSL/SSL som används i alla browsers https://, av cisco, av googel/FB etc. och som någon av de stora sa efter man insåg läget, att det var ett jäkla under att det inte var fler buggar på något som var så viktigt för hela dataindustrin - med tanke på att det var mer eller mindre en enmans-show utan vettig betalning för jobbet

Vet inte om du råkat posta detta i fel tråd eller om det är något sammanhang som fattas?

För den här artikeln handlar ju om någon gammal övergiven Dlink-NAS som har någon säkerhetsbrist... men det låter som att du pratar om XZ-bakdörren?

Typ här kanske: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1713109-allvarlig-sarb... ?

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Kan du tänka dig att spela ett stort spel på en smarttelefon?

Njae... inte ett traditionellt "stort spel" med telefonens skärm och touchscreen som inmatning.
Då passar nog spel som faktiskt är avsedda för den miljön bättre.

Men om tänker sig att docka telefonen på något vis så kan det ju vara en grej i förlängningen.

Av evil penguin
Skrivet av Awsmkiid:

Samma här, vem fan har tid och scrolla sig igenom listan för att komma dit man vill komma? xD

Just det har jag svårt att tro att någon större grupp gör i någon nämnvärd omfattning, däremot hur "pins" fungerar påverkar nog mer.

Av evil penguin
Skrivet av Aphex:

betaversionerna
det gäller betaversionerna av windows
Det står i artikeln

låt bli att vara med i betaprogrammet om du kör saker som modifierar standardfunktioner, som kräver en specifik build av windows och som rutinmässigt pajar explorer vid varje uppdatering. Dina felrapporter hjälper ingen.

Är du inte med i betaprogrammet?
Nyheten gäller inte dig
Somna om.

Själva frågan är ju vad som gäller om ett halvår?

Av evil penguin
Skrivet av jocke92:

Kanske att man måste skriva ut när man släpper spelet hur länge servrarna är igång som kortast? Då vet man, och att om det förlängs så ska nya datum tydligt kommuniceras.

Ja, det känns nog som det mest realistiska utfallet, tydligare information på förhand för den här typen av onlinespel. Både just att det är helt beroende av en tjänst, och något slags minsta livslängd på tjänsten.

Av evil penguin
Skrivet av andelf:

Är inte hela grejen att de "tvingar" företag att betala för support om de ska ha kvar w10?

Skrivet av murklor:

... det finns nog företag som fortfarande har kvar WinXP och Win2000 för sina system, för att inte tala om Win2003/8 servers.

Att det inte finns support för det betyder inte att du inte kan fortsätta köra.

Ja går gör det ju, och i vissa sammanhang kan det väl gå för sig, framförallt på något som faktiskt går att isolera från omvärlden.

ESU-programmet existerar väl i princip som ett avvänjningsprogram för storföretag som har sjukt många Windows 10-maskiner ute på skrivborden (dvs inte det minsta isolerade), behöver säkerhetsuppdateringar både ur perspektivet att de faktiskt behöver dem men också att de vill ha någon att skylla på inför aktieägarna när allt går åt helvete, och som behöver hjälp att motiveras att lösa sina egna problem genom en konkret och snabbt växande kostnad för fortsatta säkerhetsuppdateringar med syfte att göra problemställningen kring uppgradering, säkerhet osv kompatibel med hur ledningen på ett storföretag resonerar.
Typ så iaf...

Av evil penguin
Skrivet av Yoshman:

De säger faktiskt bara "våra systemkretsar är snabbare än alla andras [systemkretsar]". Intel/AMD använder bara systemkretsar i kompakta laptops, stationära samt de "släpbara stationära" laptop:sen använder inte systemkretsar. Är väl återigen Apple där uttalandet stämmer sämst då de kör med systemkretsar även i deras Mac Studio serie.

Har Qualcomm faktiskt sagt något om "systemkretsar" öht?

För om vi nu snöar in på det specifika ordvalet i Sweclockers rubrik så undrar jag verkligen om jag bara missat något. Rubriken förefaller ju utifrån vad jag sett vara helt och hållet skapad och signerad av Sweclockers, inte Qualcomm, trots att den utger sig för att vara någon form av citat.

Sedan är det ju så att Qualcomm mycket riktigt jämför med mobilkretsar från Intel och AMD och kallar sin skapelse för "best-in-class CPU", så jag tror ju det snarast är detta man får ta fasta på sett till vad Qualcomm faktiskt hävdat...

"Klassen" verkar ju lämnas opreciserad i vad de visat, men baserat på jämförelsen får man kanske anta att den är något i stil med "CPUer att stoppa i Windows-laptops"? På det viset blir de ju snabbt och enkelt av med Apple-problemet också.

Av evil penguin
Skrivet av reverend benny:

Det borde väl att gå att addera en extern GPU även till ARM CPU's för att få acceptabel spelprestanda?

I princip, ja. Givet tillgång till PCIe, drivrutiner, osv förstås.

Samtidigt verkar ju alla vara besatta av att göra små maskiner, dels då tunna laptops, men i övrigt små maskiner som inte följer någon standard, där typ allt är ditklabbat på moderkortet och som på sin höjd har en M.2-plats vad gäller PCIe.

Av evil penguin
Skrivet av dlq84:

CPU:er har inga drivrutiner.

Fast AMDs chipset har. Dock har jag ingen uppfattning av att folk i någon större omfattning skulle ha starka åsikter om dessa.

Skrivet av Daemon:

Det är på GPU-sidan, inte CPU. 7800X3D blir kalas.

Snarare är det väl här skon klämmer i någon mån, även om jag upplever att det överdrivs.

Av evil penguin
Skrivet av mc68000:

PS. AMD's benämning av XMP är DOCP.

Fast för AM5-plattformen är det väl snarare EXPO som är relevant?

(Och DOCP är väl mer specifikt ett namn som *Asus* använder för XMP i kombination med AMD-plattformen, inte något som AMD har något med att göra? Andra tillverkare verkar ju f.ö. inte vara rädda för att kalla XMP för XMP även i kombination med AMD.)

Av evil penguin
Skrivet av Perrablerra:

Kollar man denna karta är det långt ifrån 50% i Stockholm som har 5G. Där jag bor räknar de med att det kommer dröja flera år innan det kommer. Så vette tusan vart deras siffror kommer ifrån. Sedan är det väl i princip bara 5G+ som är intressant. För övrigt är 4G mer än väl.

https://www.nperf.com/sv/map/SE/-/198948.Telia-Mobile/signal/...

Man kan ju tänka sig att det är baserat på "minst en operatör levererar 5g".

Av evil penguin

Intressant.

Känns ju lite underligt att Intel listar att de har stöd för titlar som inte verkar få någon fördel med APO.

Kan testscenariot vara "fel" på något vis? Dvs, finns det någon annan konfiguration där dessa titlar faktiskt vinner på APO? För om inte, vad är poängen med att ens ha stöd för dem?

Av evil penguin
Skrivet av Disney:

Runt 30% avgifter om man tror på Google 🤔
Bra vinst för Google 😁

Det beror väl på hur de tog betalt, men *om* de tog betalt genom Googles tjänst så lär det väl vara så.

Av evil penguin
Skrivet av norrby89:

Kan nog tänka mig att proxmox är att föredra om man säg har en server med en cpu som har 20 kärnor och vill köra flera saker på den, säg truenas som en vm som får 4 kärnor, en spel server som får 6 kärnor och kanske en renderingsmaskin som får 8 kärnor och kanske en gateway som får resterande 2 kärnor.
Allt detta blir inte möjligt med truenas då man är begränsad till det de finns dockers till om jag förstått det hela rätt.

TrueNAS scale har KVM-baserad virtualisering också

Av evil penguin
Skrivet av Visceral3D:

Har under tiden jag följt denna forumdelen sätt namnet Proxmox dyka upp flertalet gånger.
Så naturligtsvis så blev jag sugen på att undersöka var det var för något, men jag känner mig kanske något dum då jag inte blivit klokare på varför man har det?

Jag kör just nu TrueNas Scale på min hemma nas. Fungerar utmärkt och behöver jag en VM så slänger jag bara upp en. Det enda jag saknar med VM teknik är möjligheten att dynamiskt allokera hårdvaru resurser till olika VM's så när Plex är klar med sin hårdvaru transcode med GPU så skulle den snällt kunna dela med sig av GPU'n till andra VM's

Är det sånt här som Proxmox sköter eller har jag helt fått det om bakfoten?

SPOILER: Jag såg nämligen en kille på youtube installera proxmox och sen skapa en VM för att köra Trunas Scale I proxmox, detta hjälpte tyvärr inte förvirringen.

Diskutera gärna vad ni använder Proxmox till och ifall ni har några sköna tips!

Proxmox och Truenas Scale överlappar mycket sett till funktion (och mer så allt eftersom framförallt Truenas Scale verkar bredda sig), men de har lite olika fokus:

Proxmox: primärt en virtualiseringslösning, men hanterar ju lagring och man kan ju själv exponera den för andra maskiner om det önskas
Truenas Scale: primärt NAS/lagringslösning, men har ju även virtualiseringsfunktionalitet

Personligen ser jag inte riktigt hur det är värt besväret att köra båda på det där viset som du beskriver att du sett folk demonstrera.
Jag *tror* det i princip handlar om att de vill ha Proxmox något vassare virtualiseringslösning men att de gillar Truenas gränssnitt för att hantera lagringen och därför tycker att det är värt att bygga en betydligt mer komplex lösning bara för att få det gränssnittet. Annars förstår jag nämligen inte alls vad grejen är.

Min högst personliga åsikt är att det är rimligast att välja det ena eller det andra utifrån vad man tycker verkar passa bäst snarare än att välja en komplicerad lösning för att köra båda bara för att det är möjligt, särskilt om man inte vet varför man skulle vilja ha båda.