Inlägg

Inlägg som Mighty Mic har skrivit i forumet
Av Mighty Mic

Hej,

Svår fråga att svara på – inte minst eftersom svaret kommer att handla om dina prioriteringar. Men eftersom jag själv är några månader in i ett doktorandprojekt, kan jag försöka svara genom att skriva något med utgångspunkt i mina erfarenheter.

För det första kan ett doktorandprojekt se väldigt olika ut beroende på sammanhang. Ofta är man som doktorand knuten till ett visst forskningsprojekt, och då ger det mycket av förutsättningarna – både när det gäller ämne och kollegor. Andra tjänster kan vara kopplade till en viss forskarskola, med krav på vissa kurser och konferenser. Eftersom ett doktorandprojekt är ca 5 år, så menar jag att det är helt avgörande att man hittar något intressant att jobba med – och vad det är för dig kan väl bara du svara på. OM jag var du skulle jag därför fundera ett varv till eller två kring vad du vill fördjupa dig i? Vilka frågeställningar är jag intresserad av som är ”heta” och där det pågår spännande och intressant utveckling, som kan vara intressant att forska mer kring och där det finns möjligheter att lösa finansieringen? Var vill du vara (vilken akademi) och vem vill du jobba med? Prova ta lite kontakter och se vad du får för svar.

Vidare kan de praktiska förutsättningarna gällande kurser och konferenser spela in – för min del fick jag till finansieringen av min tjänst genom att bli antagen till en forskarskola, vilket i mitt fall innebär att jag är fri att studera de frågeställningar inom mitt område som jag tycker är intressanta, mot jag går olika kurser utspridda på akademier i hela landet och att jag är med på två specifika konferenser per år – utöver någon/några lokala vid min institution samt någon/några internationella. Mao blir det ganska många nätter borta för min del, vilket fungerar hyggligt för mig eftersom sonen snart börjar gymnasiet – men det hade inte funkat när han var liten. Om jag var du, skulle jag därför även ta och fundera igenom det praktiska – både gällande ekonomi och frånvaro.

Sist men inte minst tänker jag att det skulle vara värdefullt för dig att tydligare formulera vad du skulle vilja att avhandlingsprojektet leder till när det är klart. Du skriver att du gärna vill skriva rapporter och liknande. Nu vet jag inte hur det ser ut inom ditt område, men min erfarenhet är att detta från akademins sida ofta kräver lite mer – ex docent eller professor – som nybakad doktor väger du ofta ganska lätt inom akademin. Däremot finns det ju organisationer (ex tankesmedjor, intresseorganisationer, fackförbund etc) som skriver rapporter – men det är ju inte alls säkert att du behöver en ha skrivit en avhandling för att jobba där…

Mycket att fundera på – lycka till!
/M

Av Mighty Mic
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

En Ai ser jag som förlängd Googlesökning.

Och liknande gäller alla jobb där man vill ha något svar fort. Det kvittar om man har löst problemet hur många gånger som helst, en tid är för dyrbar för att göra om det själv.

Jo, så kan man kanske se det – iaf så som tekniken är/fungerar idag. Och på sätt och vis kanske en ganska träffande beskrivning, med tanke på att man ofta använt internet för att träna AI-algoritmerna.

Men samtidigt sker utvecklingen i (minst) två riktningar – och går mot både multimodalitet och resonerande förmåga – sammantaget potentiellt AGI. Med tanke på att vi pratar om en framtida utveckling så blir det mkt spekulativt – men beroende på hur snabbt utvecklingen går finns det en risk för betydande samhällspåverkan (jfr den brittiska rapporten som jag länkade till i mitt förra inlägg), särskilt inom den postindustriella tjänstesektorn (ex div konsulter kopplade till reklam, bank/finans, juridik, journalistik, akademi, data etc.).

Ett exempel är ju Klarna, som samarbetar med OpenAI och som hoppas/räknar med att kunna använda GenAI för att fyrdubbla omsättningen utan att behöva anställa fler:

”Förra året räknade vi omkring 250.000 dollar i omsättning per anställd, det här året tror vi på 500.000 och hoppas på 1 miljon dollar inom ett till två år. Det är ett jätteskifte som handlar om att vi växer kraftigt, men också att tekniken möjliggör att vi inte behöver anställa som tidigare.”
https://www.di.se/digital/klarna-utmanar-bankerna-med-ai-150-ar-av-overvinster-pa-vag-bort/

/M

Av Mighty Mic

Intressant frågeställning - börjar komma en del relevanta studier. Ex en Harvard-analys där man studerat konsekvenserna av GenAI (ChatGPT) för BCG:s konsulter, och konstaterat att de presterar signifikant snabbare och levererar högre kvalitet - men också sämre i de fall uppgiften inte passar för att lösa med ChatGPT. https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=64700

Brittiska utbildningsdepartementet har även de en intressant analys om hur GenAI påverkar arbetsmarknaden:

Summary

This report shows the occupations, sectors and areas within the UK labour market that
are expected to be most impacted by AI and large language models specifically. It also
shows the qualifications and training routes that most commonly lead to these highly
impacted jobs. The main findings are:

• Professional occupations are more exposed to AI, particularly those
associated with more clerical work and across finance, law and business
management roles. This includes management consultants and business
analysts; accountants; and psychologists. Teaching occupations also show higher
exposure to AI, where the application of large language models is particularly
relevant.

• The finance & insurance sector is more exposed to AI than any other sector.
The other sectors most exposed to AI are information & communication;
professional, scientific & technical; property; public administration & defence; and
education.

• Workers in London and the South East have the highest exposure to AI,
reflecting the greater concentration of professional occupations in those areas.
Workers in the North East are in jobs with the least exposure to AI across the UK.
However, overall the variation in exposure to AI across the geographical areas is
much smaller than the variation observed across occupations or industries.

• Employees with more advanced qualifications are typically in jobs more
exposed to AI. For example, employees with a level 6 qualification (equivalent to
a degree) are more likely to work in a job with higher exposure to AI than
employees with a level 3 qualification (equivalent to A-Levels).

• Employees with qualifications in accounting and finance through Further
Education or apprenticeships, and economics and mathematics through
Higher Education are typically in jobs more exposed to AI. Employees with
qualifications at level 3 or below in building and construction, manufacturing
technologies, and transportation operations and maintenance are in jobs that are
least exposed to AI.

The analysis measures the exposure of jobs to AI, rather than distinguishing whether a
job will be augmented (aided) or replaced (substituted) by AI. Research by the
International Labor Organization (ILO)6 suggests that most jobs and industries are only
partly exposed to automation and are more likely to be complemented rather than
substituted by generative AI like ChatGPT. Annex 2 maps the jobs highlighted in that
report to the UK job market, and generally include customer service and administrative
occupations, including call and contact centre and unclassified administrative
occupations.

https://assets.publishing.service.gov.uk/media/656856b8cc1ec500138eef49/Gov.UK_Impact_of_AI_on_UK_Jobs_and_Training.pdf

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Ninotramp:

När tror ni model 3 kommer med en ny refresh?

I samband med q2-rapporten flaggade Tesla för leveransstörningar i samband med fabriksuppdateringar under q3, och har skjutit upp leveranser på nybeställningar av m3 till Europa till q4. Mao finns det mycket som talar för att Highland-uppdateringen kommer snart.

https://electrek.co/2023/08/03/tesla-about-launch-next-gen-mo...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Gorian:

Okej, okej, jag vet - jag är omständig gällande detta. Jag har fortfarande inte fått tummen ur. Men intresset består!

Just nu lutar det åt en DeLonghi Dinamica Plus ECAM 370.95.
Någon som har längre erfarenhet av DeLonghi-maskiner? Hur brukar hållbarheten vara? Med tanke på priset vill man ju gärna att den håller 5+ år i alla fall.

Skrivet av Mighty Mic:

Har en snart 6 år gammal De’Longhi ECAM23460B - den har fungerat felfritt hittills. Vi är väldigt nöjda med den - om jag ska "klaga" på något så skulle det väl vara att kaffet blir för gott - inte lika kul att dricka ute och eftersom vi båda arbetar mycket hemifrån så blir det lite mycket kaffe ibland...

/M

Vår De’Longhi ECAM23460B gick sönder i veckan - det finns en sensor som ska känna av att vattenbehållaren är på plats, och denna ska aktiveras av en plastarm som hade brutits av. Känns inte direkt som världens bästa och mest hållbara konstruktion - men plasten verkar vara av ok kvalitet och det höll iaf i nästan 6,5 år. Lyckades limma fast armen igen med superlim, men inser att det inte kommer att hålla särskilt länge...

/M

Av Mighty Mic

Här skulle den "lilla svarta" passa utmärkt!

/M

Av Mighty Mic

Intressant fråga. Har själv funderat mycket på detta den senaste tiden – inte minst eftersom jag själv har arbetat de senaste 2 åren inom akademin, med att etablera en tvärvetenskaplig struktur inom ”mitt” område för att stödja utvecklingen vid hela universitetet. Detta har varit hur spännande som helst, men har samtidigt tydligt visat på de utmaningar som akademin står inför inom områden som ändras fort. Eftersom svensk forskning generellt är strukturerad kring extern finansiering (ex från EU, näringslivet eller statliga aktörer som Vetenskapsrådet eller Vinnova) kan det vara en utmaning att bedriva mer banbrytande forskning, där finansieringsorganisationerna helt enkelt inte har hängt med, eller där det tar lång tid från ansökan till beviljat anslag.

De svenska forskare som jag känner som är internationellt framstående har därför snarare hittat ett sätt att arbeta som fungerar ”trots” den svenska finansieringsmodellen, än att de får stöd av den – antingen genom att man hittat ett sätt att bedriva intressant forskning på egen hand, utan behov av extern finansiering, eller genom att man är duktig på att etablera internationella samarbeten inom olika EU-projekt. Bland de forskare som istället förlitar sig på nationell finansiering märker jag att de ofta får lägga alldeles för mycket tid på att stå med mössan i hand och vänta på besked från någon fond, istället för att fokusera på själva forskningen.

Som kontrast kan nämnas att ex Kanada har utvecklat ett system där forskare kan söka stöd för ”nyfikenhetsforskning” – ett mindre bidrag under något år, kan man visa på intressanta resultat kan man sedan få mer medel – en struktur som sannolikt varit avgörande för forskning inom transformativa teknologier som batteriteknik (ex Jeff Dahn) och NN/AI (ex Geoffrey Hinton).
Att ex Wallenbergsfären därför valt att aktivt finansiera forskning som är intressant för dem, ex inom WASP, ska vi som kunskaps- och industrination vara mycket glada för, men kan samtidigt ses som ett underbetyg åt de offentliga kanalerna för forskningsfinansiering. Ffa tycker jag att det är olyckligt att man från de offentliga kanalerna inte kompletterar och fyller i de luckor som blir när privata aktörer vill driva utvecklingen framåt – hade man samarbetat mer är jag övertygad om att alla parter, och samhället i stort, hade blivit vinnare.

Undantaget till ovanstående är möjligen att forska vid någon mindre universitet – ex i Borås, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Kristianstad, Jönköping, Malmö, Mälardalen eller Örebro – eftersom forskning vid dessa stöds via KK-stiftelsen (en rest efter de gamla löntagarfonderna). På det viset känns det ganska talande att förutsättningarna för forskning skiljer sig så mellan de stora lärosätena ex KI, KTH, LU, LiU, SU, UU etc. och de mindre, mer nystartade.

Så för att återvända till ursprungsfrågeställningen – är det värt att lägga 5 år på doktorandstudier? Monetärt lär man sannolikt inte kunna räkna hem ”investeringen”. Om man är intresserad av en akademisk karriär, så är det ju något av en förutsättning – men då med fördel inom något område som är ”lagom” väletablerat, tillräckligt nytt för att det ska finnas intressanta frågeställningar att studera samtidigt som det är tillräckligt etablerat för att det ska finnas medel att söka. Värdet av en doktorsexamen inom näringslivet kan sannolikt diskuteras, och beror sannolikt både på ämne/inriktning och på personliga egenskaper i övrigt. För vanliga positioner i löpande verksamhet är det inte alls säkert att det är en fördel, medan det kan säkert vara en tillgång för att få mer profilerade positioner – ex i styrelser.

/M

Av Mighty Mic

Tesla sänker priset igen i USA:

https://electrek.co/2023/04/18/tesla-slashes-price-again/

Hittills har priserna oftast följt efter, med någon/några dagars eftersläpning - får väl se om det blir så nu med.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Felixark:

Jo men vart klickar man får att anmäla sig till betan ?

Väntelistan finns på: https://openai.com/waitlist/gpt-4-api

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Felixark:

Åter igen hur får nu tag på GPT-4 är det beta inbjudan som gäller eller går det att prova på något offentligt sätt ?

"To get access to the GPT-4 API (which uses the same ChatCompletions API as gpt-3.5-turbo), please sign up for our waitlist. We will start inviting some developers today, and scale up gradually to balance capacity with demand. If you are a researcher studying the societal impact of AI or AI alignment issues, you can also apply for subsidized access via our Researcher Access Program."

https://openai.com/research/gpt-4

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av johanandersson:

Leendet kommer ju från ordet "selfie" som absolut kan ha den innebörden. Därav också fiskögolinsen.

Du hade säkert inte fått samma effekt om man bad om "photo of a group of native American warriors". Givetvis hade det också kunnat få med fullt med andra felaktighet, men använder man ordet "selfie" så är det ju detta man ber om.

Ja, i en västerländsk kontext - men inte som universellt begrepp. Hade systemet varit tränat på japanska selfies hade du sannolikt också fått men massa v-tecken liknande:

https://static.vecteezy.com/ti/gratis-foton/t1/3814856-ung-stude...

Ryska selfies finns också - men då i regel utan leendet.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av DasIch:

Heh, detta åldrades verkligen som mjölk. GPT-4 tycks kunna göra exakt detta.

Nja, även om GPT-4 tycks vara mer avancerad än sina föregångare (lite oklart dock, eftersom OpenAI inte vill avslöja något om den inre strukturen) så framstår det fortfarande som att den är baserad på samma grundläggande idéer om generativ AI, som kan spåras tillbaka till Ian Goodfellows tankar för ca 10 år sedan. Och till alphago för den delen. Att GTP-4 kan svara på frågor som handlar vad som händer när man klipper av ett snöre till en ballong (den flyger iväg) med största orsak beror på att någon berättat det för den - inte på egna erfarenheter och slutsatser. Tycker fortfarande att Shannon Vallors liknelse av dagens AI som en spegling av intelligens - inte en intelligens i sig själv - har sina poänger. Precis som en spegel, kan AI visa delar/perspektiv/insikter av ett objekt/eller data, som vi annars inte ser.

Läste f.ö. en mycket intressant artikel om AI-genererade (i detta fall med midjourney). Nedanstående bild är genererad med prompten "Native American warriors selfie".

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/0*7o1nPtr260CgeJ-Z

Här är motsvarande exempel av polynesiska krigare:

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/0*G11gHwTtIwQ3IWki

Och östeuropeiska soldater:

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/0*5yHgbom6mwCOj0ce

Problemet är att det stora leendet är en kulturell företeelse som är inte alls är lika spridd som det framstår. I många kulturer framstår det stora leendet istället som oseriöst, dumt eller om att man blir lurad. Motsvarande "äkta" bilder som ovan har därför ett helt annan uttryck:

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/format:webp/1*rZLZdw...

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/0*njufigZ0YZNm3by8

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1100/0*0n1a5OqPCrtxWEBW

/M

Av Mighty Mic

Intressant ämne - både hur man ser på tekniken och vad den kommer att få för konsekvenser. Även bland oss som arbetar med AI, ex inom akademin, är definitionerna om vad som egentligen är AI skiftande. Därför är det naturligt att det blir en semantisk diskussion - precis som i denna tråd.

För egen del menar jag att AI innebär att ett system kan skapa andra lösningar än vad det har blivit explicit programmerat för. Ett system baserat på smarta if/then/else-satser kan bete sig på ett sätt som framstår som intelligent, men isf pga att programmeraren varit intelligent när hen skrev koden. När Deepminds Alphago "uppfinner" nya drag, som går emot all konventionell mänsklig "visdom", som gör att programmet vinner mot världens bästa gospelare - så menar jag att detta definitivt är exempel på artificiell intelligens. Om än "bara" smal AI.

Det som är intressant med denna typ av teknik är att den bygger på flera neurala nätverk som samspelar, exempelvis genom att ett neuralt nätverk (kallad generator) genererar förslag (ex vilka mänskliga Go-drag som är mest troliga) och ett annat (kallad discriminator) avgör hur nära det aktuella förslaget uppfyller systemets syfte (ex vilken sida som mest sannolikt kommer att vinna). Sedan kan man genom matematik beräkna om det finns närliggande lokala optima, och därigenom hitta lösningar som framstår som "omänskliga". I bred mening finns det även paralleller mellan detta funktionssätt och hur den biologiska hjärnan fungerar - eftersom våra tankar, känslor, beslut alla uppstår i samspel mellan olika delar av hjärnan.

Samtidigt är det fortfarande "bara" smal AI. Som bekant finns det massor av AI-lösningar som kan berätta vad en bild föreställer: röd stuga med flagga i vinterlandskap. Men eftersom AI:n fortfarande saknar vår förståelse av världen kan den inte berätta vilket håll det blåser, hur kallt det är eller hur det låter när du sätter ner dina fötter i snön.

data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAoHCBYVF...

Detta kommer säkert att förändras med tiden, och det görs stora satsningar på att utveckla system med både bredare och spetsigare intelligens. Men som TS är inne på är det mycket som talar för att redan den AI-teknik som finns idag kommer att innebära en stor omställning för vårt samhälle.

/M

Av Mighty Mic

Eftersom sonen fick biljetter till Metallica i GBG i sommar använde jag ChatGPT för att ta fram en dikt om det - tycker att resultatet blev både roligt och bra:

The crowd roars as Metallica takes the stage
In Gothenburg, the energy is all the rage
James Hetfield's voice booms out loud
As Kirk Hammett shreds his guitar proud

Lars Ulrich beats the drums with all his might
As Robert Trujillo grooves with all his might
The sound is fierce, the energy is strong
As Metallica performs their iconic songs

"Master of Puppets" and "Enter Sandman"
The crowd sings along, it's a metal fans jam
The stage is lit up with flashing lights
As the band performs all through the night

The crowd is wild, the energy is high
As Metallica rocks the stage, they never die
The music thunders, the energy never fades
As Metallica gives Gothenburg a concert to be amazed

The night comes to an end, but the memories remain
Of a Metallica concert in Gothenburg, insane
The metal gods have left their mark
Leaving the crowd wanting more, in the dark

/M

Av Mighty Mic

Alrik/AMS går igenom och provkör Tesla Model S Plaid - tycker att den ser riktigt fin ut!

/M

Av Mighty Mic

För mig är kvaliteten på utbildningen/utmaningen helt avgörande för motivationen, och jag söker mig därför numera nästan uteslutande till utbildningar/utmaningar som jag på goda grunder kan anta kommer att vara givande. Ex kommer jag nu i mellandagarna sannolikt att läsa ett Google-program inom mitt område (AI). Har läst flera liknande program tidigare och vet att de brukar vara intressanta och väl värda tiden. Annars finns ju alltid HarvardX och MITx på edX (www.edx.org) - ofta med fantastisk kvalitet.

Nu arbetar jag numera inom akademin, varför jag kan tänka mig att mina möjligheter att planera min tid är större än om jag hade arbetat som konsult - vilket underlättar när man läser kurser och program. Är inte säker på att jag skulle läst lika mycket som jag gör, om jag inte kände mig relativt säker på att jag hade en rimlig möjlighet att avsluta.

/M

Av Mighty Mic

Mitt Fractal Design Define R4 i svart och silver är ett bra och fint chassi, men passar inte riktigt in stilmässigt på min arbetsplats. Däremot skulle det passa klockrent med ett North-chassi i valnöt och svart stål, placerat under skrivbordet i valnöt och ben av svart stål, och bredvid det lilla skåpet i valnöt och skänken i mahogny.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av avatar867:

IBM, Microsoft, alphabet (google), nVidia, facebook, tesla, openAI, apple, amazon

Vilka företag skulle ni säga ligger längst fram i AI forskningen och kommer leda utvecklingen för framtiden?

https://analyticsindiamag.com/big-tech-their-favourite-deep-l...

Såklart omöjligt att säga exakt, men om man får gissa på de tendenser som ses just nu.

Well - eftersom vi idag generellt pratar om smal AI (jfr generell AI) så skulle jag säga att alla de nämnda företagen är ledande i någon nisch. IBM har bland annat sin Watson-struktur, Microsoft har Azure, Google har GCP med bl.a. TensorFlow och dessutom DeepMind, nVidia superdatorer som LiU:s Berzelius, Facebook utvecklade pyTorch, Tesla är starka/ledande inom autonoma fordon, openAI står för intressanta GAN-tillämpningar som chatGPT och Dall-e, GAN utvecklades av Ian Goodfellow när han jobbade på Apple, Amazon är starka inte minst genom AWS... Men om jag ska peka ut något företag så blir det Google, eftersom de både har ledande forskning genom DeepMind och en mkt kraftfull plattform i GCP, med kraftfulla AI-verktyg som BigQuery och TensorFlow.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Mighty Mic:

Kombinationen av höga räntor och höga elpriser (och kanske även kommande lågkonjunktur) verkar ge avtryck på begagnatmarknaden för elbilar:

https://www.dagensps.se/motor/elbil/dyr-el-far-elbilspriser-att-rasa-klipplage/

/M

Fallet verkar fortsätta...

"Nu är det köpläge för den som vill köpa begagnad elbil. Det enligt Blocket, som noterar att priset på elbilar gick ner med 14 procent i november till i genomsnitt 380 000 kronor.

Trenden har hållit i sig efter en längre period av uppgång. De senaste två månaderna har priserna sjunkit med nära 22 procent, trots att bonusen på nya elbilar slopades i början av förra månaden."

https://alltomelbil.se/blocket-priset-pa-begagnade-elbilar-gick-ner-med-14-procent-i-november/

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av carlfredrik89:

Tack för ditt meddelande.
Känns verkligen som jag bör ha rätt även fast de hävdar annat. Problemet ligger ju i att precis som du skriver att de har jurister som sitter med dessa frågor dagligen. Plus att det aldrig är prövat i domstol. Så kan bli en dyr historia att driva detta vidare till tingsrätten.
Men anser du att det är värt att ta in en jurdidisk hjälp som iaf kan läsa igenom mina avtal?
Bara avgiften har höjts 1500:- per månad, jag anser att det är en väsentlig höjning.

Ofta har man rätt till någon form av rättsskydd via hemförsäkringen - ex 3 timmars konsultation för en bedömning. Jag skulle börja där...

https://www.konsumentverket.se/aktuellt/nyheter-och-pressmedd...

/M