Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel

Kan tänka mig att det är mer intressant för prylar med större batterier där batteriet står för en påtaglig del av produktens värde. Tänker då på exempelvis elbilar. Kan man dubblera livslängden på batteriet så lär man påtagligt öka bilens livslängd och andrahandsvärde. När det gäller mobiler så är kanske bekvämligheten att ladda snabbare värd mer för en hel del än att batteriet klarar sig längre.

Har även bekanta som har batterier kopplade till solceller för att effektivare kunna utnyttja elen som produceras. Det är en rejäl investering så kan man dubbla livslängden där så ökar lönsamheten påtagligt.

Av Frispel
Skrivet av redruM:

Studien är tyvärr HELT irrelevant när man skriver att den inte bara är i "samarbete med " utan är "funded" alltså FINANSIERAD av Ericsson, Telia och Telenor. Kom igen...

Skrivet av Rapidact:

Det där bör ses mer som en merit. Igen är det några som går industrins intressen till mötes...

Skrivet av LASER KENNETH:

Njae dom vill nog bara väl, men om du frågar bransch-anslutna personer som dom granskar, så låter det nog så.

Skrivet av LASER KENNETH:

Har bara hört lite intervjuer med en kvinna som är inblandad, och hon låter åtminstone genuin när hon pratar och lägger fram deras fakta, sen får man ju också inse att självklart kommer någon som känner sig hotad av viss typ av information om deras verksamhet slå med taggarna utåt, och attackera och raljera precis som statlig media och bransch-intressen gjort när det kommer till sån typ av systemkritik.

Jag har aldrig tagit någonting för givet bara för att en studie konstaterat en sak, där ska inte diskussioner sluta för då har vi helt tappat konceptet om vad vetenskap är i grunden, som någonting som ständigt utvecklas och teorier och konstateranden ändras som vi sett genom tiderna.

Sen är det lite sorligt att folk som ställer frågor och kritiserar vissa saker om särskilda ämnen ska behöva bli förföljda attackerade och hånade på olika sätt som hon på Strålskyddsstiftelsen vittnat om i intervju jag lyssnade på.
Har man en avvikande åsikt som visar att man är lite dissident, så sätts det fula etiketter på istället för att föra dialog.
Sånt hoppas jag ska försvinna iaf.

Skrivet av Rapidact:

Ja, många av dessa företag som förekommit i denna tråd är korruptionsdömda, de har väl fått böta miljardbelopp? Hur gick det? Tack för påminnelsen.

Och våra cancerregister över hjärntumörer som de älskar att referera till har en underrapportering:

https://newsvoice.se/2019/01/167-okning-av-antalet-patienter-...

Vid kontakt med Socialstyrelsens cancerregister har artikelförfattaren fått beskedet att registret över hjärntumörer är underrapporterat beroende på att de tumörer som inte undersökts av patolog och fått en för cancerregistret nödvändig diagnoskod inte rapporteras in.

2011 intervjuade Strålskyddsstiftelsen, Åsa Klint vid Socialstyrelsen. Åsa Klint hade några år tidigare granskat registrets tillförlitlighet och redovisat att underrapporteringen var betydande för hjärntumörer av denna anledning.

Detta faktum utnyttjar sådana som Maria Feychting, att referera till underrapporterade register för att ge ett sken av att "inget hänt". När allt talar för att allt fler drabbas, eftersom det är fler som vårdas för det.

Ge like på denna! Den visar hur korruptionen går till.

Buntar samman lite olika svar här som kan vara värt att reflektera över.

Angående Strålskyddsstiftelsen så finns det ett antal artiklar man bör läsa - de handlar om hur det ser ut med hjärntumörer i landet under de senaste decennierna. De målar upp en rätt skrämmande bild med en kraftig ökning under perioden som mobiltelefonerna blev var mans egendom. Läs gärna artiklarna innan du läser mina kommentarer i spoiler:

https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/01/03/kraftig-oknin...
https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2017/10/25/antalet-hjarn...

Visst är det skrämmande siffor som tydligt visar att mobiler orsakar cancer!!!

Problemet är bara att detta gäller patienter som får vård för hjärntumör vilket egentligen inte har något alls att göra med hur många som faktiskt drabbas av cancer.

Om man korrigerar för ålder så har antalet nya fall intressant nog legat konstant under denna tid. Det artiklarna egentligen handlar om att vården blivit bättre och att de som diagnostiseras med hjärntumör lever längre och då finns med i öppenvården längre. Vilket inte är varken intressant eller relevant om man oroar sig över mobilstrålning. Man väljer alltså aktivt att ge en missvisande bild av statistik som egentligen inte är det minsta relevant för det man säger sig vilja sprida kunskap om. Varför skulle Strålskyddstiftelsen skriva en alarmerande artikel om att vården blivit bättre?

Citat från artikeln från 2017:

"Forskarna Lennart Hardell och Michael Carlberg visar även i en ny vetenskaplig rapport att det sker en statistiskt klarlagd ökning av antalet patienter som vårdats på sjukhus, i slutenvården, för hjärntumörer av ”osäker eller okänd natur”."

Denna vetenskapliga rapport sponsrades av Strålskyddsstiftelsen själva. Problemet är fortfarande att det inte är det minsta relevant om man är orolig över att mobilanvändning orsakar cancer, vilket väl är det som Strålskyddsstiftelsen påstår sig syssla med?

Här kan man verkligen prata om att man finansierar forskning som ska ge ett resultat man vill. Både de som beställer forskningen och den som utför den måste vara medvetna om att de dom håller på med är direkt vilseledande. Något att ha i åtanke när man ska värdera övrig information som finns på Strålskyddsstiftelsens hemsida.

Dold text
Av Frispel
Skrivet av Aleshi:

Tänkte skriva och rådfråga tidigare i helgen, men har legat däckad i den värsta flunsan jag haft på evigheter.
Men i alla fall. Jag har handlat en del i bull/bear-certifikat, och den 29:e December så drabbades NGM som hanterar dessa av ett fel som innebar att en del ordrar fördubblades. Jag kan inte se att jag blev drabbad av detta. Men de skickade ut instruktioner till min bank om att makulera dessa. Min bank makulerade då riktiga ordrar.

De makulerade ett sälj av intel-certifikat, och ett köp av Nasdaq-certifikat. Kvar var ett sälj av Nasdaq-certifikat som jag enligt systemet inte längre ens hade, och ett riktigt köp av nVidia-certifikat. Så nu satt jag utöver mitt riktiga innehav med nVidia-certifikat med ett på Intel-certifikat och dessutom ett negativt innehav på Nasdaq-certifikat.

Jag ringde upp banken så fort supporten öppnade på Tisdag-morgon. Det såg ut att bli en skakig dag, och jag ville sälja mina nVidia-certifikat och köpa dippen. Men i och med de extra innehaven så skulle mitt saldo inte tillåta affärer ens om jag sålde av hela mitt riktiga innehav. De sa att de jobbade på det, och under samtalet såg det ut som att Nasdaq-certifikatet rättades till då det negativa innehavet försvann från kontot. Det visade sig sedan i efterhand att de inte tog bort makuleringen av köpet, utan istället även makulerade säljet, alltså både köp och sälj inklusive de 10% vinst jag hade gjort. nVidia-certifikatet ligger vid tillfälllet på 200:-. Och mitt totala innehav uppgår till över det dubbla av kontots saldo.

Ett par timmar senare ringer jag igen, jag börjar bli orolig eftersom dippen börjar komma på allvar, Intel-certifikatet jag inte ens ska äga rasar, och nVidia har gått ner till 180:-. Jag vill sälja och köpa dippen, men så länge intel-certifikatet ligger där så kommer jag inte kunna köpa något om jag säljer nVidia-certifikatet, så jag sitter i så fall hellre igenom dippen. De säger att jag ska sitta lugnt i båten och att de jobbar på det. Framåt kvällen så hotas jag av tvångsförsäljning, jag ringer och frågar om det finns något jag kan göra och det enda de säger jag kan göra är att antingen sälja allt, inklusive det felaktiga innehavet, vilket jag inte fått info om att det ens var ett alternativ tidigare, eller sätta in pengar.
Vi tömmer mina och min flickväns konton för att sätta in en liten del av pengarna som saknas, och på något sätt skjuter det upp tvångsförsäljningshotet så jag klarar mig över natten även fast pengarna inte borde räcka på långa vägar.
Jag ringer dagen därpå igen och förklarar läget. Jag säger uttryckligen att jag inte vill sälja i dippen då jag förväntar mig en fet rebound. Men de säger att det inte finns något de kan göra. När de inte löst saker och saldot rör sig mot negativt, Intel certifikatet har rasat 55%, och nVidia-certifikatet över 40%. De ger mig ultimatumet att antingen sälja själv medan jag ligger några tusenlappar på plus, eller så tvångsförsäljs det och jag kan bli skyldig pengar. När jag beklagar mig över att jag kommer missa rebound så säger att jag kan göra en reklamation som ska lösa det hela. nVidia-certifikatet har sedan dess gått upp till 6,76 gånger värdet som jag tvingades sälja på.

I Fredags fick jag äntligen ett svar på reklamationen. De ville först bara ersätta mig för förlusten på Intel-certifikatet, och backade sedan som en eftergift till att ersätta även förlusten på nVidia-certifikatet. De ersätter dock inte den makulerade affären av Nasdaq-certifikatet. Så jag återfår i runda slängar 90% av mina pengar. Men utebliven vinst från nVidia-certifikatet jag verkligen inte ville sälja i dippen kan jag fetglömma.
De har alltså tagit tre veckor på sig att ta sig an ärendet, medan certifikatet tokrusat i värde. Och de hänvisar till att de inte kan ta hänsyn till hypotetiska affärer, och att jag sagt att jag ville sälja nVidia-certifikatet vid 200:-.
Men om de inte ska ta hänsyn till hypotetiska affärer ska de ju återställa certifikaten i min ägo? Eller? Och om de ska ta hänsyn till att jag sagt att jag ville sälja så måste de ju ta hänsyn till att jag sa att jag ville sälja för att köpa dippen, och att jag sa att det var köpläge vid 130:-. De kan inte bara plocka russinen ur kakan och höra att jag sa att jag ville sälja, utan att ta hänsyn till att jag sa att jag ville köpa dippen. Och mina ljudliga protester mot att behöva sälja dippen som jag kallade köpläge.

Just nu så vet jag inte vad jag ska göra. Det är lättast att bara acceptera att få tillbaka det jag kan. Men det känns som att de använder min tidspress mot mig. Det finns affärer jag vill göra denna veckan jag behöver pengarna till. Slår de in lika rätt som de jag missat på grund av deras sjabbel så är det fortfarande mycket pengar. Behöver väl knappast säga att det är väldigt mycket pengar det rör sig om.

Finns det något man kan göra? Det känns som att i en tvist med bankjurister så är man förlorad oavsett hur rätt man har.

Rent spontant tänker jag mig att det banken ska göra är att se till att du varken går plus eller minus pga denna miss. Har svårt att tänka mig att du skulle kunna få ersättning för affärer som aldrig genomfördes. Du missar eventuella uppgångar men missar också eventuella nedgångar. Vissa av de som inte kunde genomföra affärerna drar nog en lättnadens suck, andra hamnar i din situation. I det stora hela är det nog det vettigaste systemet, annars så skulle nog en hel del "missat" att köpa verktyg med massiv hävstång just den perioden som pengarna var låsta. Eller som i ditt fall då välja om man vill ha certifikat återställda eller inte.

Hade dessa gått back så antar jag att du inte hade varit speciellt glad ifall dom hade valt att återställa dom snarare än att ersätta inköpspriset?

Av Frispel

I princip allt som löser upp saker och sedan dunstar utan att lämna rester fungerar. Enklaste är nog kemiskt ren bensin eller liknande som man köper i en vanlig matvarubutik. Man behöver man inte bli anal och söka efter det absolut bästa, det lär inte göra någon större skillnad så länge det som sagt löser och inte lämnar rester. Ren aceton lär fungera, aceton med olja lär inte vara rekommenderat.

Av Frispel
Skrivet av Laxpudding:

Associationen OLED<->inbränning så pass stark att alla fel och skavanker på en OLED-panel alltid kallas "inbränningar"

Det finns ingen med en iPhone 15 som har någon inbränning. Däremot har de garanterat sett retention, eller kvardröjande spökbilder om vi ska alludera på annan tråd i ungefär samma ämne: #20224674

Jag hade gott om retention på min iPhone 6 (googla om ni undrar hur mycket OLED den har) och alla displaytekniker drabbas av kvardröjande spökbilder i någon form. En faktiskt inbränning med en permanent skada tar tusentals timmar att skapa. Så fullt möjligt. Men inte på sprillans nya telefoner.

Skillnaden är hur medveten man är om fenomenet med kvardröjande spökbilder. Så i detta fall är det förmodligen 132 personer som för första gången blir medvetna om kvardröjande spökbilder. Det är väldigt vanligt att man lägger märke till "nya fenomen" när man köper något nytt. Även sådant som alltid funnits där. Så hjärnan fungerar.

Högst mänskligt att förväxla samband med sammanträffande. Man har hört att OLED får inbränningar. Man ser något man inte sett förut (plus att man letade extra noga) och boom! Half-Life 3 confirmed!

Färgskiftningar efter en tid är en plåga som kan drabba alla displaytekniker.

Hur vet man då att det är en inbränning? Eller kanske enklare: när det inte är en inbränning? Jo, för att få en faktiskt inbränning, ett faktiskt slitage där enskilda pixlar inte längre ger tillräcklig mängd ljus, blir inversen av det som skapade inbränningen. Ifall det som gav en färgskiftning "där uppe" skulle vara en inbränning måste det bero på att du kört tusentals timmar med statisk grafik som såg ut ungefär som just den färgskiftningen.

Det rimliga är att det du såg inte hade särskilt mycket med inbränning att göra utan att panelen helt enkelt degraderas. Låg kvalitetskontroll och bristande livslängd generellt i kombination med exempelvis stark värmeutveckling från batteri eller kretsar i närheten och under skärmen – sådant kan orsaka och skynda på degraderingen.

Din polares telefon med likadant problem? Rimligen likadan orsak, dvs panelen led av en likadan typ av kvalitetsbrist.

Citerar detta inlägg bara för att det förtjänar läsas. Alltid intressant med inlägg som bidrar med kunskap/insikter snarare än åsikter i denna typ av tråd! 👍

Av Frispel
Skrivet av Komplett:

Nu startar Bonanzan!
Hoppas att det är något som faller i smaken. Sedan blir det lite mer röj i samband med live-sändningen i kväll

Du kan få ett fodral för halva priset

Det kan vi ordna. Vi kör WD Ultrastar DC HC550 3,5'' HDD 18TB till 3399, samma som förra gången

Vi kan ordna ett 4060 Ti till marknadens lägsta pris, duger det?

Nu är det ju Platinum-rating på det nätagget, men okej då

@Munya & @lindahlj, kan ni höra av er till lille Timmy och berätta att vi såklart tänker på barnen? <3

@DavidtheDoom 🔥

//Erik

Ohhh, fick vara med som rabattkod!

Bra pris på ett tillsynes påkostat kort med rgb och tre fläktar, tyvärr så ligger även det någon tusenlapp utanför min budget. Men jag gissar att det finns andra som kommer att bli glada över det!

Antar att det är jag som i dagens ekonomiska tider har lite skev bild av vad "budgetklass" innebär

Av Frispel

Snart så

Av Frispel

Skulle inte ha något emot ett grafikkort i "budgetklassen" i stil med 4060 (ti). Går från ett 1660 super och märker att nya versioner av Photoshop och Lightroom har en del AI funktioner som går betydligt snabbare med Tensorkärnor

Försökte köpa ett begagnat 3060 Ti på Tradera, men det kortet levde inte riktigt upp till säljarens beskriving som "felfritt"...så skulle absolut inte ha något emot att köpa ett icke begagnat i samma prisklass. Om det drar mindre ström än ett 3060 Ti så är såklart även det ett plus - även om det inte spelar så stor roll nu när vi går in i kallare årstider så är 200w extra värme inte helt oproblematiskt under riktigt varma sommardagar...

Av Frispel

Handlar oftast via cykel, så har med en rymlig dubbelväska man kan sätta över pakethållaren. Bara att ställa den i vagnen och fylla allteftersom jag scannar varorna. Sedan betalar man, placerar väskan på cykeln och trampar hemåt. Mycket smidigare än att fylla en vagn och sedan packa om efter man betalat

Av Frispel

Har nu testat lite olika spel - Elden Ring, Cyberpunk och Baldurs Gate. Klämde även in Fortnite på ett hörn, alla med standardinställningar och i upplösning 2560 × 1440. Alla dessa spel landar runt 86c trots att fläktarna går på maxfart. Kan ju underklocka och undervolta, men funderar starkt på att bråka lite via Tradera/Klarnas köparskydd. Har svårt att se att detta skulle stämma med ett kort som beskrivs som felfritt. Finns det några andra spel (gärna free 2 play) som ger en bra fingervisning om vad ett kort ska klara av? Jag är som sagt öppen för att jag har lite för högt ställda förväntningar på ett kort med tvåfläktskylning.

Av Frispel
Skrivet av HazZarD:

Men testa några spel då ? kanske inte blir lika varmt då.

Jo, får väl göra det...ska bara installera några först, just nu är datorn rätt ren på spel

Av Frispel
Skrivet av Swedishchef_90:

Är det hot spot eller gpu temp som når 80+?

GPU temp, hotspot ligger en bit över 100c när jag kör Timespy

Av Frispel

Kan ju tillägga att när jag underklockade kortet så lyckades jag samtidigt ändra fläktkurvan så bara en fläkt gick igång, så det är inte riktigt så illa som jag trodde

Har hittat någon form av jämnvikt med +310 MHz på kärnan och begränsar frekvensen till max 1600 MHz vid 743 mV. Får ett effektuttag på runt 120w i Timespy vilket fläktarna klarar av att kyla med ca 1200rpm vilket knappt hörs. Har inte kört mer än lite olika tester så vet inte om det är stabilt i längden, men det var ungefär denna typ av effektuttag jag planerat för.

Men forftarande så är jag förvånad att det går upp så snabbt till 83c och håller sig där trots max varvtal. De recension jag sett hävdar en temperatur på under 70c vid max belastning, men det är kanske Time Spy som belastar orealistiskt högt i kombination med mina förvätningar?

Av Frispel

Hur gick det med detta? Någon som hört något nytt?

Av Frispel

Köpt "felfritt" 3060 Ti på Tradera - normalt med 83 grader vid 100% fläkt?

Hej!

Köpte nyss ett Asus Dual 3060 Ti OC på tradera som enligt säljaren gått svalt och undervoltat (mining) och ska vara helt felfritt.

Har nu installerat det och än så länge endast kört Time Spy för att testa hur det fungerade. Märkte vid första försöket att att det inom en halv minut gått upp i över 83c och fläktarna går på maxvarv. Detta i rum med temp runt 25c och med chassi-sidan öppen medan jag testar.

Undervoltar jag till 1500 mHz och 712mV (drar då 95-115w) så kryper fortfarande temperaturen upp mot 80 grader om jag inte drar upp fläktarna över 1500 rpm.

Säljaren hävdar att det är normalt beteende att kortet vid belastning ligger runt 83c med fläktarna på 100% (3000 rpm), själv tänker jag att det inte är normalt för ett grafikkort som beskrivs som felfritt. Speciellt när man kan välja "Quite Mode Bios" via en knapp på kortet. Hade planerat att underklocka/undervolta det för att kunna ha det på låga varvtal (runt 1200 rpm) och i princip ljudlöst, men det når jag knappt ens med 50% power limit.

Vad kan man förvänta sig för denna typ av kort med vad jag uppfattat som mellanklasskylning med två fläktar? Är fullt öppen för att jag har för högt ställda förväntningar, men hade fått intrycket att dessa kort ska kunna gå betydligt svalare och tystare än såhär? Time Spy är väl inte extremt krävande för grafikkort?

Edit: Inser nu att detta kanske ligger i fel delforum, är egentligen inte ute efter vad man ska göra, är mer intresserad av att höra vad som kan anses vara normalt när det gäller temperaturer och fläkthastigheter. Ska se om någon mod kan flytta den till Geforce-avdelningen under grafikkort...

Av Frispel
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan sänka hur mycket du vill, de handlar om att få den att klocka ner bara 😊

Skrivet av NutCracker:

Också -100MHz, eller är det för lite kanske, måste det inte baseras på något?

Skrivet av Swedishchef_90:

Jo lägre man går desto mindre drar den men det finns diminish return. Typ 250MHz =25W idle 300MHz =24W och 100MHz 40W
Sen har jag för mig msi afterburner enbart tillåter - 250 i slidern....

Om man drar ner 250Mhz så kommer man i praktiken att öka spänningen vid lägre frekvenser - samma spänning ger 250Mhz lägre frekvens = högre spänning vid samma Mhz. Jag antar att man gör detta för att göra det enklare att få en platt kurva efter att man satt toppen där man vill spänningen ska vara vid maxfrekvens, men det är ett inneffektivt sätt att göra det på. Om man vill undervolta även vid lägre frekvenser så får man dra upp värdet, inte dra ner det. Eller om man inte bryr sig om det så sätter man bara toppen där man vill ha den och drar ner reglagen till höger om toppen så de ligger lägre och sedan klicka "apply". Man får då en platt linje till höger om toppen. Slutresultatet är att man vid lägre frekvenser har samma spänning som tidigare, men sänker spänningen vid maxfrekvens.

Grafen är inte direkt intuitiv när det gäller vad som händer när man justerar

Av Frispel

Rent tekniskt så innebär väl detta att man i praktiken övervoltar allt som inte går i maxfart? Vill man undervolta hela spektrat så behöver man dra upp kurvan även till vänster om punkten där man toppar frekvensen. Om inte är intresserad av att undervolta något annat än maxcfrekvensen så drar man bara upp just den punkten samt sänker alla punkter till höger under den nivån. När man sedan klickar på "apply" som kommer man få en platt linje till höger.

Av Frispel

Förutom tidigare svar så kan man även se att länken i sig inte ens innehåller dhl. Nu är det iofs ingen garanti att det inte är fejkat även om länken ser ut att gå till något med dhl, men finns det inte med alls så är det mycket troligt att det är en scam.

Av Frispel

Kylare med backplate till sockel 1151, alt separat backplate?

Ska donera lite gamla datorprylar till brorsdottern, vilket inkluderar ett gammalt moderkort med tillhörande processor och minne. Problemet är bara att kylaren flyttas till ett nyare bygge och original backplate har försvunnit. Är det någon som har förlag på vettig men någorlunda billig kylare där man får med en separat backplate, alternativt vet om något ställe där man kan köpa en separat original backplate så man kan köpa en vettig standrardkylare?

Av Frispel

Kan ju bara flika in att kemikalieskatten inte är tänkt att rädda världen utan snarare minska exponeringen i folks närmiljö. I alla fall var det så jag förstod det hela när den infördes. Det ska helt enkelt bli så att saker som (eventuellt) är skadliga för dig blir dyrare än de som inte är det. Med en brasklapp för att det var så jag uppfattade det, vilket inte riktigt alltid stämmer överens med verkligheten.

Man kan tycka vad man vill om skatten i sig och dess effekter, men det är ju bra om man ändå har rätt utgångspunkt. Annars blir det lätt attacker på halmgubbar och det gagnar ingen.