Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av ToddTheOdd:

Vad tycker ni om vår "kära" vaccinsamordnare då? Hör honom dag för dag stå i tv och säga att efter 6 veckor så är det ingen fara att krama sina barnbarn igen om den är en äldre person som fått vaccinet. Vad är det han vet som jag inte vet? Vad jag vet är att det är 95% effektivt. Vad innebär det? Jo, av 100 personer så är det 5 som inte kommer få antikroppar av vaccinet. Så om det bor 100 personer på ett äldreboende nu och som får vaccinet och om 6 veckor så kommer deras släktingar springandes dit och ska träffas och kramas så kan det bli en katastrof. Jag anser det ivf att det föreligger något liknande det eftersom då riskerar 5 av dessa att bli smittade som smittoläget ser ut i Sverige just nu.

Det "antagandet" han gör är lite mer relevant om kanske 5 månader och väldigt många då har tagit vaccinet och smittspridningen i Sverige då har minskat men att i dagens läge som det ser ut med smittspridningen så är det riktigt illa att han står och säger som han gör. Så vad är det som han vet som jag inte vet? FHM går ju inte ut med något liknande utan det verkar ha klart för sig hur det ligger till att först måste smittspridningen ner med hjälp av vaccinet innan man kan börja "leva som vanligt igen" men vaccinsamordnaren verkar ha något annan information än alla andra? Eller är det jag som inte förstår vad 95% effektivitet innebär? Är det inte att av 100 personer som får vaccinet så "fungerar" det enbart på 95 stycken?

Nja, det verkar vara så att 95% inte får några symtom vid smitta (oklart om dom faktiskt blir infekterade eller om dom är "sterila") medan ca 5% får symtom. Men vad jag minns så ska de som faktiskt får symtom endast få mildare sådana, antagligen räcker skyddet för att man inte ska bli allvarligt sjuk ifall man blir smittad och får symtom. Problemet är ifall immuniteten inte är steriliserande, då kan man vara en asymtomatisk smittbärare vilket i sin tur kan leda till en hel uppsjö problem. Även om farfar på hemmet inte får några symtom när han smittas av barnbarnen så är det teoretiskt möjligt att han smittar Agda i grannrummet som inte har vaccinerats.

Av Frispel
Skrivet av torbjorn_75:

Riskerna är väl redan tydliga? Covid-19 är i grunden en väldigt mild sjukdom och dödligheten hos personer yngre än 70 år är blott 0,1 procent. Sydsvenskan

Problemet i grunden är att den låga dödligheten i hög grad är beroende av en fungerande sjukvård, när vanliga vårdplatser och IVA-platser tar slut så kommer dessa 0.1% att öka drastiskt. Sprids smittan snabbare än sjukvården klarar av så kommer många fler att dö.

Av Frispel
Skrivet av Mindfighter:
Skrivet av FlytPojken:

Hur ser de ut i Sverige?

Skrivet av Mindfighter:

Tror inte det varit särskilt många i Sverige, det hade garanterat plockats upp av media, vi har ju t.ex. detta exempel:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sjukskoterska-pa-...

Sedan ska man ju jämföra det med befolkningen i allmänhet innan man drar några slutsatser. Även sjukvårdspersonal har ett liv utanför arbetet där man kan bli smittad.

Av Frispel
Skrivet av Mezzlock:

Jo du har rätt, det är IPS-glow, jag blandade ihop termerna.

Jag har en taklampa från ikea ganska nära bakom mig som jag kör på ungefär 50%. Det kan vara så att mitt skrivbord inte är djupt nog för skärmen (jag hade gärna också suttit längre ifrån en såpass stor skärm).

Hmm, får prova spela lite med belysning och avstånd kanske.

Skrivet av tRevz:

Läst på lite mer om ips glow med nu, och det frispel beskriver här ovanför är exakt hur det är när jag kollar med kameran, mönstret ser likadant ut på normalt avstånd som på bara några cm. Ser även nästan exakt lika ut med 0% brightness som 100%, men när jag tittar på den själv utan kamera så syns det ju inte alls på samma sätt.
Läste en review nyss om skärmen med där dom nämner att man kan backa längre bak tills glowen inte syns ifall man ska ta en bild på faktiskt light bleed.

Själv köpte jag ett nytt skrivbord för den här skärmen, 80cm djupt. Hade nog blivit ännu bättre med 90 kanske, men har inte plats 😅

Mycket är ju en fråga om ljusstyrka. Skärmen har begränsad kontrast vilket gör att man inte kan dra på ljusstyrkan speciellt högt utan att svarta partier upplevs som gråa. Samtidigt så sitter många med ljusstyrkan på en högre nivå än man egentligen behöver. Skruvar man ner så kommer man att uppleva bilden som lite dassig...under en övergångsperiod. Oftast vänjer man sig vid det lägre ljuset och sedan är det vad man upplever som normalt. Man kan ju testa att hålla upp ett vitt papper bredvid skärmen. Är det mycket stor skillnad i upplevd vithet så kan man åtminstone testa att dra ner en aning

Av Frispel
Skrivet av Mezzlock:

Hur är blacklight bleed på din? Jag tänker returnera den jag köpte..
https://i.imgur.com/DDa8SQ2.jpg

Detta är med HDR600 aktiverat, ser inte mycket bättre ut med custom settings och brightness kring 40

Inte acceptabelt för en skärm som kostar 10k 6000kr

Är inte det där IPS-glow? Ändrar det karaktär om du ändrar vinkeln på kameran? Ser det likadant ut oavsett om du håller kameran 5cm från skärmen eller om du håller den 50 cm från skärmen?

Annars så är väl grundfrågan om du störs av det vid normal användning? Själv kan jag få fram samma typ av bild med en kamera (dock helt annat märke/modell) men kan verkligen inte se det alls med vettig brightness i förhållande till allmänljuset i rummet.''

Edit: Såg ditt svar...

Skrivet av Mezzlock:

Det ser likadant ut utan kamera och det är såpass att det stör upplevelsen även om jag inte bara tittar på en helsvart bild

Vad har du för brightness och vilken typ av belysning har du i rummet? Om det är ett mörkt rum så kan det definitivt vara värt det att pröva att gå ner en bra bit under 40. Annars så bör man nog sikta på en skärm som inte använder IPS-teknik.

Av Frispel
Skrivet av Scorpion85:

Till er som inte tror att strålning från en router har negativa effekter såsom huvudvärk osv, jag hoppas att ni drabbas av samma vånda som jag själv när jag tvingades sitta 40 cm från en access point pga att jag var ny på jobbet och inte ville göra väsen av mig med att flytta den (vilket jag ändå sen gjorde efter ett tag och på så sätt åtminstone kunde göra det drägligt för mig). Extrem migrän från just det hållet som pekar mot routern och kom inte till mig och säg att jag e foliehatt.

Det finns alldeles för många i Sverige som enbart köper den officiella förklaringen och går aldrig mot strömmen, därav många samhällsproblem som man inte får prata om i detta forumet. "Vadå om jag har en 2,4-26ghz sändare 50cm från mig där jag befinner mig många timmar, vi är inte biologiska varelser vi är gjorda av granit".

Epiteten jag hade använt för att beskriva er är inte tillräckliga så jag avstår.

Skrivet av NisseG91:

Hört talats om nocebo?

Blanda inte ihop sina egna åsikter med fakta.

Du tycker och tror att du påverkas. Och du påverkas. Nocebo.

Fakta säger exakt tvärtom.

Betyder itne att du led av det, bara att det är nocebo

Skrivet av anon134512:

Det är just sån här bullshit som sprider ovetenskapliga teorier. Det du säger betyder ingenting. Så vitt vi vet kan det lika gärna vara radon eller dålig luft.

Strålning är ingen avancerad teknik och det är inte svårt att forska på.

De du upplevt är nocebo eller på grund av någon annan anledning eller helt enkelt bara skitsnack.

Skrivet av Kyraal:

Problem uppstår när man väl blindtestar personer med uttalanden som dina. Någon klagar på huvudvärk av att sitta nära en router. Man tar bort routern, och då försvinner huvudvärken. Det personen inte vet är att routern i fråga var helt tom på kretsar, hade bara några LEDs för syns skull.

Radiovågor är inte skadliga för människor.

Jag förstår helt att problemet är verklighet för dig. Jag förstår att det är en hart när obefintlig chans att något jag säger påverkar dig. Jag önskar dock att du fick riktig behandling för det som verkligen skapar problem för dig så du inte behöver gå omkring och lida helt i onödan. Du är trots allt min medmänniska och jag önskar dig inget annat än god livskvalitet.

Väljer några inlägg i mängden här.

Ska vi kanske försöka vara lite ödmjuka och konstatera att avsaknaden av påtagliga bevis för att wifi-strålning skulle vara skadlig inte innebär att den inte kan vara det? Det kan mycket väl vara nocebo eller något annat som ger migrän, men det är fortfarande teoretiskt möjligt att det även kan vara wifi-strålning som orsakar detta genom någon ännu inte upptäckt mekanism. Att förlöjliga någons upplevelse hjälper knappast på något sätt.

Personligen tror jag inte att wifistrålning kan ge den typen av effekter, men samtidigt så är jag fullt på det klara med att jag faktiskt inte vet detta. Däremot så cirkulerar det en väldans massa kvasivetenskapliga påståenden som inte är direkt verklighetsbaserade, men det är en annan sak.

Av Frispel

24% brightness på en ca 10 år gammal Eizoskärm vilket ger 110 nits.

Av Frispel
Skrivet av PhaCe:

Är det bara jag som blir lite jävla mörkrädd av det man läser om vaccineringen i Sverige nu?
"Vaccin är ingen lösning..." verkar det låta nu från myndigheterna - Jaha, och vad fan är lösningen då?
"Det kommer ta tid att vaccinera..." - Okej, så att Tyskland, GB och andra länder kan ha en vaccineringsstrategi klar och är redo att vaccinera miljoner om typ en vecka, är det lögner eller? Varför arbetar man inte för att få ordning på detta?

Som det känns nu upplevs det mest som att resten av världen kommer att kunna vaccinera och påbörja återgången till ett normalt liv framåt våren, medan vi kommer att få stå på precis samma plats vi är nu om ett år för att myndigheterna bestämt att "vaccin är inte lösningen" precis som de idag säger att "munskydd är inte lösningen"...

Skrivet av BananaFace:

har reagerat på det jag med, man läser om andra länder som förbereder en massvaccination, förbereder vaccinationscenter och all logistik runt det. Inte hört ett ljud om det i Sverige..... Kommer komma som en chock för ansvariga, "Vi såg det inte komma"

Skrivet av Alexraptor:

Nej du är inte ensam, det låter helt befängt. Vaccination är inte bara en lösning, det är den enda lösningen så vida vi inte låter naturen ha sin gång.
Vi kommer aldrig att bli av med det här viruset, det är ett faktum. Smittspridningen är alldeles för utrbedd för något annat vid det här laget. Från djur kom den, till djur har vi spridit den vidare och från djur kan den komma tillbaka, då detta virus verkar har det lätt att korsa artbarriärerna.

Skrivet av PhaCe:

Känns som en "Vi har varit naiva" kommer att komma, i kombination med "Det är regionerna som inte gjort sitt, vi har minsann gjort vad vi kan!"...
Känns faktiskt riktigt jävla tröstlöst, nog första gången den här pandemin som jag känner att jag verkligen börjar totalt tappa förtroendet för myndigheterna.

EDIT:
Börjar nästan mer och mer tro att det kommer att sluta med att vaccinerna godkänns på EU-nivå, medan vi i Sverige ska "utföra egna tester" som kommer att fördröja möjligheten till vaccinering i flera månader - Eller att det helt enkelt inte godkänns allt.

Skrivet av Eldarion:

Det kan ju återigen bli ett fall av "skylla-på-varandra-moment-22". Mycket tacksamt för alla parter att bara kunna slå ifrån sig till dess att det inte är i ropet längre. För varför lära från testansvarshaveriet i våras - det är bara såhär det fungerar.

Hade det handlat om något som inte är angeläget hela Sveriges befolkning, utan låt säga en minoritet, hade det fungerat utan konsekvenser. Nu kommer det ha politiska implikationer om historien tillåts att upprepa sig, kanske inte på samma sätt regionalt som nationellt. Utan att lägga nån större värdering i det så lär regeringen få ta en stor del av smällen i så fall.

Tycker man har varit väldigt tydlig med att man planerar att dra igång så fort som möjligt och att den troligaste begränsande faktorn kommer att vara leveranserna av vaccin? Samt att man rent logistiskt kommer att luta sig mot erfarenheter från massvaccineringen mot svininfluensan.

Sedan verkar det vara lite svårt att hålla isär vad olika länder kommunicerar, jag uppfattar det som att många länder säger något i stil med att man planerar att vaccinera så fort man kan och att man hoppas kunna påbörja ett närmande mot normalläge till sommaren (dvs man räknar med att kunna BÖRA lätta på restriktioner). Samtidigt så säger svenska representanter att man nog inte kommer att kunna återgå till normalläge förrän tidigast till hösten men troligen inte förrän senare än så (dvs HELT normalt). Skillnaden som jag uppfattar den är att ena parten pratar om när man kan ha ett helt normalt läge medan andra parten pratar om när man kan börja resan mot ett normalläge.

Av Frispel
Skrivet av superpwnguin:

...
Har varit helt isolerad sen det telefonsamtalet och borde numer inte vara spridare iom att det är tio dagar sedan.
Fick positivt svar idag på test, och kommer isolera hela helgen också.
1177 ska kontakta mig för smittspridning, men den enda jag lyckats smitta är tjejen/särbo såvitt jag vet.

Jag hoppas innerligt att du menar smittspårning?

Av Frispel
Skrivet av osby0479:

Varför är alla priser exkl moms på Dustin.se och när man ska logga in så ska man ha företag och registrera org.nr?

Byt till dustinhome istället

Av Frispel
Skrivet av Proxann:

Nix, börjar bli tight nu... 2 minuter

Ja, här kan man ju säga att dustin goofat lite...

Av Frispel
Skrivet av AdAm25:

någon som vet varför amazon.de höjer priset för samtliga varor i kundvagnen under sista steget "buy now"?
samtliga säljs av amazon (Dispatched from and sold by Amazon), och beloppet är långt över 39 euro, black-friday erbjudandet tom.
tex denna kostar €15.99 men höjs till €17.23 innan betalning/bekräftelse

Som sagts tidigare så beror det på moms. Vill man ha priset i svenska kronor (utan växlingsavgifter mm) så brukar det förvånansvärt ofta gå att helt enkelt byta från .de till .se

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07FCMKK5X/ref=ox_sc_ac...

är samma som:

https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B07FCMKK5X/ref=ox_sc_ac...

Samtidigt så sänks också gränsen för när det blir fraktfritt, från ca 400kr till 229kr

Av Frispel

Produkt: Lenovo Robot Vacuum T1 Pro (med automatisk tömning)
Länk: https://www.inet.se/produkt/2000604/lenovo-robot-vacuum-t1-pr...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5273843
Pris:2990 kr

Av Frispel
Skrivet av Smasher89:

Kan vara för att jag är inloggad, men hittar ingen countdown på .de ?

Uppe i högra hörnet på startsidan? 25 min kvar

Av Frispel

amazon.de har nu nedräkning till midnatt...51 min kvar

Av Frispel
Skrivet av muki91:

Produkt: Crucial SSD och M.2 diskar runt 30%
Länk: https://www.amazon.de/deal/473a6e1a&showVariations=true/ref=a...
Kategori: Lagring
Prisjakt:
Pris: från €25 till €250

Ofta verkar det gå att byta ut .de till .se på de enskilda produkterna, då får man ett pris i svenska kronor som stämmer rätt väl med vad det kostar med svensk moms mm men utan växlingsavgift.

Av Frispel
Skrivet av Meantek:

Produkt: Kamasa Hylsnyckelsats 138 delar
Länk: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/handverktyg/...
Kategori: Övrigt
Prisjakt:
Pris: 1799 kr

Kräver Jula Club-medlemskap, men en jävligt bra verktygssats. Har en komplett 3/8"-sats inklusive kråkfötter, de flesta inklusive tidigare länkade Bahcoset har bara 1/4" och 1/2", det senare är för stort för att meka något med, mest användbart för typ hjulskifte på bil och andra större, lättåtkomliga jobb.

Apropå Jula så brukar de ha Black Friday erbjudanden där man säljer Bahco, Stanley och något mer märke med 30%-50% rabatt. Kan vara värt att hålla ett öga på om man är ute efter verktyg.

Av Frispel
Skrivet av ZyntaX:

Jag åkte tunnelbana både igår och idag. Knökfulla vagnar.
Det är alltså ok att smitta och smittas på tunnelbanan men inte i en biosalong eller i restaurang/krog.
Man får inte umgås i grupp mer än 8 personer, om man inte åker kollektivtrafik då förstås. För där är det ju ok.
Så trött på menlösa begränsningar. Stäng ned landet fullständigt eller öppna upp fullständigt. Det här är ju bara löjligt.

Tanken är nog att om man sitter på en restaurang så sitter man med samma människor under längre tid och pratar och umgås. Något som lär öka risken för smittspridning. Sitter du på en tunnelbana så sitter du inte speciellt länge med samma människor samt att det inte pratas speciellt mycket. Vad jag läst så verkar det som att kollektivtrafik inte är någon större källa till smittspridning. Vet dock inte hur pass säker man är på detta.

Skrivet av Shudnawz:

Brasilien fick tydligen testa det, och avbröt när nån fick nån tråkig reaktion vad jag minns.
Fast nu har de visst börjat igen:
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-54908537

Var det inte någon som begick självmord? Och/eller befann sig i placebogruppen? Har läst om det, men minns inte vad som var påtaglig information och vad som var rykten.

Av Frispel
Skrivet av Johan.ka:

För mig gick det absolut inte att prismatcha och för att returnera skulle de ha 150 kr.

Från komplett? De har väl fria returer?

Edit: Såg just att det nog gällde elgiganten...om man har möjlighet så är det ju alltid gratis om man tar sig förbi en butik

Av Frispel
Skrivet av TuHack:

Liten varning gällande "Frustrationsfri förpackning". Kan vara begagnat om man ska tro omdömen.

Gissningsvis så är det OEM snarare än retail. Sedan är det såklart fullt möjligt att det är returnerade produkter, men för mig spelar det ingen roll när det gäller en lagringsdisk. Funkar den inte så är det bara att reklamera.