Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel

Men visst är det väl så att det den som beställer frakten som ska reklamera till PostNord, dvs Telia i detta fallet? Det är Telia som köpt tjänsten av PostNord, som mottagare så kan man väl inte ens reklamera ett trasigt paket hos PostNord?

Av Frispel

Har ett påtagligt minne av Knights of the Old Republic 2...en rejäl plot twist precis i stadiet när man börja känna sig lite uttråkad av att saker bara flyter på. Tror i alla fall att det var 2:an, men kan ha varit ettan också

Av Frispel
Skrivet av folzar:

Större delen här verkar vara totalt okunniga att läsa så jag ska förtydliga var artikeln säger extra noggrant

"Om villkoren för maxpris inte uppfylls eller om priset redan förändrats en gång måste användaren precis som innan ge tillstånd för att pengar ska fortsätta dras. Användaren ska även få en notifikation både lokalt på enheten och per mail om att priset höjs i god tid innan det sker, motsvarande de notifieringar som ges när ett nytt belopp måste godkännas."

läs detta och begrunda, detta är hemska nyheter för alla och det är emot lagen. Nån som påstår nåt annat antingen ljuger eller är korkad.

Om höjningen för max priset INTE uppfylls så måste måste den be om tillstånd för att dra pengar.
Men låt säga att en tjänst kostar 100kr i månaden och dom höjer till 151 kr så måste dom informera och det nya beloppet måste godkännas.
Dock om dom höjer till 149 kr så dras det automatiskt och det behöver varken godkännas eller informeras om. Dessutom kan detta upprepas en gång varje år att höja med minimala värdet och det behöver varken godkännas eller informeras i tid.
(Beroende på värdet på valutan i den stunden)

"För att åtgärda det ändras nu App Stores regler för att tillåta prishöjningar utan användarens medgivande."
Det kan inte finnas en enda person här som kan se detta som en bra sak.

Är som om du skulle hyra en bil för låt säga 6 månader och den andra månaden höjer dom priset med X antal % och du får varken veta om det eller behöver godkänna det.
Det är var förespråkarna här gillar, smyghöjningar av priser som du inte har fått veta om i förtid samt att det ska dras automatiskt.

Det där verkar vara en lite tvetydig översättning från originalkällan - "Before the rule change, users would have to manually opt-into a subscription renewal if it came with a price bump; now, that won’t necessarily be the case, though you’ll still be notified about the price change before it happens".

https://www.theverge.com/2022/5/16/23078313/apple-app-store-s...

Du kommer alltså få ett meddelande innan en prishöjning, oavsett hur stor eller liten den är. Något annat vore troligen ett lagbrott på fler ställen än i Sverige.

Ditt andra citat innebär (precis som skrivits tidigare i tråden) att man nu inför samma regler som de flesta (alla?) tjänsteleverantörer har.

Innan man drar alltför stora växlar på något som är så pass diffust skrivet så man man kasta ett öga på källan bakom artikeln för att se om det blir tydligare. Apropå läskunnighet då

Av Frispel

Måste erkänna att jag inte sett konvolut/dvd/licensnyckel på många år. Är du säker på att det inte är en (fullt laglig) OEM licens dom installerar? Är det förinstallerat så tyder det mesta väl på att så är fallet. Och om det står att det ingår så lär det väl inte heller vara något man betalar för?

Av Frispel
Skrivet av mrqaffe:

Jag brukar i stället undvika att handla på ställen där Klarna blandas in i betalningen för de är så extremt oseriösa och giriga, finns inget som är positivt med dem som fördyrande mellanled, endera ska de ju ha betalt för sin "tjänst" eller så lockar de in folk till krediter eller lägger på avgifter.
Klarna har gjort en del mycket fula saker och de har inte bättrat sig utan sprider sig som en pest och förgiftar betalsystemen.

Använder själv klarna regelbundet, för mig är det mycket smidigt med faktura som jag sedan ser till att betala i samband med att lönen kommer. Appen påminner mig så fort jag har en ny faktura att hantera så jag missar inget den vägen heller. För mig är det betydligt smidigare och känns tryggare än att mata in mitt kortnummer, speciellt när jag sitter vid en dator som inte är min egen och/eller surfar via ett öppet wifi.

Sedan gör det säkert en hel del mindre trevliga saker och bidrar till att folk konsumerar saker de egentligen inte har råd med, men det finns nästan alltid två sidor av myntet.

Av Frispel
Skrivet av immutable:

Är det bara jag som reagerar på att för 18 tecken går det snabbare att bruteforca lösenord med siffror, stora och små bokstäver + symboler än bara stora o små bokstäver?

"tn" står nog får trillion vilket är 3 tiopotenser mer än "bn" som står för billion. Tn är alltså inte tusen...vilket förkortas med "k"

Av Frispel

Ska betala lite drygt 34k...men det var väntat då jag köpt hus och i samband med det sålt gamla fonder som låg i ett "vanligt" aktie/fondkonto.

Av Frispel

Hessa kalkbort eller Kalkosan skulle jag föreslå. Inget skonsamt medel kommer att få bort den mängden kalkavlagringar...om det nu är kalk. I alla fall har jag aldrig lyckats med det

Kan vara värt att tänkta på att man bör se till att fogarna är ordentligt blöta så minskar man risken att medlet (oavsett variant) även löser upp fogmassan mellan plattorna...

Av Frispel
Av Frispel

Skapa automatiska fakturor med google sheets/docs?

Håller på och försöker automatisera fakturagenerering i google sheet/docs. Är med i en förening som behöver skicka ut fakturor på årsavgiften och just nu är det är ett himla jobb att manuellt kopiera data från sheets till docs och sedan spara ner i namn som matchar medlemmen.

Så frågan är hur man automatiserar detta? Det är tre celler som behöver kopieras från ett google sheets (förnamn, efternamn, medlemsnummer) och sedan klistras in i en fakturamall i docs, för att sedan sparas som pdf med just förnamn, efternamn och medlemsnummer som dokumentnamn.

Antar att det finns färdiga skript för detta, men var hittar man något som går att enkelt anpassa till mina behov?

/Frispel

Av Frispel
Skrivet av eatme@live:

Jag är för crypto men det här att subventionera detta med skattepengar är vansinne...

Kan ju poängtera att subventionen består i en kraftig rabatt på energiskatten, men det är inte så att det aktivt spenderas skattepengar på dessa verksamheter. I alla fall är det så jag förstått det.

Skrivet av superapan:

Måste vara en mycket liten modifikation i så fall; jag har aldrig varit med om att tanke och genomförande varit likställda.

Det var dock inte min mening att kritisera älskade sossarna, utan att belysa hur nära i tiden detta beslut togs (och inte att techbolagen hittat kryphål i någon gammal lagtext).

Men frågan är om krypto ens var i närheten av att minas på industriell nivå på den tiden? Annars kan jag tycka att man ställer lite väl stora krav på att lagstiftare ska kunna förutse saker i sin spåkula. Om det var självklart att krypto skulle slå igenom så som det gjort och ökat så mycket i pris så kan jag tycka att fler borde ha satsat på att minea ordentligt redan när denna lagen bereddes.

Av Frispel

Hjälpte en kollega att köpa en Switch till dottern som julklapp, nu inser dom att det behövs ytterligare en handkontroller om dom ska kunna spela flera tillsammans. Finns det några vettiga men billiga(re) tredjepartsvarianter än att köpa en till uppsättning joycons?

Av Frispel
Skrivet av Yatagarasu:

Eneloop är väl batterivärldens Rolls Royce nästan. Skillnaden på IKEAs och deras egna är framförallt olika kapaciteter (Eneloops egna hade fler alternativ att välja på sist jag kollade) - annars är IKEAs exakt samma sak rakt av med annan klisterlapp bara, till ett lägre pris dessutom (antar att IKEA har någon riktigt jädrans bra deal här).

Kör uteslutande IKEAs uppladdningsbara här hemma för allt som inte har inbyggt eller använder knappcell. Detta med en station från IKEA också. Batterier som har något år på nacken är fortfarande som nya.

Nördade ner mig på detta för ett antal år sedan och läste tester mm där det spekulerades i att Eneloop och IKEA körde samma batterier. Såg något test där man mätta spänningen medans de laddades ur och man kunde då se att Eneloopbatterierna platåade ut runt 1.25v vid 1A(?) belastning medan IKEA låg på 1.2v. Är inte stensäker på siffrorna, men det skilde i alla fall 0.05v oavsett belastning. I övrigt verkade det inte vara någon skillnad alls. Det lär vara väldigt få användningsområden där denna skillnaden spelar någon som helst roll...

Av Frispel
Skrivet av atego:

Du har så rätt! Den dagen kommer nog när som.. så fort tillräckligt många kör på el, så ser den då sittande regeringen en fantastisk inkomstkälla
Men tills dess, och även då, så känns det renare att köra på EL jämfört med ICE. Läste igår, Sverige bränner 7 Miljarder liter bensin och diesel tillsammans per år. Det vill säga 800.000 liter i minuten dygnet runt

Skrivet av Chrisj:

Knappar jag in 800.000x60x24x365 i kalkylatorn så landar jag på ~420 miljarder. Nog för att vi bränner en hel del men 800.000l per minut känns som det är en magnitud fel.

Ska nog vara 800 000 liter/timme

Av Frispel
Skrivet av Glossy White:

det tror jag! dom flesta diskmaskiner jag sett har sprayarm nedtill och upptill, med platta upptill kommer inte vattnet åt överallt.
just ja! den där maskinen hade jag glömt, tack! tar nog den istället.
nej jag vet att den från kina inte har några recensioner, men det är ju samma maskiner alltihop säger du ju
ungefär hur mycket skulle tullavgiften bli i så fall?

Kan ju flika in här att en diskmaskin med två armar normalt även har en övervåning. Armarna brukar spruta uppåt, och då behövs en övre arm för att nå hela vägen upp. Måste erkänna att jag inte tror att en övre arm som spruta neråt kommer att göra disken renare.

Står det 220v så kommer den att fungera här i Sverige, men det är som sagt ditt ansvar att se till att den är säker och att CE-märkningen stämmer och är korrekt. Det är inte alltid som saker från Kina lever upp till de säkerhetskrav som finns här i Europa, och det fuskas friskt med den typen av märkning. Köper du den i Sverige är det återförsäljarens ansvar.

Sedan kan det som sagt även bli problem med garantiärenden - om någonting krånglar så kan det mycket väl bli så att du blir tvungen att betala frakt till Kina för att få den reparerad. Jag skulle inte utgå från att eventuell returfrakt ingår vid garantiärende.

Av Frispel

Netonnet hade Iphone XR för 2990:- en kort period, får väl ses som en rätt bra deal för de som knep en sådan

Av Frispel

Det kan inte var så enkelt som att det hjälper att byta typ av brandvarnare? Är det en optisk som går igång så kanske det fungerar bättre med en jonisk, eller tvärt om. Har för mig att jonisk reagerar lättare på matos än en optisk, men kan minnas fel.

Men det kan ju vara värt att pröva i så slipper man tumma på säkerheten...

Av Frispel
Skrivet av Jumpcut:

Ligger ett PUB-avtal på bordet nu? Jag fatar isf inte på vad sätt Öppna skolplattformen är ett biträde till staden? Dom behandlar ju inga personuppgifter åt staden?

Spontan gissning är att kommunen genom detta lägger ansvaret för personuppgifter på Öppna skolplattformen och slipper vara ansvarig för eventuella överträdelser som plattformen orsakar.

Av Frispel
Skrivet av hooloovoo:

Det stämmer faktiskt väldigt bra att Telia varit sämre än de flesta sparkonton.

Telia introducerades på 85 kronor per aktie (år 2000). Idag kostar aktien 36.72 kronor. Total utdelning sen år 2000 är 59.12 kronor. En totalavkastning på 10.84 kronor på 21 år eller 12.75%. Bara för att man numera får 0% i ränta hos storbankerna så har det inte varit så de senaste 21 åren. I snitt har du nog kunna får minst 3% ränta över perioden (med en top 2007 på drygt 6%).
Så ett vanligt sparkonto skulle ge en totalavkastning på runt 85% mot Telias 12.75%. VSB.

Fast inlägget jag citerade verkade inte direkt syfta på utvecklingen sedan den introducerades. När man skriver "flera år" tänker jag mig kanske runt fem år eller så. I alla fall var det så jag uppfattade det

Det är rätt ofta som folk inte räknar med direktavkastningen när de tittar på hur en aktie har avkastat över tid.

Av Frispel
Skrivet av Dinkefing:

Känns som Telia blir mindre relevant ju längre tiden går. De är både dyrast av alla operatörer och deras support lever på gamla meriter. Teliaaktien har också varit en urusel performer i flera år, sämre avkastning än det sämsta sparkontot.

Lite o.t. men det stämmer nog inte riktigt - om man räknar in utdelningen så skulle jag tro att aktien faktiskt slagit de flesta sparkonton