Inlägg

Inlägg som lossah har skrivit i forumet
Av lossah

Nu vet jag inte hur det ser ut men skulle inte tro det lär vara allt för dyrt att få det lagat, dvs inte behöva köpa ny ratt och montera dit etc som lär kosta betydligt mer. Finns säkert något företag i närheten av där du bor som sysslar med att fixa sånt.

Även om jag kan tycka det är rätt kasst av KIA, men vet ju inte hur mycket handsprit du använt etc.

Av lossah

Jag tecknade om mitt billån till ett privatlån. Blev billigare ränta (minns inte exakt vad den ligger på just nu men omkring 6-7%).

Av lossah
Skrivet av xc:

På den fronten ser det ljust ut, folk emulerar nya zelda hur fint som helst.

Tack för info.

Av lossah

Hade en Switch, köpte när den lanserades. Är inte så jäkla pepp på att köpa en till med så sjukt dålig hårdvara. Skulle de släppt en Pro eller liknande hade jag nog slagit till. Zelda var fruktansvärt roligt, men nja, inte värt det.

Hade hoppats på emulator om det inte fanns en Pro version när nya Zelda släpptes, men nu ser det mörkt ut.

Av lossah

Jag hade aldrig gått med på att betala fakturan. Vet du namnet på hen du pratade med?

Avvakta och se vad dem säger antar jag.

Av lossah
Skrivet av SethP:

Skräckexempel?

Jag köpte (eller egentligen försökte köpa) en DAC för att ha mellan min TV och stereo. Detta var vad jag fick.

<Uppladdad bildlänk>

Annonsen sa inget om begagnad! Det skulle följa med strömsladd och en optisk kabel. Inget av detta stämde över huvud taget, men till på "köpet" så var den helt enkelt bara trasig. USB-kontakten (för strömmatning) var intryckt och låg och skramlade inne i apparaten. När jag skrev en recension om produkten så accepterade Amazon inte den, recensionen alltså. Varför vet jag inte men antagligen eftersom jag skrev i den att det här var en ren blåsning (eller "a scam" som jag uttryckte det på engelska).

Nu köpte jag i och för sig inte från Amazon som säljare utan från en underleverantör, men ändå... Hur j-vla dåligt får det vara egentligen??

PS: Ber om ursäkt för den risiga skärpan. Bilden togs inomhus med budgetmobil utan blixt och på kvällen.

Jag förstår inte varför du skulle ge en dålig recension på en produkt för att du råkat få ett exemplar som är trasigt. Det har ju ingenting med produkten i sig att göra. Om det har med produkten i sig att göra kan jag nog nästan lova att de hade publicerat recensionen men i det här fallet förstår jag Amazon.

Kontakta deras kundtjänst bara (som för övrigt är väldigt bra).

Av lossah
Skrivet av Blomman90:

Köper du en 3 år gammal bil som gått 5k mil, och du kör vanliga 1500 mil per år så kan man nog anse att ACn i normalfallet inte ska gå sönder under den perioden, och då finns det förutsättningar för att kräva ersättning med stöd av reklamationsrätten.

Konstiga krav ni har som anser att en AC eventuellt ska paja inom 3 år på en ny bil. "Nog anse". Det är otroligt mycket på en bil som är så pass ny som inte ska gå sönder där du kan/ska utnyttja reklamationsrätten. Och det är ju betydligt enklare för en konsument att hävda att det fanns från början (2 år) än efter.

Jag har väl aldrig påstått att det här är "något nytt under solen". Jag tänker på kunder som köper halvnya bilar t ex där saker normalt inte ska gå sönder inom en viss tid och där du nu under hela två års tid har berydligt lättare att få reklamationer igenom.

Av lossah
Skrivet av giplet:

En varudeklaration kan inte bara speca "Ok för bilens ålder". Finns det fel så ska de listas. Funkar inte AC'n så ska det stå i varudeklarationen. Men ja, det beror ju på bilens ålder. Om AC'n fungerar på den 10 år gamla bilen i ditt exempel, men går sönder efter ett år, så får man nog anta att det inte går att reklamera. Om bilen är 5 år gammal är det kanske en annan diskussion.

Men återigen, detta är ju inget nytt. Det kommer funka precis som tidigare, med den skillnaden att du har längre tid på dig att påtala fel.

Jag verkar inte riktigt få något grepp om vad som anses som "normalt" eller inte. Så ACn t ex är OK från bilköp i deklarationen, pajar som sagt inom 2 år. Det ska inte anses som ursprungligt fel (förutsatt typ inte stenskott i kondensorn) då/klassas som normalt/går inte på konsumentköplagen? Vad ger ens en varudeklaration isf? Om OK ändå är "sorry bilen är för gammal för att OK ska ge något".

På er låter det nästan som att konsumentköplagen ger mig 0 skydd om bilen är "tillräckligt gammal" även om de är OKade på varudekl.

Vet ju väl att det inte är något nytt, och jag frågar för jag vet inte vad lagen EGENTLIGEN innebär, oavsett 2 år eller 6 mån som tidigare.

Av lossah
Skrivet av mrqaffe:

Ok är i förhållande till normalt skick utifrån ålder/körsträcka på bilen och inte mot en ny bil.
Konsumentköplagen ger dig att bättre skydd men den gör inte att du är skyddad mot allt om du köper nått begagnat, det finns dessutom försäkringar och garantier som kan passa beroende på vilken bil det handlar om utifall du vill ha ett bättre skydd, eller så avstår du begköp.

"Ok är i förhållande till normalt skick utifrån ålder/körsträcka på bilen och inte mot en ny bil. " Jag är nyfiken på var den gränsen går. Vilka delar är "normalt" att gå sönder, förutom slitagedelar? Vi ponerar att en styrled pajar inom 2 år, går det aldrig mot konsumentköplagen för det anses normalt, om bilen är "tillräckligt gammal"? Är det "normalt" att en styrled ska hålla bilens livslängd? Vi säger att ACn går sönder, anses det som normalt? Om man har en diskussion med bilhandlaren och är oense, ska man då kontakta extern verkstad och fråga om det ska klassas som normalt för bilens ålder, miltal?

Bilhandlaren kan ju alltid dra till med "det anses normalt i förhållande till bilens ålder" mer eller mindre oavsett fel, så vilka rättigheter har jag med konsumentköplagen?

"eller så avstår du begköp", det har ju ingenting med min frågeställning att göra. Jag ska inte ens köpa bil, jag är bara nyfiken hur man ska resonera och vill veta mer konkret vad lagen egentligen säger, vilka gränser man sätter och hur man sätter dem.

Av lossah

Jag hade testat nollställa bios först och främst iaf, sen flyttat runt på minnena efter det (ja även fast det fungerade första gången. Datorer är skeva och gör vad de vill har jag märkt under alla dessa år. )

Av lossah
Skrivet av giplet:

För de som är seriösa tror jag det kommer betyda väldigt lite. För att kunna göra en varudeklaration behöver man ju har ett strukturerat sätt att kontrollera en bil. Om man gör det på ett bra och konsekvent sätt så täcker man också merparten av problemen. Om firman kan visa på att kontroll av tex bromsok ingår i deras kontroll och de sedan går sönder, oavsett efter hur länge, så har de ju ett mycket starkt case gentemot en klagande kund.

Så bara för att man skriver "OK" eller "normalt" i varudeklarationen och bilen sedan går sönder av det felet så har de avskrivit sig det? Om det går sönder ska det väl fortfarande klassas som ursprungligt, eftersom det är inom 2 år? Vad är då syftet med konsumentköplagen?

Av lossah

Jag känner att jag kan tänka mig lägga runt 3,5-4k för ett kort i övre medelsegmentet (lägger aldrig pengar på topsegment-kort, aldrig gjort). För mig handlar ALLT om prisvärdhet.

Av lossah
Skrivet av mrqaffe:

Garantier är frivilliga och gäller enligt de villkor som angetts i avtalet så där får du läsa avtalet.

Konsumentköplagen gäller även för begagnade bilar men man man bedömer fel i förhållande till förväntad livslängd och pris så desto längre körsträcka och högre ålder och desto lägre pris desto mindre kan du klaga och få rätt om och dessutom brukar man bedöma slitdelar "separat" tex så kan man inte förvänta sig att tex däck och bromsar inte behöver bytas under bilens livstid och servicear måste ha skötts så har man tex inte bytt kamrem så lär det bli svårt att reklamera fel beroende på det.
Så det blir ändå lite av en en bedömningssport och du kan inte heller reklamera fel du upplysts om innan köp för priset förväntas kompensera för dem.

Bilens livslängd
En begagnad bil kan ha brister utan att dessa ska anses utgöra fel som går att reklamera enligt konsumentköplagen. Detta med hänsyn tagen till bilens pris, ålder och körsträcka.
Den genomsnittliga livslängden för en bil är 15-20 år, beroende på modell och körsträcka. En genomsnittlig årlig körsträcka är cirka 1250 mil per år, vilket innebär att en bil som gått 20 000-25 000 mil ofta börjar närma sig slutet av sin livscykel.

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradeb...

Varudeklaration för begagnad bil
Alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare ska förses med en varudeklaration. Be därför om att få en varudeklaration när du köper en begagnad bil av en bilhandlare. Läs igenom den noga. Varudeklarationen innehåller information om bilen så att du enkelt ska få en bild av vilket skick bilen är i.
Se till att både du och bilhandlaren skriver under ett exemplar av varudeklarationen om du bestämmer dig för att köpa bilen.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=konsumentk...

"desto längre körsträcka och högre ålder och desto lägre pris desto mindre kan du klaga och få rätt om"

Om allt i varudeklarationen anges som normalt. Om bilen är inom "bilens livslängd" som i mitt exempel. Då räknas ju alla fel som ursprungligt och konsumentköplagen gäller? Då spelar det väl ingen roll om service är gjord sedan innan heller? Eller om ens kamrem är bytt i tid? Felet fanns ju inte vid köp. Om det nu dyker upp något inom 2 år.

Vad anses som "normal brist"? Att oavsett vad som går sönder, är den inte servad enligt intervaller är det normal brist? Så inte 100% stämplad i serviceboken, ingen konsumentköplag? Trots att punkten står som "normal" i varudeklarationen?

Exempel, förutsatt att service är skött enligt tillverkare: Maskinskadeförsäkringen lär ju t ex inte täcka fel inom 2 år av datumet du köpte bilen, om man har en bil som inkluderas av maskinskadeförsäkringen. Har man det inte, så är ju bilhandlaren ens "maskinskadeförsäkring".

Av lossah

Skillnad på garanti och konsumentköplagen begagnad bil inom (nu) 2 år?

Hej!

Som rubriken, vad är egentligen skillnaden, i praktiken? Jag menar, förutsatt att du får en varudeklaration där allt är ikryssat normalt. Innan gällde 6 månader, nu innebär det mer eller mindre att man har garanti på alla bilar i 2 år om man köper från bilhandlare? Måste inte bilhandlare gå väldigt mycket back på denna ny regeln?

Låt säga att jag köper en bil som gått 13k mil och är 10 år gammal, detta är som nybilsgaranti mer eller mindre i 2 år? Allt som pajar (inte slitagedelar) inom 2 år ska klassas som ursprungligt fel vid köp. Som sagt förutsatt att varudeklarationen är "allt fungerar-bockat".

Vad är egentligen skillnaden på garanti och denna konsumentköplag?

Tack för svar!

Av lossah
Skrivet av Pauls711:

Som Ryobi användare så rekommenderar jag deras luftblåsare för en femhundring om du har deras batterier annars så blir det dyrare, eller kanske en uppladdningsbar Dustblover för 450 inklusive frakt.
https://www.lightinthebox.com/en/p/wireless-air-blower-51000-...
Mvh Paul

Sugen på den där från lightinthebox faktiskt. Det är ingen tull som läggs på? Om du vet.

Av lossah

Köpte 16gb minne 2019 för 1147kr, exakt likadana kostar nu 599kr. Skapligt.

512gb SSD köptes också häromdagen för 320kr.

Av lossah
Skrivet av kinkyboo:

Vad är det för SSD? Utan DRAM och 4 bits per cell antar jag

Det finns flera st, t ex Adata SU650.

Jag resonerar som så att...jag kommer aldrig (motbevisa mig gärna) märka skillnad på en dyr vs billig SSD i "real world-tester", typ laddningstider i spel som är det enda relevanta för mig. Så länge den håller och ligger ungefär på samma nivå som en "bra" SSD så är jag nöjd. Lagringsutrymme är viktigare när jag tänker prisvärdhet.

Av lossah

På tal om låga priser och minne så är ju SSDer nere på riktigt fina nivåer. 512gb för 330kr.

Av lossah
Skrivet av THB:

Dunkar lite feta mixar av LazerzF!ne

Länk till hans kanal med alla grymma remixar: LazerzF1ne

https://www.youtube.com/watch?v=K-i5RzRrRQg

https://www.youtube.com/watch?v=d3Rrjo90b_Q

Dra åt bövelen. Om man inte hade huvudvärk innan så fick man det nu, eller snarare migrän. Men folk skulle säga detsamma om min musiksmak så alla är ju olika.

Vad jag ville ha sagt vet jag inte.

Av lossah

Du glömde den viktigaste delen.