Inlägg

Inlägg som lossah har skrivit i forumet
Av lossah

Annonsen är avslutad

Av lossah
Skrivet av Blomman90:

Man behöver ju inte börja med att ta in en jurist. Man börjar med att kontakta säljaren och begära att få felet avhjälpt eller köpet hävt. Man kan presentera bevisningen man har från den tidigare ägaren och försäkringsbolaget. Även om det kanske inte är så troligt, så är det dumt att börja betala en jurist innan man ens vet om det finns en tvist.

Om säljaren vägrar så har man två vägar att gå, ingen är väl kanske riktigt snabb. Skickar man in en anmälan till ARN, så är det kostnadsfritt, och säljaren kommer inom några arbetsdagar få en kopia av anmälan och en begäran om att inkomma med sin version av händelsen. Detta sätter fart på i vart fall halvseriösa handlare, som tycker det är enkelt att säga nej till en kund, men tycker det är svårare att skicka in en motivering till ARN.

Är säljaren dock helt utan skrupler så struntar man väl högaktningsfullt i ARN, och enda vägen framåt är i så fall en stämning i domstol. Men det kan som sagt bli kostsamt (framförallt om det finns en risk för att säljaren ändå har rätt, även om det vid en första anblick kan tyckas orimligt).

Det uppenbara är såklart att först prata med säljaren, men om det inte bär frukt hade jag personligen börjat med vägen via ARN.

Här kan det dock finnas ett problem när det kommer till det faktum att bilen läcker olja. Om bilen skulle skära på grund av för låg oljenivå, så kan den kostnaden drabba köparen, om denne fortsätter köra med en bil som man vet läcker olja. Man är skyldig att begränsa skadan. Så det bästa vore ju om säljaren kan tillhandahålla en lånebil medan en eventuell tvist kan lösas, men det kanske inte heller är så sannolikt att man kommer göra. Om man känner sig väldigt trygg med att man får rätt, så kan man såklart hyra en bil under tiden och sedan kräva ersättning för dessa omkostnader. Men det är ju en kalkylerad risk i så fall.

Det är så vi gått tillväga nu. Hon mailade bilförsäljaren för några timmar sedan med all info. Bifogat papper på ersättningen förra ägaren fått, att den läcker olja, att motorn behöver bytas. Så vi väntar såklart på svar först. Hon åker inte med bilen alls längre utan lånar en privat av släkt. Men hon kommer behöva hyra en bil dock och då, om det går åt skogen, är också något som måste lösas via en domstol om säljaren struntar i ARN. Jag personligen känner mig ju väldigt säker på att företaget kommer få fel, kan inte komma på något som är så självklart fall än detta men samtidigt har hon verkligen inte råd med domstolkostnader ifall, det går åt pipan.

Då lär det bli skicka anmälan via ARN framöver gissningsvis som steg 2 då. Tack så mycket för svar!

Av lossah
Skrivet av NoNamesWayne:

Köp inte bil ifrån ett mindre bilföretag. Ska man köpa av firma så gör det ifrån en etablerad handlare som även säljer nybilar då dessa har ett rykte att leva upp till.

Låt mig gissa att det är en bil ifrån VAG-gruppen och förmodligen 1,4tsi 1.8tsi, eller 2.0tfsi? Undvik dessa motorer!!

Är ett ursprungligt fel så det ligger på företaget att fixa detta eller ta tillbaka bilen.

Det är en Peugeot 308 1.6 bensin. Så det låter som att häva köpet är alternativet i detta fall.

Skrivet av Blomman90:

Det går inte att "ringa och prata med ARN", man kan skicka in en anmälan, men det gör man först när en tvist de facto har uppstått där man inte kommer överens.

@lossah
Vill man ha råd så kan man testa läsa på HallåKonsument, de har en specifik sektion om bilköp.

Även konsumentverket har lite skrivelser om just bilköp.
Här nämns onormal oljeförbrukning som ett "objektivt fel".

Om bilhandlaren är ansluten till MRF ska det medfölja en varudeklaration, om bilhandlaren ska ha någon chans att ducka ansvar så bör ju detta "fel" listats i en sådan varudeklaration. Då kan det i så fall landa på köparen, om man inte kollat i varudeklarationen (såklart förutsatt att sådan fanns tillgänglig). Annars har jag svårt att se att detta inte skulle klassas som ett ursprungligt fel, framförallt med försäkringsbolagets utredning, där de valde att lösa in bilen istället för att reparera.

Som konsument har man i första hand rätt till att säljaren reparerar felet, om så inte är aktuellt (exempelvis om det är för dyrt), så kan man få prisavdrag (inte aktuellt i detta fall, om nu bilen läcker olja på ett sätt som ges uttryck för), sist kvarstår då hävning av köpet.

Fanns ingen varudeklaration vid köpet.

Men detta kommer nog leda till att det behövs ta in en jurist. Men vad kan en jurist göra för att hjälpa henne få tillbaka pengarna?

Av lossah

Köpt en begagnad bil som (tydligen) var skrotobjekt till normalt begagnat pris (100k) - från bilföretag

Hej!

Min syster köpte en bil för ett halvår sedan som sedan dess har förbrukat väldigt mycket olja. Hon har haft kontakt med bilförsäljaren och nämnt att den förbrukar mycket olja och de (bilförsäljaren) har hällt i någon liter då och då, och sedan fått fortsätta köra.

Denna motor förbrukar tydligen mycket olja enligt en auktoriserad verkstad, så hon tänkte inte så mycket på det. Men nu så tycker den auktoriserade verkstaden att den förbrukar onormalt mycket olja då hon lämnat bilen till dem med väldigt korta intervall och berättat hur mycket olja som förbrukas.

Hon ringde till förra ägaren som påstår att hela bilen är ett måndagsexemplar, som har fått ersättning för hela bilen då den skulle skrotas pga just oljeläckage (otäta kolvringar). Han har alltså fått ersättning på omkring 90 000kr från sitt försäkringsbolag (dvs hela bilens marknadsvärde). Ett företag köpte bilen från försäkringsbolaget. Bilförsäljaren som min syster köpte bilen ifrån, har i sin tur köpt den från det första företaget som köpte den från försäkringsbolaget (troligtvis för skrotvärdet).

De har alltså sålt en bil som egentligen skulle skrotas till min syster för 100 000kr. Det finns inga underlag på att motorn är bytt (som det rekommenderas, eller skrotas)

Problemet kvarstår, samma anledning som den skulle skrotas/bytas motor för, dvs oljeläckage.

Hon har fått tag i papper från förra ägaren som fick från sitt försäkringsbolag hela specifikationen om ersättning som han fått, vad felet var, och som rekommenderades att göra.

Känns inte detta som ett ganska självklart fall av att hon har möjligheten att reklamera? Bilen är från 2014 och gått omkring 11k mil.

Vad ska hon få för alternativ? Häva köpet helt och hållet? Varför jag skriver är för att det är ett mindre bilföretag som hon köpt bilen av och vi misstänker att det kommer bli en hel del tjafs från deras håll, att de kommer påstå si och så.

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradeb...
Under objektiva fel. Konsumentverket har till och med förbrukar mer olja som exempel där. Jag tänkte rekommendera att visa bilföretaget hela denna länken och be dem läsa och se vad dem säger.

Av lossah
Skrivet av Tågföraren:

Noterat!

Avslutar annonsen runt kl 19 ikväll.

Av lossah

AMD Ryzen 5, 5600X

Hej!

Säljer en fullt fungerande AMD 5600x (ingen kylare). Kan skicka med bild på kvitto (digitalt) från Webhallen. Köptes 2021-01-26.

Frakt, Postnord:
58kr för spårbart, ej försäkrat
80kr för spårbart till postombud, med Postnords "Ansvar upp till 5 000 kr"

Läs hela annonsen här

Av lossah
Skrivet av Salmonboy:

Förstår inte syftet med att köpa saker vind för våg, och spontanhandla en massa skräp man inte behöver. En inköpslista på valfri prisjämförelse-site, och hålla lite koll på priserna själva är det som gäller. Folk ska få allt serverat och sedan gnälla på handlarna. Visst behövs det tillsyn, men folk är så besatta av priser att de själva inte ens förstår hur ett pris fluktuerar i verkligheten.

Det är fortfarande falsk marknadsföring. Du kan inte lägga ett sånt här ansvar på kunder när de uppenbarligen ljuger. Alla har inte tid som du eller jag att sitta och jämföra priser hit och dit utan vi måste ju lita på att det som står stämmer. Det ska inte vara rätt för ett företag att ljuga.

Av lossah

"Branschföreningen Svensk Handel säger till Sveriges Radio att Konsumentverkets vägledning har varit för dålig och att framför allt stora internationella butiker inte har klarat att ställa om sina system, trots att de har haft ett år på sig."

Konsumentverkets vägledning varit för dålig. Tycker den har känts ganska glasklar från när de införskaffade detta.

Skulle vara väldigt intressant att se vad för straff dessa 7 av 10 butiker får i slutändan sen.

Av lossah

På vårt jobb använder vi oss av bara Klarna när våra kunder ska betala till oss, vi har aldrig haft så få klagomål som alla andra betaltjänster vi har använt oss utav. Också handlat privat via Klarna både jag och sambo och aldrig haft några problem.

Av lossah

Jag byggde en dator för Roblox och Minecraft till min systers son, spelar med Radeon HD7770, 1080p. Vet dock inte grafikinställningarna men det hackar ingenting. Ville bara säga att du kan nog komma runt med ett betydligt billigare grafikkort om det "behövs".

Av lossah

Kollade inte hela videon men nämnde han något om arbetsmiljön överhuvudtaget?

Av lossah
Skrivet av Swedishchef_90:

Första åtgärd är väl kontakta säljaren? Sen efter ö.k så byter man pasta/pads annars blir ju allt skevt

Ja, första åtgärden BÖR vara det. Har aldrig sagt att det var smart av köparen att göra så.

Av lossah
Skrivet av jawik:

Ok ser nu att det var jag som var snabb. Missade att du skrivit "inte" i din text. Skyller på att jag läser på mobilen. 😋

Det är lugnt. Gillar dock att du fått 2st tummen upp på det inlägget. Som sagt, folk verkar inte kunna läsa. <3

Av lossah
Skrivet av jawik:

Nu tror jag du var lite snabb också. 🙂

"Personen hade också som första åtgärd efter att det inte fungerat tagit av kylaren och ersatt kylpastan"

Ja? Första åtgärden efter att det inte fungerat. Det fungerade inte -> Jag testar byta kylpasta och ser om det hjälper.

Vad är det annars för "första åtgärd" hen skulle gjort? Första åtgärd mot vadå?

Av lossah

Folk verkar inte kunna läsa.

"Det är ett kort som jag använde fram till 2-3 veckor innan jag sålde det"

Står ingenstans när han sålde kortet, när köparen hörde av sig efter hen mottagit det.

"Personen hade också som första åtgärd efter att det inte fungerat tagit av kylaren och ersatt kylpastan (som hen sa såg uttorkad ut)."

Första åtgärd. Hen gjorde det inte INNAN hen testade kortet första gången.

Visst grafikkortet kan teoretiskt gått sönder när du plockade ur det ur datorn (gissar det har legat i antistat-påse under tiden och även gjorde det under själva försäljningen) men den sannolikheten är väl ändå rätt liten.

Av lossah
Skrivet av snajk:

Jag förstår inte riktigt vad du menar, såg du låttiteln i startmenyn tidigare?

Dock håller jag med om att just den biten med "mediaknappar" och info om vad som spelas upp har försämrats i W11. Tidigare fick man upp en svart ruta uppe till vänster med låttitel, albumets framsida och så, när man använde typ mediaknapparna på tangentbordet eller liknande, det får man inte längre. Istället finns dessa kontroller i grejen (åtgärdscenter?) som kommer upp när man klickar på volym/nätverk/batteri, eller Win+A. Jag föredrar absolut det gamla sättet, men jag vet inte om det hindrar mig på något sätt att det har ändrats eller är ett problem egentligen, mer att det var lite trevligt och roligt att se albumet poppa fram när man bytte volym och så.

Edit: Kom på att du nog menade live tiles, vilka har försvunnit. Håller med om att det är lite tråkigt men de var sällan så användbara som man trodde.

Skrivet av jnsson:

Jag tror jag misstolkade det du skrev. Du skrev startmenyn vilket är detta
<Uppladdad bildlänk>
Medans det jag tror du menar, när jag läste det du skrivit, är aktivitetsfältet längs ner. Den funktionen har kommit till dev kanalen och kommer nog komma i höst till stabila versionen, möjligtvis senare

Yes, menade "taskbar"/aktivitetsfältet. Skrev lite fel.

Läste det också! Men fick ordna det med StartAllBack.

Av lossah
Skrivet av jnsson:

Jag ser texten i Win 11 statmeny

Där ser man! Vet du vilken inställning det är?

Av lossah
Skrivet av snajk:

Ah ok. Jag sökte lite och generellt var rekommendationen StartIsBack över StartAllBack.

Jag ser bara inte behovet för min del, alltså vad det stora problemet är med startmenyn i W11. Sök efter program funkar bra, vad mer använder man den till? Stäng av-funktionerna finns lättillgängliga, inställningar är lättillgängliga, Win+X eller högerklicksmenyn på start ger snabb åtkomst till de flesta relevanta administrationsverktyg.

Detta är offtopic dock:
Jag avskyr Win 11 startmenyn pga att man bara ser ikonerna, inte själva texten, t ex om du lyssnar på en låt på Spotify så såg du i Win 10 vilken låt det var utan att behöva öppna Spotify. Vet inte om detta går att ändra i Win 11?

Av lossah
Skrivet av Xyborg:

Om man tar hobbykonsumtion på delbetalning/kredit är man riktigt illa ute enligt mig.

Det har jag gjort. Har bra kreditvärdighet. Har inga skulder utövet billånet just nu dock. Vill du utveckla varför jag är riktigt illa ute? Självklart ser jag över vad för ränta det är, om det överhuvudtaget är någon.

Av lossah

Det är bra, då kan Intels VD ta ut lite mer bonus framöver av tyskarnas skattebetalare.